UTICAJ PREVIŠE SOLI NA KRVNI PRITISAK


Zdrava ishrana ne može neutralisati posledice prevelikog unosa soli na krvni pritisak upozoravaju stručnjaci. Britanski naučnici su utvrdili da su ljudi koji su su unosili veće količine soli imali viši krvni pritisak, bez obzira na zdravu i izbalansiranu ishranu.
Studijom je praćen način ishrane više od 4.000 odraslih osoba starosti od 40 do 59 godina tokom četiri dana u vremenskom periodu od dve godine. Tokom istraživanja uzimani su uzorci urina, meren je krvni pritisak i telesna težina. Naučnici su analizirali i glavne sastojke ishrane ispitanika koji su inače povezani sa smanjenjem krvnog pritiska kao što su vitamin C, vlakna, omega 3 masne kiseline kojih ima u voću povrću i integralnim žitaricama. U istraživanju su učestvovali dobrovoljci iz Velike Britanije, SAD, Japana i Kine.

Analizom koncentracije natrijuma i kalijuma u urinu utvrđena je povezanost između povišenog krvnog pritiska i većeg unosa soli čak i kod osoba koje su unosile velike količine kalijuma i imale zdrav način ishrane. Natrijum je glavni sastojak soli, a kalijum utiče na smanjenje krvnog pritiska.

- Istraživanje je pokazalo da nije moguće varati kada je reč o krvnom pritisku. Nizak unos soli je ključan čak iako vam je ishrana izbalansirana i zdrava, kaže dr Čan, učesnik projekta.

Velika količina soli u našoj ishrani potiče od industrijski prerađene hrane, pa je preporuka proizvođačima da smanje iznos soli u proizvodima. U Velikoj Britaniji je preporučeni maksimalni dnevni unos soli za odrasle 6 grama.

Adresar

ORDINACIJE

auraneuroBaner copy
KekicBaner
radojcic