Bakterije su jednoćelijski organizmi. Razmnožavaju se deljenjem (jedna ćelija se deli na dve, a ove se dele dalje) u vrlo kratkom periodu. Imunitet pokušava da se izbori sa bakterijskom infekcijom – nekada u tome uspe, a nekad ne. Kada ne uspe – razboljevate se. Mnoge bolesti su uzrokovane bakterijama. Bakterijske infekcije leče se antibioticima.

BAKTEREMIJA

 • Muka i povraćanje
 • Dijareja
 • Slabost
 • Osip na koži
 • Groznica i temperatura (dolazi i povlači se)
 • Drhtavica
Reč je o prisustvu bakterija u krvotoku. Ovo stanje može da se javi nakon operacije, porođaja, nakon korišćenja intravenskih katetera ili urinarnih katetera, a može da se javi usled neke druge infekcije, npr. tonzilitisa. Bakterije u krvotoku mogu da izazovu infekciju unutrašnjeg sloja srca (endokarditis), trovanje krvi ili septički šok koji može da ugrozi život. Simptomi septičkog šoka su nepravilan rad srca i nepravilno disanje, nizak pritisak, plavičasta boja na vrhovima prstiju i konfuzija. Analiza krvi pokazuje prisustvo bakterija u krvotoku i njihovu vrstu. Često je potrebno bolničko lečenje.

MAČJA GROZNICA

 • Glavobolja
 • Otečeni limfni čvorovi u blizini izgrebanog mesta
 • Osip
 • Groznica
Mačja groznica može da se javi nedelju ili dve nedelje nakon što vas mačka ogrebe ili ujede. Većinom se javlja kod dece. U početku, ujed ili ogrebotina natekne i stvara se ispupčenje ispunjeno gnojem. U roku od dve nedelje, limfni čvorovi u blizini izgrebanog mesta (npr. ispod pazuha, ako je ujed na ruci ili ramenu) počnu da natiču i razvija se groznica. Mačke koje prenose ovu bolest ljudima su zdrave.Uzorak tkiva iz natečenog limfnog čvora se uzima i pregleda pod mikroskopom, kako bi se utvrdilo da nije reč o ozbiljnijem problemu kao što je limfom ili leukemija. Lekovi koji ublažvaju groznicu i glavobolju, dreniranje limfnih čvorova ili inficiranih plikova i antibiotici su načini lečenja mačje groznice.

EPIGLOTITIS

 • Povišena temperatura
 • Čujno disanje
 • Slinavljenje
Epiglotis je zalistak koji zatvara ulaz u dušnik (larinks). On sprečava da hrana uđe u dušnik tokom gutanja. Može da se inficira bakterijom Haemophilus influenzae i izazove po život opasnu bolest – epiglotitis.Ova bolest se najčešće javlja kod dece starosti od tri do osam godina. Počinje iznenada. Dete može da ima probleme sa disanjem i može da izgubi svest ili poplavi zbog nedostatka kiseonika. Simptomi liče na gušobolju, ali bez tipičnog kašlja. Istovremeno može da se javi i upala pluća koju izaziva ista bakterija. Ako dete ima upaljeno grlo i teškoće sa disanjem, javite se lekaru. Antibiotici i drugi lekovi mogu da se daju i infuzijom. Hirurška procedura tzv. traheotomija može da se uradi kako bi se olakšalo disanje.

Postoji vakcina HIB koja pomaže u prevenciji epiglotitisa.

TROVANJE HRANOM

Mnoge vrste bakterija mogu da se prenesu putem hrane. To se događa kada se hrana nepravilno priprema. Glavni simptom većine slučajeva trovanja hranom je dijareja. Obično, simptomi prolaze sami od sebe. Dehidracija je glavni rizik koji prati dijareju i povraćanje. Ako su simptomi ozbiljni, tečnost se daje zajedno sa drugim lekovima. Da biste sprečili trovanje hranom, obavezno operite ruke pre nego što počnete da pripremate hranu. Dobro termički obradite meso i druge namirnice i čuvajte ih u fružideru. Ostavljanje hrane na sobnoj temperaturi može da dovede do trovanja. Meso, jela sa jajima i majonez su posebno podložni stafilokokama, dok su konzervisana hrana i riba podložne razvoju klostridije.

