SPREČITI NASTANAK DIJABETESA TIP 1 OD ROĐENJA


Naučnici Univerziteta u Oksfordu veruju da su možda pronašli način da spreče nastanak dijabetesa tip 1 kod beba koje su u velikom riziku. Istraživači se nadaju da bi insulin u prahu koje bi bebe dobijale hranjenjem na kašičicu mogao trenirati imuno sistem da toleriše sopstveni insulin i tako spreči nastanak dijabetesa tip 1.
Roditelji koji će dati saglasnost biće zamoljeni da svojim bebama daju insulin u prahu svaki dan od uzrasta šest meseci do tri godine. Polovini učesnika će biti dat pravi insulin dok će druga polovina dobiti placebo u prahu koji neće sadržati insulin. Tim istraživača će nadgledati i pratiti zdravlje beba i neće ni roditelji niti istraživači znati ko prima pravi insulin sve do kraja istraživanja kako ne bi uticali na rezultate

Veruje se da je jedna od sto beba nosilac gena koji je dovode u povećani rizik od nastanka dijabetesa zavisnog od insulina - tip 1. Stručnjaci kažu da se rutinskim testom krvi koji se radi kod beba da bi se uočila neka druga stanja mogu otkriti ovi geni. Istraživači žele da prate 30.000 beba kako bi pronašli one koje su u riziku i uključili ih u istraživanje.

Trenutno ne postoji način da se spreči nastanak dijabetesa tip 1 kod dece koja su u velikom riziku.

Drugi istraživači su testirali da li davanje drugog leka nazvanog Metformin može odložiti u detinjstvu pojavu dijabetesa tip 1.

Adresar

ORDINACIJE

auraneuroBaner copy
KekicBaner
radojcic