Organi za varenje, ili gastrointestinalni trakt, ono što jedete i pijete pretvaraju u energiju koja je organizmu potrebna za rast i rad. Varenje počinje u ustima: zubima žvaćete i sitnite hranu na manje komade kako bi se kasnije lakše varila. Enzimi u pljuvački pomažu u razlaganju ugljenih hidrata.Hrana iz usta prolazi kroz jednjak i stiže do želuca. Jednjak je mišićna cev koja pokretima, sličnim onima koje čine talasi, sprovodi hranu do želuca.

Kada hrana stigne u želudac, ona se pomeša sa jakom kiselinom i enzimima koji se u njemu nalaye. Jaki želudačni mišići mešaju hranu, kiselinu i enzime. Ova mešavina hrane, kiseline i enzima zove se himus.

Želudac povremeno izbacuje himus u prvi deo tankog creva (duodenum). U tankom crevu se odigrava veći deo varenja. Supstance iz pankreasa, žučne kese i jetre se luče kako bi pomogle u razlaganju ugljenih hidrata, masti i proteina u čestice koje su dovoljno sitne da bi mogle da budu apsorbovane. Iz duodenuma, himus nastavlja put i stiže u poslednja dva dela tankog creva, ileum i jejunum, odakle se hranljivi sastojci apsorbuju u krvotok. Ovi hranljivi sastojci obezbeđuju energiju potrebnu organizmu.

Pankreas se nalazi iza želuca. On luči enzime u duodenum. Ovi enzimi pomažu u varenju masti i proteina. Jetra, najveća žlezda u organizmu, igra ulogu u varenju tako što proizvodi žuč koja razlaže masti na kapljice ili loptice. Žuč iz jetre prolazi kroz žučnu kesu, a iz žučne kese se luči u duodenum. Jetra takođe pomaže organizmu da preradi glukozu, proteine, vitamine i masti.

Nakon što se hranljivi sastojci apsorbuju u tankom crevu, voda i nesvareni delovi hrane, kao što su vlakna, prelaze u debelo crevo. Mešavina vode i nesvarenih delova zove se feces. Delovi debelog creva su: cekum, slepo crevo, kolon, rektum, analni kanal i anus. Zidovi kolona, najvećeg dela debelog creva, apsorbuju vodu, dok je feces dovoljno čvrst da može da prođe kroz crevo. Pokreti u debelom crevu omogućavaju fecesu da stigne do rektuma. Rektum zadržava feces sve dok ga pokreti creva ne pokrenu dalje – iz rektuma feces prelazi u analni kanal i kroz anus izlazi iz organizma.


ANALNI APSCES

 • Rektalni bol
 • Povišena temperatura, groznica (ponekad)
 • Neprijatnost prilikom pražnjenja creva, ponekad sa gnojnim sekretom
 • Bol, krv ili sluz prilikom pražnjenja creva
Apsces je mali gnojni "džep" okružen nadraženim, nateklim tkivom. Apsces kože u blizini rektuma zove se perirektalni apsces. Apsces u rektumu zove se anorektalni apsecs. U uvučenim, malim naborima analnog kanala nalaze se analne žlezde. Ako se bakterijska infekcija javi u nekom od ovih nabora, ona brzo može da pređe u apsces. Povišena temperatura, bol i ponekad gnoj u rektalnoj oblasti koji izlazi sa svakim pokretom creva, znaci su analnog apscesa. Ako se ne leči, ova infekcija može da se proširi na celu rektalnu oblast, pa čak i na krv, i da tako izazove ozbiljnu bolest.

Ispitivanje

Ako imate simptome analnog apscesa, lekar će vam verovatno uraditi ručni pregled rektuma. Potom može uraditi proktoskopiju ili sigmoidoskopiju, kako bi imao bolji uvid u rektum i kolon. Ako je apsces duboko u rektumu, doktor vas može uputiti na pregled kod hirurga.