Botulizam

Ovu vrstu trovanja hranom izaziva bakterija Clostridium botulinum. Grčevi u stomaku, dijareja i povraćanje, zajedno sa zamagljenim vidom, slabošću mišića, pa čak i paralizom, su mogući simptomi. Simptomi se obično javljaju 12-48 sati nakon što pojedete kontaminiranu hranu. Ova bakterija može da zagadi hranu tokom pripreme. Ako se hrana ne čuva pravilno, u frižideru, bakterija se razmnožava. Ova bakterija proizvodi otrov koji se ne uništava čak i ako se hrana ponovo termički obradi. Više od 90% slučajeva botulizma javlja se nakon pogrešnog konzerviranja hrane u kućnim uslovima. Otrov sprečava funkcionisanje nerava. Botulizam se leči protivotrovom.

Infekcija bakterijom Clostridium perfringens

Simptomi trovanja ovom bakterijom uključuju bol u stomaku i dijareju. Simptomi mogu da se pojave 8-22 sata nakon uzimanja hrane. Bakterija se razvija usled nepravilne pripreme ili ponovnog zagrevanja mesa. Ako su simptomi jaki, infekcija se leči penicilinom.

Salmonela

Simptomi trovanja bakterijom salmonelom su: dijareja, povraćanje, najčešće i povišena temperatura. Dijareja i grčevi u stomaku mogu da budu u rasponu od blagih do jakih. Bebe, mala deca i stariji su pod najvećim rizikom, kao i osobe sa oslabljenim imunitetom. Retko se dešava da inficirani ljudi nose bakteriju mesecima, inficiraju druge i reinficirajući sebe. Simptomi se javljaju 12-36 sati nakon uzimanja kontaminirane hrane i mogu da traju nekoliko dana ili duže. Nedovoljno skuvano živinsko meso i jaja su glavni izvori infekcije salmonelom. Dok infekcija traje, trebalo bi piti dosta tečnosti, kako bi se sprečila dehidracija. Kod većine ljudi, infekcija prolazi sama od sebe, ali kod ozbiljnih slučajeva lekar prepisuje antibiotike.

Šigela

Izaziva grčeve i dijareju (sa pojavom krvi i sluzi). Simptomi mogu da se jave 1-7 dana nakon kontakta sa bakterijom i mogu da traju neodređeno dugo, u zavisnosti od toga da li se leče. Hrana koja može da sadrži šigelu su pasulj, krompir, tunjevina, škampi i ćuretina. Ako su simptomi ozbiljni, praćeni povišenom temperaturom, u lečenju se koriste antibiotici.

Stafilokoke

U hrani kontaminiranoj stafilokokama mogu da se stvore otrovi koji dovode do pojave dijareje i grčeva. Simptomi mogu da se jave 1-6 sati nakon uzimanja hrane i traju dva do četiri dana. Hrana koja može da nosi bakterije stafilokoke: nepravilno pripremljeni kremovi od mleka i jaja, mlečni proizvodi, krompir i druge salate, holandez sos (pravi se od jaja) i sosovi koji se prave od sokova nastalih kuvanjem mesa i povrća, mnoge vrste mesa, hrana koja se podgreva. Zbog dehidracije moguće je da će biti potrebna infuzija.

GANGRENA

 • Tkiva dobijaju sivkastu ili crnu boju
 • Tkiva gube osećaj
Gangrena je smrt tkiva (npr. koža, mišići, salo, čak i kosti). Obično se javlja onda kada krv ne može da stigne do tih delova tela i nahrani ih. Postoje dve vrste gangrene. Suva gangrena – kod ovog stanja ne postoji infekcija. Suva gangrena može da nastane usled formiranja krvnog ugruška, ateroskleroze, loše cirkulacije, promrzlina ili kao komplikacija dijabetesa.Vlažna gangrena – kada tkivo umire zbog nedostatka krvi, postaje inficirano bakterijama. Delovi koji se ne snabdevaju krvlju nemaju nikakvu odbranu od infekcije. Bakterija napada ovu oblast, čini je vlažnom i stvara neprijatan miris. Antibiotici se prepisuju kako bi pomogli okolnom tkivu da se izbori sa infekcijom. Doktor uklanja mrtvo tkivo. Ako je oštećenje obimno, deo ekstremiteta mora da se amputira (pa čak i ceo ekstremitet). Još jedan način lečenja uključuje hiperbaričnu komoru, odnosno tretman kiseonikom koji je pod visokim pritiskom u ovoj mašini. Osoba koja ima gangrenu ulazi u hiperbaričnu komoru. Kiseonik pod visokim pritiskom prodire u kožu, što ponekad dozvoljava zahvaćenom delu tela da se izbori sa infekcijom. Ako je ova oblast mala, može da zaceli. Faktori koji utiču na cirkulaciju, kao što su pušenje, dijabetes, visok pritisak i infekcija, takođe doprinose i riziku od gangrene. Prestanite da pušite, redovno vežbajte, držite pod kontrolom dijabetes i visok pritisak i svaku infekciju lečite čim se pojavi, kako biste smanjili rizik od gangrene. Analize kao što je dopler ultrazvuk, angiografija ili digitalni subtrakcioni arteriogram mogu da pomognu u utvrđivanju oblasti koje su pod visokim rizikom od gangrene. Ovo je važno utvrditi kako bi se pokušalo sa poboljšanjem cirkulacije u tom delu tela pre nego što bude prekasno.

