NOVA TERAPIJA POBEDILA KANCER DOJKE


Nova pionirska terapija spasila je život žene u terminalnoj fazi kancera dojke saopštili su američki naučnici. Terapija je uključivala unošenje u telo pacijentkinje 90 biliona imuno ćelija koje ubijaju kancer. Lekari su joj davali još tri meseca života ali dve godine kasnije u njenom telu nema ni traga od kancera.
Istraživači Američkog instituta za kancer kažu da je terapija još uvek eksperimentalna ali da se može pretvoriti u terapiju za sve vrste kancera. Pacijentkinja sa Floride je bolovala od uznapredovalog kancera dojke koji se širio i koji se nije mogao lečiti konvencionalnim metodama. Tumori su u potpunosti nestali dve do tri nedelje od kako je počela terapija što je potvrđeno skenerom i tada joj je rečeno da će verovatno biti izlečena.

Ova terapija je ustvari „živi lek“ napravljen od sopstvenih ćelija pacijentkinje. Dr Stiven Rosenberg kaže: „Govorimo o najviše personalizovanom tretmanu koji se može i zamisliti.“ Tretman je i dalje u eksperimentalnoj fazi i zahteva znatna testiranja pre šire primene ali to je način kako deluje, počinje upoznavanjem neprijatelja.

Za tako nešto radi se genetička analiza tumora kako bi imuno sistem mogao prepoznati retke promene kancera jer samo nekolko njih mogu biti potencijalne linije napada. Analizom belih krvnih zrnaca pacijenta ekstrahuju se ona koja su sposobna da se izbore sa kancerom. Ona se zatim gaje u ogromnim količinama u laboratoriji i unose u telo pacijenta.

Dr Rosenberg kaže: „Ispostavlja se da su mnoge mutacije koje uzrokuju kancer njegova Ahilova peta.“

Ovi rezultati se odnose na samo jednog pacijenta ali potrebna su mnoga duža klinička ispitivanja za potvrdu ovih saznanja.

Adresar

ORDINACIJE

auraneuroBaner copy
KekicBaner
radojcic