Lečenje

Tople kupke (topla slana voda ili topla voda sa sapunicom, dubine do kukova), u kojima se natapa analna regija, mogu da smanje natečenost kod perirektalnog apscesa i olakšaju simptome.Anorektalni apsces se gotovo uvek leči hirurškim putem i drenažom apscesa. Ovaj zahvat se obično radi u bolnici, pod totalnom anestezijom, a antibiotici i infuzija se daju intravenozno dok se infekcija ne smiri. Takođe, pacijentu mogu da se daju i analgetici.
Prevencija
Brižljiva higijena, pažljivo i blago dnevno čišćenje analne regije i rano lečenje bilo koje infekcije može da pomogne i spreči da se apsces pretvori u mnogo ozbiljniji problem.

ANALNA FISURA

 • Bol prilikom pražnjenja creva
 • Krvarenje ili svrab oko anusa
Analna fisura je "rascep" (ranica) u predelu anusa, poput ispucalih usana. Usne i anus su napravljeni od istog tipa kože. Isto kao i kod ispucalih usana, ispucala analna koža je osetljiva i krvari. Analna fisura se formira kada je stolica previše "tvrda" ili kada su mišići koji zatvaraju anus suviše čvrsti – prilikom prolaska fecesa kroz anus, dolazi do pucanja na delikatnoj koži u ovom predelu. Ovo može da uzrokuje bol i svrab u analnoj obasti.

Lečenje

Ako sumnjate na analnu fisuru, razgovarajte sa lekarom kako biste bili sigurni da bol ili rektalno krvarenje dolaze zbog fisure, a ne od nekog drugog problema (hemoroidi ili neka ozbiljna infekcija). Omekšavanje stolice, uzimanjem dosta tečnosti i povećanjem unosa vlakana putem ishrane, obično je sve što je potrebno da bi se fisura izlečila. Tople kupke mogu da smanje probleme i pomognu u isceljenju. Fisure se mogu vratiti. Fisura koja nije do kraja izlečena, čak i nakon korišćenja suplemenata kako bi se povećao unos vlakana i kupki, može, ali to se dešava veoma retko, da se hirurški tretira.

ANALNI SVRAB

 • Dosadan svrab analne regije
Analni svrab ima nekoliko uobičajenih uzroka. Problemi sa higijenom – ako se ne obrišete dobro nakon pražnjenja creva, preostali feces koji je ostao na koži oko analnog otvora može da dovede do iritacije. Preterano brisanje i pranje analne regije takođe nije dobro, jer može da isuši i takođe iritira kožu. Obrišite se potpuno, ali pažljivo. Kada se kupate ili tuširate, ne trljajte previše analnu regiju i ne koristite grube peškire. Koristite blag sapun.

Zaraza valjkastim crvom (Enterobius vermicularis) može da izazove analni svrab noću, kada odrasli crvi izlaze na površinu kože da polože jaja. Lečenje se sastoji od uzimanja lekova (oralno) koji ubijaju crve. Steroidne kreme, kao što su hidrokortizonske kreme, mogu da olakšaju svrab.

Kožni problemi – gljivične infekcije, psorijaza, ekcem ili kontaktni dermatitis mogu da uzrokuju svrab bilo gde na telu, uključujući i kožu oko anusa. Lekovi protiv gljivica mogu da pomognu u ublažavanju simptoma i lečenju. Hidrokortizonske kreme takođe mogu da ublaže svrab.

Drugi problemi – hemoroidi ili opušteni mišići oko anusa mogu da uzrokuju curenje tečnosti iz analnog kanala, što iritira kožu i dovodi do njenog pucanja. Iritacija kože obično dovodi do svraba i bola u rektalnoj oblasti. Lečenjem se ovaj problem sanira.