Haemophilus bakterija

Ova bakterija je jedan od glavnih izazivača meningitisa, bakteremije, upale pluća, upale uveta, infekcije sinusa. Vakcina protiv ove bakterije koja se dobija u detinjstvu može da srpeči mnoge od ovih infekcija.

Listerija

Listerija je bakterija koja uzrokuje brojne infekcije. Najčešća je meningitis. Infekcije listerijom se obično javljaju kod beba i starijih osoba. Ova bakterija može da se nađe u hrani, kao što su mlečni proizvodi i sirovo povrće.

LAJMSKA BOLEST

 • Crvenilo i osip na mestu ujeda krpelja
 • Glavobolja
 • Drhtavica
 • Povišena temperatura
 • Bol u zglobovima
Lajmsku bolest uzrokuje bakterija koja ulazi u organizam nakon ujeda krpelja. Krpelj koji dugo ostane u telu, najmanje 24 sata, može da prenese bakteriju.Prvi znaci bolesti su osip oko ujeda, praćen simptomima sličnim gripu (povišena temperatura, bol u zglobovima, drhtavica, glavobolja). Ako se infekcija ne leči, nakon nekoliko nedelja ili meseci, pojavljuju se drugi simptomi, kao što su srčani problemi, utrnulost ili drugi nervni poremećaji, artritis, oticanje, čak i paraliza.

Analiza krvi pomaže u utvrđivanju lajmske bolesti. Antibiotici mogu da zaustave infekciju i leče simptome. Antibiotici i antiupalni lekovi smanjuju otoke i bol u zglobovima. Oralni kortikosteroidi daju se zbog srčanih problema izazvanih lajmskom bolešću.

Prevencija lajmske bolesti uključuje nošenje dugačkih pantalona i bluza sa dugim rukavima kada se šeta po prirodi, korišćenje repelenata. Po povratku iz prirode dobro se pregledajte.

I kućni ljubimci se nalaze na meti krpelja. Iako možete da vakcinišete psa protiv lajmske bolesti, to neće sprečiti krpelje da se zakače za vašeg ljubimca, pa i njega dobro pregledajte nakon povratka iz šetnje.

Trudnice i lajmska bolest

Trudnice sa lajmskom bolešću mogu da prenesu oboljenje bebi. Zato im doktor prepisuje antibiotike koji su bezbedni za korišćenje tokom trudnoće.

MENINGITIS

 • Jaka glavobolja
 • Osetljivost na svetlost
 • Ukočen vrat
 • Mučnina i povraćanje
 • Povišena temperatura
 • Letargija i razdražljivost
Meningitis je infekcija koja zahvata meninge, odnosno membrane koje pokrivaju mozak i kičmenu moždinu. Meningitis mogu da uzrokuju bakterije ili virusi. Infekcija se obično prenosi krvotokom iz jedne inficirane oblasti u drugu. Može da se raširi iz meningi koje se nalaze u sinusima ili ušima. Meningitis može da se javi i nakon povrede glave ili, ređe, nakon operacije na mozgu. Infekcija se širi kroz cerebrospinalnu tečnost, odnosno likvor - tečnost koja ispunjava mozak i kičmenu moždinu.Simptomi počinju iznenada. Za nekoliko sati razvijaju se jaka glavobolja, povišena temperatura, mučnina i povraćanje, ukočen vrat i fotofobija (velika osetljivost na svetlost). Ponekad se javlja purpurni osip na koži. Ako se infekcija ne leči, ponekad se javljaju pospanost i na kraju gubitak svesti.

