Štampa
JETRA I ŽUČ


Masna jetra

Pitanje: Pre godinu dana operisala sam karcinom desne dojke. Pošto je u 4 od 17 limfnih žlezda nađen malignitet primila sam hemo terapiju po protokolu AC 4 terapije i po protokolu mono Taxol 4 ciklusa po tri terapije. Nakon toga sam išla na radio terapiju.Na završnom kontrolnom pregledu svi rezultati su mi u redu osim holesterola koji je 7.2 i masne jetre koja je konstatovana na ultra-zvučnom pregledu. Ja lično nemam nikakve tegobe,  ali me interesuje kako mogu da se oslobodim masne jetre.Napominjem da vodim računa o ishrani. Da li bi trebalo da koristim neki od preparata koji se nude na tržištu za regulisanje stanja jetre?  Unapred hvala na odgovoru.                               

 
Odgovor:
Prof. dr Rada Ješić-Vukićević: Masna jetra  se javlja iz više razloga. U Vašem slučaju jedan od  uzroka nastanka masna jetre je hemoterapija koju ste primili, a i povišen holesterol koji je otkiven u serumu.  Ukoliko je  funkcija jetre  očuvana (normalne vrednosti transaminaza AST  i ALT),  potrebno je  da povedete računa o vrsti i količini  namarnica koje uzimate. U svakom slučaju isključite masti, slatkiše, konzervirane i suhomesnate prizvode, gazirana pića, manje hleba i testa. Ukoliko je vaša telesna težina iznad dozvoljene svakako je morate dovesti u normalu, uz upražnjvanje svakodnevnih fizičkih aktivnosti.
Nakon tri meseca ponoviti sledeće analize krvi: masti, transaminaze  i hormone štitaste žlezde. Vaš lekar će na osnovu toga  proceniti dali je potrebno dati neku terapiju!

Hepatitis C

Pitanje: Na testu krvi konstatovan mi je hepatitis C , tip 1. Urađena mi je biopsija stadijumu umerene fibroze. Tretnutno sam u fazi čekanja na početak terapije, pa me interesuje o kom stepenu oštećenja jetre se radi i da li se terapijom koja mi predstoji to stanje može popraviti.

Odgovor:
Prof. dr Rada Ješić-Vukićević:
Hepatitis C koji je kod Vas otkiven sa oštećenjem jetre kako je pokazala biopsija jetre je minimalne aktivnosti i umerene fibroze što samo za sebe govori da imate veće šanse da se nakon spovedene terapije oslobodite ovog virusa.
Kod genotipa 1 , SVR koji podrazumeva nedetektabilan virus u krvi 6 meseci nakon spovedene terapije (ozdravljenje), postiže se u oko 60-63 % pacijenata.
Odgovor na kombinovanu dvojnu antivirusnu terapiju ( Pegilovani interferon i Ribavirin) zavisi od brojnih faktora koji se tiču virusa i pacijenta.
Od virusnih faktora najbitniji su genotip i broj virusnih čestica, dok su od faktora domaćina bitni starost u trenutku infekcije, pol, rasa, stepen fibroze, telesna težina, genetske karakteristike.

Infekcija jetre

Pitanje: Zbog povećane temperature, povraćanja i bola u gornjem desnom delu abdomena javila sam se lekaru. Konstatovana mi je infekcija (apsces) jetre. Da li mi možete reći nešto više o načinima lečenja ove bolesti i koliki traje proces lečenja s obzirom da mi predstoji odlazak na duži rad u inostranstvo.

Odgovor:
Prof. dr Rada Ješić-Vukićević: Apscesi su gnojne kolekcije koje se mogu naći skoro u svim organima, pa i jetri. Uzrok može biti i amebni uzrokovan Entamebom hystoliticom) ili ehinokokusni (uzrokovan Echinococcus granulosusom).
Obično se javljaju kod ljudi koji putuju u egzotične zemlje ili imaju neku infekciju u organizmu koja se prenosi u jetru!.
Ako su apscesi veći leče se drenažom i antibioticima ili samo antibioticima (prema antibiogramu). Terapiju treba spovoditi do normalizacije zapaljenskog sindroma (sedimentacije, leukocita , CRP), uspostavljanja afebrilnog stanja i saniranja apscesa (što će se utvrditi nekom od vizualizacionih metoda).


DERMATOLOGIJA - KOSA

Pitanje: Problem sa rastom brade: Imam 20 godina i problem sa rastom brade. Ona sada raste samo na nekim mestima. Interesuje me da li je to neki poremećaj i da li će vremenom brada porasti na tim mestima? Da li postoje neki preparati za pospešivanje rasta brade?

Odgovor:
Dr Tamara Maravić, spec. dermatolog, Ordinacija “Dermanova”: Vezano za vaše pitanje o problemu sa izrastanjem brade na pojedinim mestima, a na osnovu podataka koje ste dali, može se očekivati da će doći do rasta brade u narednim godinama. Ako ste, pak, imali dlake, a sada nedostaju, onda bi to mogla biti alopecija. Za vise informacija i pravu dijagnozu neophodno je da se uradi pregled.

 

Adresar

ORDINACIJE

auraneuroBaner copy
KekicBaner
radojcic