UPALA SLEPOG CREVA (Apendicitis)

 • Bol i osetljivost u abdomenu; stanje ima tendenciju pogoršanja, a bol se često spušta duž desne strane abdomena
 • Malo povišena temperatura, između 37,2 i 38,3 stepeni
 • Gubitak apetita
 • Mučnina i povraćanje
Slepo crevo se nalazi na desnoj strani stomaka. To je cevčica oblika prsta koja se grana od tankog creva. Kod odraslih osoba, dugačko je oko 9 cm. Funkcija mu je nepoznata, ali može da se upali, a to stanje zove se apendicitis.Upala slepog creva može da bude rezultat jednog od sledećih stanja: blokade otvora slepog creva koja sprečava prolaz njegovom sadržaju, zatim infekcije, postojanja parazita u sluzokoži slepog creva, ili stanja u kome se stranice slepog creva prilepe jedna za drugu, zatvarajući ga. Upala slepog creva najčešće se javlja kod tinjedžera i mlađih ljudi, posebno muškaraca.

Kod većine ljudi, bol usled upale slepog creva nastaje iznenada i pogoršava se u prvih 24-48 sati. U početku je to obično konstantan, blag bol u sredini stomaka. Kako se bol pojačava, često se kreće nadole, ka donjoj desnoj strani stomaka, u blizini kuka. Gubitak apetita, blago povišena temperatura, mučnina i povraćanje su takođe česti simptomi. Ako se upala slepog creva ne leči, ono može da pukne i izlije svoj sadržaj u okolni predeo i da tako proširi infekciju na ceo stomak. Ovo je ozbiljno stanje. Temperatura viša od 38,3 stepeni, zajedno sa drugim simptomima upale slepog creva, može da ukazuje da je zid slepog creva pukao. Ako sumnajte da se to dogodilo, odmah zovite hitnu pomoć ili se javite dežurnoj bolnici.

Ponekad se simptomi upale slepog creva mnogo postepenije razvijaju. Kod nekih ljudi, slepo crevo je blago pomereno (u odnosu na uobičajeno mesto). Ako se slepo crevo nalazi na drugom mestu, bol se možda ne širi uobičajenom regijom. Kada nisu prisutni uobičajeni simptomi, upalu slepog creva je teže dijagnostikovati.

Ispitivanje

Ako se bol u stomaku pogoršava, postaje jači i ozbiljniji, odmah se obratite svom doktoru ili zovite hitnu pomoć. Dok čekate da hitna pomoć stigne, čučnite ili savijte kolena prema grudima kako biste smanjili bol. Doktor će saslušati vaš opis bola. Zatim će vam ispritiskati stomak kako bi odredio gde vas najviše boli. Možda će stetoskopom slušati zvuke vaših creva. Nedostatak zvukova normalnog kretanja sadržaja kroz creva je znak upale slepog creva. Povećan broj belih krvnih zrnaca (leukocita), što je znak infekcije u organizmu, i test urina, mogu da pomognu u određivanju da li je simptome koje imate izazvala upala slepog creva ili postoji još neki problem.
Lečenje
Upaljeno slepo crevo mora se ukloniti hirurškim putem, kako bi se sprečilo njegovo pucanje i dalja infekcija. Ova operacija zove se apendektomija. Ako je već došlo do curenja sadržaja iz slepog creva, ili je puklo, tokom operacije se čisti oblast u koju je sadržaj dospeo. Vadi se svo oštećeno tkivo, i bar jedna cevčica (dren) se ostavlja u stomaku da bi se oblast drenirala. Pacijent nakon operacije intravenozno dobija antibiotike nekoliko dana. Nakon nekoliko dana infekcija se povlači, a cevčica se vadi. Ako slepo crevo nije puklo, operacija može da se uradi laparoskopski. Na ovaj način pravi se veoma mali rez i skraćuje vreme oporavka.

