HLADNE POTKOLENICE I STOPALA UKAZUJU NA SPONDILOZU

Dr Nebojša Mitić, anesteziolog, spec. za terapiju bola: Okoštavanje kičme (spondiloza) predstavlja hronično, progresivno oštećenje kičmenih pršljenova. Nastaje na bazi reumatskog procesa međupršljenskih diskova i posledičnog rasta koštanog tkiva, nazvanog osteofiti, na rubnim delovima kičmenih pršljenova. Osteofiti vrše pritisak na korenove nerava koji izlaze iz kičme, a u vratnom delu na kičmene krvne sudove.

Simptomi. Pacijenti se žale na bolove u vratu koji se šire u ramena i obe ruke. Ruke su često utrnule i javlja se slabost u šakama. Pri okretu i savijanju glave javlja se osećaj omaglice, nesvestice i vrtoglavice. Česta je i pojava glavobolja.

Kod istovetnih promena u lumbalnoj regiji, prisutan je bol u donjem delu leđa i duž jedne ili obe noge, koje su često utrnule. Postoji slabost u nogama uz smanjen osećaj za dodir u stopalima. Zbog loše funkcije nerava, pogoršava se cirkulacija, pa se pacijenti žale na hladne potkolenice i stopala. Često su prisutni žarenje, trnjenje i pečenje u stopalima, naročito noću.

Lečenje. U Ordinaciji “Terapija bola” nastojimo da u početnoj fazi bolesti pre svega zaustavimo reumatski proces i otklonimo bolove koje on izaziva. Jedna blokada, nekoliko injekcija i redovna tabletarna terapija uz povremene kontrole, uspešno leče i zaustavljaju dalje napredovanje bolesti. U hroničnoj fazi bolesti dominanto je lečenje i oporavak oštećenih nerava gde infuziona terapija vitaminima i lekovima za ishranu nerava popravlja funkciju nerava i poboljšava cirkulaciju u nogama i vratu.

Zakazivanje pregleda u ordinaciji ili kućne posete: tel, 011 313 0028
Više informacija na:www.terapijabola.com
 


Adresar

ORDINACIJE

auraneuroBaner copy
KekicBaner
radojcic