BRONHIJALNA ASTMA I HRONIČNO OPSTRUKTIVNA BOLEST PLUĆA


Jesen i zima su periodi godine kada su česta pogoršanja stanja bolesnika sa bronhijalnom astmom i hronično opstruktivnom bolešću pluća (HOBP). Zašto i šta treba učiniti da posledice budu što manje, objašnjava prim. dr Tatjana Radosavljević, pulmolog, iz ordinacije TARA-MD u Zemunu.


Razlozi koji mogu dovesti do pogoršanja su promenjene vremenske prilike, sa čestim maglama,vlažnim i hladnim danima i čestim padavinama. U tim danima se pogoršava i aerozagađenje, pogotovo u gradovima, gde može doći to jače koncentracije smoga i pojave tzv. kiselih magli. Aerozagađenje se pogoršava i zbog početka grejne sezone i veće količine dima u vazduhu.


Češće varijacije atmosferskog pritiska takođe loše utiču na bolesnike sa astmom i HOBP.

Jesen i zima pogoduju pojavi virusnih infekcija, gripa i oboljevanje od ovih bolesti pogoršava stanje bolesnika sa astmom i HOBP. Zato se ovim bolesnicima preporučuje vakcinacija protiv gripa i najčešćih izazivača plućnih infekcija, koja se daje jednom u pet godina i zove se „pneumo 23“.

Stanje se takođe pogoršava i kod astmatičara koji su alergični na grinje, a samim tim se pogoršava i bronhijalna astma, pošto se grinje jače razmožavaju i „hrane“ humanim epitelom i tako povećavaju broj alergena kojima su pacijenti izloženi. Zato se savetuje dubinsko čišćenje nameštaja, pogotovo dušeka od grinja.
Hitna pomoć treba da se pozove ukoliko terapija inhalacijama i pumpicama ne donese olakšanje pacijentima, ukoliko napadi gušenja postanu sve jači i ukoliko se pojavi pomodrelost lica i usana, povećan broj disajnih pokreta (normalno od 16 do 20) ili, u najtežim slučajevima, ako dođe do gubitka svesti.


Zakazivanje:
Ordinacija TARA - MD
Plućne bolesti, hrkanje, sleep apnea
Prim.dr Tatjana Radosavljević
Hercegovačka 20 b, Zemun
3757 923, 063/369 416
www.pulmologija.rs

Adresar

ORDINACIJE

auraneuroBaner copy
KekicBaner
radojcic