Kod dece je teško otkriti ovu infekciju, jer su simptomi slični simptomima virusne infekcije. Ako vam se dete žali na ukočen vrat i glavobolju, obratite pažnju na njegovo stanje. Stepen bolesti i brzina širenja mogu da budu glavni elementi kada se utvrđuje bolest.

Doktor će uzeti krv na analizu, a može uzeti i uzorak likvora, kako bi potvrdio dijagnozu i utvrdio šta ju je izazvalo. Virusni meningitis je obično blaži, a ne može da se leči antibioticima.

Bakterijski meningitis obično zahteva lečenje antibioticima koji se daju intravenski. Mozak ima prirodnu barijeru koja otežava lekovima da prodru do njega, pa je infekcije mozga teže lečiti od infekcija na drugim delovima tela. Što se ranije počne sa lečenjem, manje su šanse da dođe do trajnih oštećenja, kao što su gubitak sluha i vida ili paraliza, pa čak i smrt.

Meningitis se nekad javlja u vidu epidemija, prenoseći se sa jedne osobe na drugu. Ako znate da je dete bilo izloženo prenosiocima bolesti, odmah reagujte i obratite se lekaru koji će utvrditi mere prevencije.

Znaci koji mogu ukazivati da dete ima meningitis:

 • Ukočen vrat
 • Dete ima glavobolju ili mu svetlost izaziva bol u očima
 • Dete ima povišenu temperaturu, mučninu i povraća
Ako dete ima nabrojane simptome, odmah ga odvedite kod lekara.

Pneumokoke

Pneumonija (upala pluća) je najčešća ozbiljna infekcija izazvana bakterijama pneumokokama. Obično pogađa osobe obolele od AIDS-a, nekih vrsta raka ili drugih bolesti koje utiču na imunitet. Svako ko ima hronični bronhitis ili drugu bolest organa za disanje, može da bude podložan ovim bakterijama.Bakterija pneumokoka može da izazove i upalu uva, infekciju sinusa (sinusitis), meningitis, bakteremiju i endokarditis (upala unutrašnjeg omotača srca).

Vakcina protiv pneumokoka se preporučuje stanovnicima staračkih domova, starijim ljudima i onima sa srčanim i plućnim bolestima, dijabetesom i poremećajima imuniteta i metabolizma. Neki lekari preporučuju drugu vakcinaciju nakon tri do pet godina, posebno kod ljudi koji su pod povećanim rizikom, uključujući one kojima je izvađena slezina ili čiji imuni sistem je smanjen.

REUMATSKA GROZNICA

 • Artritis
 • Problemi sa srčanim ritmom
 • Osip
 • Groznica
 • Čudni pokreti
Reumatsku groznicu izazivaju bakterije streptokoke, iste one koje urzokuju upalu grla i gornjih disajnih organa. Ako su vašem detetu prepisani antibiotici zbog streptokokne upale grla, onda dete treba da popije celu dozu, kako bi se infekcija potpuno izlečila, kako bi se sprečilo da bakterija postane otporna na antibiotike i sprečio razvoj reumatske groznice.Zašto je reumatska groznica tako opasna? Ona uzrokuje upalu i oštećenja tkiva u celom telu, uključujući i zglobove, nervni sistem, bubrege i srce. Neki ljudi u srednjim godinama ili stariji, imaju oštećene srčane zalistke usled reumatske groznice koju su preležali u detinjstvu.

Klasična šema reumatske groznice uključuje nelečenu upalu grla ili gornjih respiratornih organa. Uglavnom su pogođena deca između 5 i 10 godina. Dijagnoza se potvrđuje analizom krvi i brisom iz grla. EKG i rendgen otkrivaju moguća oštećenja na srcu

Lečenje reumatske groznice uključuje mirovanje, penicilin (injekcije) i antiupalne lekove (oralno). Poremećaj kretanja (nevoljni pokreti ruku, nogu, lica, kao i drhtanje pri hodu) koji nastaje kada infekcija napadne centralni nervni sistem, ublažava se sedativima i lekovima za smirenje. Ako je oštećeno srce, daju se specifični lekovi za taj problem. Kada se dete oporavi, sledeće upale grla moraju da se leče odmah, antibioticima. Antibiotici se daju tokom operacije ili intervencije stomatologa, osobama koje su bolovale od reumatske groznice, kako bi se sprečilo širenje bakterije na srce.

