DIJABETES ČINI PET POSEBNIH POREMEĆAJA


Naučnici kažu da se dijabetes može definisati kao skup pet posebnih poremećaja, tako da svako lečenje treba prilagoditi posebnom obliku bolesti. Dijabetes se uobičajeno deli na tip 1 i tip 2, ali istraživači Univerziteta u Švedskoj i Finskoj misle da je otkrivena mnogo komplikovanija slika koja otvara novu eru personalizovane medicine za dijabetes.
Istraživanjem je obuvaćeno skoro 15.000 pacijenata kojima su urađene detaljne analize krvi, a rezultati su pokazali da se pacijenti mogu podeliti u pet zasebnih grupa:

- Grupa 1: ozbiljan autoimuni dijabetes potpuno isti kao klasični dijabetes tip 1, pogađa ljude kao veoma mlade, naizgled potpuno zdrave, a autoimuna bolest ih onesposobljava da proizvode insulin.

- Grupa 2: ozbiljan dijabetičar sa deficitom insulina, na početku veoma sličan onom iz grupe 1, mladi, sa zdravom telesnom težinom, koji se bore da proizvedu insulin, ali to ne uspevaju zbog greške njihovog imuno sistema.

- Grupa 3: ozbiljan dijabetičar sa deficitom insulina, obično gojazan, u mogućnosti da proizvodi insulin, ali njegov organizam ne reaguje više na to.

- Grupa 4: blaži dijabetes, uzrokovan gojaznošću, koji se uglavnom viđa kod ljudi koji su veoma gojazni, ali je metabolički uzrokovan i bliži normalnom dijabetesu nego onom iz grupe 3.

- Grupa 5 – blaži dijabetes povezan sa godinama, razvijaju se simptomi u značajno starijoj životnoj dobi u odnosu na druge grupe i njihova bolest je blaže prirode.

Prve tri ozbiljne forme dijabetesa treba lečiti agresivnije u odnosu na dve blaže forme, kaže profesor Lif Grup. Ovo je izuzetno važno, mi govorimo o stvarnim koracima napred ka preciznoj medicini. U idealnom scenariju, ova saznanja se primenjuju uz dijagnozu i bolje ciljamo na tretman, kaže on.

Adresar

ORDINACIJE

auraneuroBaner copy
KekicBaner
radojcic