Problemi u vezi sa reumatskom groznicom:

 • Artritis
 • Poremećaj kretanja
 • Endokarditis
 • Glomerulonefritis – oštećenje bubrega
 • Osip (na rukama, leđima, grudima, stomaku, nogama)
 • Čvorići na koži (obično na zadnjem delu podlaktice, šaci i oko laktova)

Infekcija stafilokokama

Bakterija stafilokoka može da izazove folikulitis, impetigo (infekcija kože), celulitis, trovanje hranom, infekcije rane. Infekcije oko uraslih noktiju, očnih kapaka ili sluznice oka (čmičak), takođe mogu da izazovu stafilokoke. Kod beba i dece, ova bakterija može da proizvede otrov koji stvara efekat krasta i ljuštenja kože. U retkim slučajevima, stafilokoke uzrokuju upalu pluća i apscese u stomaku, kostima i zglobovima, kao i endokarditis, upalu bubrega, mozga ili kičmene moždine. Mnoge infekcije stafilokokama su otporne na penicilin i zahtevaju jače antibiotike. Stafilokokna upala pluća može da ima fatalan ishod, te zato traži bolničko lečenje. Prevencija stafilokokne infekcije uključuje pranje ruku pre pripremanja hrane, držanje hrane u frižideru i pravilno tretiranje rana, posekotina i ogrebotina.

ŠARLAH

 • Bol u grlu
 • Svetlocrven osip po telu koji se širi prvih nekoliko dana
 • Povišena temperatura
 • Suva, ljuspasta koža koja se oljušti kada bolest prođe
Šarlah izazivaju streptokoke. One prvo napadaju krajnike i ždrelo ili grlo, uzrokujući gušobolju i groznicu. Kasnije, bakterija stvara otrov koji uzrokuje osip, prvo po torzu, a zatim po rukama, nogama i licu (osim u predelu oko usta). Jezik postaje crven i natečen. Šestog dana od početka bolesti, osip počinje da se povlači, a koža se ljuspa i ljušti sledeće dve nedelje.U blagim slučajevima, šarlah se leči antibioticima koji uništavaju streptokoke. U ozbiljnijim slučajevima, šarlah se nekad leči i bolnički. Pravovremeni tretman sprečava pojavu komplikacija kao što su reumatska srčana bolest i oštećenje bubrega (glomerulonefritis).

Streptokoke

Streptokoke prirodno žive u gastrointestinalnom traktu, na koži, u očima, nosu, ustima i rektumu. One uglavnom ne uzrokuju probleme, jer su u ravnoteži sa prirodnim odbrambenim mehanizmima organizma. Infekcija može da se javi kada se ova ravnoteža poremeti. To se dešava kada otpornost organizma opadne usled, na primer, virusne infekcije. Infekcije koje uzrokuju streptokoke su gušobolja, impetigo, celulitis, upala pluća.Mnoge vrste streptokoknih infekcija još uvek mogu da se leče penicilinom. Neke streptokoke su postale otporne na penicilin, pa moraju da se leče drugim, jačim antibioticima. Jake infekcije, kao što je upala pluća, mogu da zahtevaju intravenozno davanje antibiotika.

Zašto je važno popiti sve prepisane antibiotike?

Deset dana tretmana antibioticima streptokokne infekcije, dokazano sprečava gotovo sve slučajeve reumatske groznice i neka oštećenja bubrega (glomerulonefritis) koji mogu da se jave kao posledica infekcije ovim bakterijama. Takođe, važno je popiti sve antibiotike koje vam je prepisao doktor kako biste sprečili da bakterije postanu otporne na antibiotike.

UPALA GRLA IZAZVANA STREPTOKOKAMA

 • Glavobolja
 • Bol u grlu
 • Groznica
Tipični simptomi streptokokne upale grla se malo razlikuju od simptoma prehlade ili gripa, odnosno ova upala nije praćena curenjem iz nosa, kašljanjem ili problemima sa sinusima.Pre otkrića antibiotika u prvoj polovini 20. veka, mnoge osobe sa simptomima streptokokne infekcije grla su obolevale od reumatske groznice koja je oštećivala srce, zglobove i bubrege. Sada je reumatska groznica gotovo iskorenjena.

Ako osetite bol u grlu, dva dana lečite simptome analgeticima i lekovima koji snižavaju temperaturu. Ako gušobolja ne prođe, obratite se lekaru koji će na osnovu analize brisa iz grla utvrditi da li je reč o infekciji streptokokama i prepisati vam antibiotike koji se obično piju 10 dana kako bi se sprečile moguće komplikacije. Ako doktor proceni da se ipak radi o virusnoj, a ne bakterijskoj infekciji, neće vam prepisati antibiotike jer oni nisu efikasni protiv virusa.

TETANUS

 • Jaki, bolni grčevi mišića
Tetanus izaziva bakterija Clostridium tetani koja živi u zemlji. Bakterija ulazi u organizam kroz otvorenu ranu, kao što je ona koja se javlja kad stanete na ekser. Jednom kada uđe u organizam, ova bakterija proizvodi otrov koji napada nerve koji kontrolišu mišiće. Mišići gube kontrolu i grče se. Ova infekcija je ozbiljna i može da bude smrtonosna.Vakcina protiv tetanusa daje se bebama u okviru DTP vakcine, a starija deca dobijaju vakcinu koja štiti od tetanusa i difterije. Starije osobe bi trebalo da se vakcinišu svakih 10 godina.

Ako imate posekotinu na kojoj postoji prljavština, dobro je očistite vodom pre nego što je previjete. Neki lekari preporučuju pranje vodom i sapunom i stavljanje nekog antiseptika pre zavijanja. Ako imate otvorenu ranu, odmah se obratite lekaru koji će vam dati injekciju tetanusa ukoliko je niste primili u toku prethodnih deset godina, ili ako rana pokazuje znake infekcije (oticanje, crvenilo, gnoj).

Lečenje tetanusa uključuje antibiotike, infuziju, injekcije protivotrova, lekove za opuštanje mišića i priključivanje na veštačka pluća ako je infekcija delovala na organe za disanje.

TUBERKULOZA

 • Simptomi nalik simptomima gripa
 • Suv kašalj
 • Noćno preznojavanje
 • Gubitak težine
 • Umor
Tuberkuloza je bolest koju izaziva bakterija tuberkuloze (TB). Ova bakterija se širi kada osoba koja ima aktivni TB u plućima kašlje ili kija, a kapljice dođu u kontakt sa drugom osobom. Pre uvođenja pasterizacije, prenošena je i sirovim mlekom. Tuberkuloza obično napada alkoholičare, dijabetičare ili one koji imaju AIDS.Najveći rizik da dobijete TB je ako živite sa osobama koje je već imaju. Ređe se događa da se bolest širi kontaktima na poslu ili među prijateljima. Kažite doktoru ako znate da ste bili izloženi TB-u. Adekvatna prevencija uključuje poznavanje simptoma, a svakih nekoliko godina bi trebalo raditi analizu kože, ako znate da ste bili u blizini osobe koja ima TB.

Bakterija koja izaziva TB se sporo razvija iz pluća na druge delove tela (kosti, bubrezi, limfni čvorovi, čak i mozak).

Ako ste inficirani TB-om, možete u početku da imate simptome slične gripu. Bakterija ili uništava pluća ili se nalazi uspavana u plućima. Godinama kasnije, ako vam imunitet oslabi zbog bolesti ili starosti, TB može da se razvije u drugu fazu.

Druga faza TB-a može da se javi godinama nakon što je osoba inficirana. Druga faza se javlja ako bolest nije lečena. U ovoj fazi, bakterija se širi na druge delove pluća i organizma. Smrt od TB-a nastaje kada vitalna tkiva, kao što su pluća, postanu toliko oštećena infekcijom da više ne mogu da funkcionišu.

Ako imate groznicu, suv kašalj, neobjašnjiv umor, preznojavate se noću i gubite težinu, trebalo bi da proverite da li imate TB. Doktor može da uradi test kože, rendgen pluća i analizu pljuvačke.

Rano lečenje može da izleči TB, a nekoliko godina nakon izlečenja potrebno je kontrolisati stanje da se TB ne bi ponovo javila. Lekovi za TB se uzimaju od šest do devet meseci. Potrebno je više od jednog leka kako bi se osiguralo da bakterija ne postane otporna na lekove.

Bolest koja vas jede

Tuberkuloza se nekada zvala i "bolest koja vas jede", jer zaista deluje kao da bolest "jede" pacijenta. Druga faza TB-a ostavlja velike ožiljke na plućima. Ovi ožiljci smanjuju količinu kiseonika koja pluća mogu da isporuče organizmu. Rezultat toga je da obolela osoba ne može da zadrži normalnu težinu. Gubitak težine strvara utisak da ga bolest "jede".

Adresar

ORDINACIJE

auraneuroBaner copy
KekicBaner
radojcic