OPSTRUKCIJA CREVA

 • Povraćanje (opstrukcija tankog creva)
 • Jaki grčevi i bol u abdomenu
 • Nadut stomak (opstrukcija debelog creva)
 • Problemi sa pražnjenjem creva
 • Dijareja (delimična opstrukcija)
Tanko i debelo crevo mogu da budu savijeni, upleteni ili blokirani, a postoji nekoliko uzroka takvog stanja. Kada se to dogodi, crevni sadržaj ne može da se kreće kroz creva, odnosno može da se kreće samo do blokirane oblasti. Obim fecesa se povećava oko blokade, stvarajući povećani pritisak u tom delu. Kako feces koji se povećava širi creva, blokada ponekad delimično popusti i deo sadržaja prođe. To se naziva delimična opstrukcija. Kada dođe do potpune opstrukcije, kroz taj deo creva ništa ne može da prođe.Simptomi blokade creva variraju i zavise od mesta blokade, odnosno da li se ona nalazi u tankom ili debelom crevu. Bol u trbuhu (abdomenu) i povraćanje su jači ako je do opstrukcije došlo u tankom crevu. Stomak može da se naduje ako je do blokade došlo u debelom crevu. Simptomi se pogoršavaju sa dužinom trajanja blokade. Što se više fecesa zadržava u blokiranoj oblasti, to sadržaj koji se povraća sve više počinje da liči na feces.

Intestinalna opstrukcija (opstrukcija creva) je najčešće prouzrokovana postojanjem tumora. Ali, može da se javi i kao rezultat postojanja hernije, kada je deo creva zakrivljen i provučen kroz mali prolaz u abdominalnom zidu. Uzrok opstrukcije creva može da bude i ožiljak od prethodne operacije ili oštećenje creva. Nakupljanje čvrstih fekalnih masa u debelom crevu, tzv. fekalna impakcija ili upala izazvana infekcijom creva, takođe mogu da budu uzrok blokade. Kod beba i dece, blokada creva može da se javi kada deo creva sklizne nazad u drugi deo, poput teleskopa na sklapanje. Ovo stanje se zove intususcepcija.

Ispitivanje

Nakon pregleda, doktor može zatražiti i da se uradi rendgenski snimak abdomena, da bi video blokadu. Rendgenski snimak može da pokaže i uzrok blokade. Može biti potreban i snimak sa barijumskim kontrastom. Analiza krvi, uključujući i broj belih krvnih zrnaca, može da pomogne doktoru da pronađe uzrok opstrukcije creva.

Lečenje

Blokada creva je ozbiljan problem, pa se pacijent zadržava u bolnici kako bi se problem sanirao i utvrdio tačan razlog opstrukcije. Pacijentu se daje infuzija, kako bi se smanjila dehidriranost organizma usled povrćanja i nemogućnosti uzimanja tečnosti. Ponekad je potrebna operacija kako bi se identifikovao uzrok opstrukcije tankog ili debelog creva.U slučaju fekalne impakcije, pacijentu se mogu dati čepići, klistiri ili oralni lekovi, kako bi se feces omekšao i tako prošao kroz sopstvenu blokadu. U nekim slučajevima delimične opstrukcije, može se uvući cevčica pomoću koje se izvlači sadržaj iz creva. Intususcepcija se često oslobađa barijumskim klistirom koji se koristi i za njegovu dijagnozu.

Za oslobađanje potpune blokade creva potrebna je operacija. Hirurg otvara stomak kako bi našao i oslobodio blokirano mesto. Uvrnuto debelo crevo (volvulus) ili petlja na tankom crevu mogu da se reše hirurškim putem. Antibiotici mogu da se daju protiv infekcije, ako sadržaj iz creva iscuri u abdomen.

KARCINOIDNI TUMORI

 • Zajapurenost lica
 • Šištanje i nedostastak daha
 • Dijareja i grčevi
Karcinoidni tumori su retka vrsta tumora koja se razvija iz specijalnih ćelija u želucu i zidovima creva. Tumor je kancerogen, ali se razvija veoma sporo, uvećava se i širi se više od 10 godina ili duže. Tumor luči hormon serotonin. Upravo ovaj hormon uzrokuje većinu simptoma. Tumor retko blokira creva.

Ispitivanje

Urin može da se testira na prisustvo serotonina, ako imate dijareje koje se ponavljaju i uz koje se javljaju grčevi i zajapurenost lica. Snimci rendgenom ili CT skenerom mogu da se urade ako se sumnja na tumor, ili vam lekar može preporučiti hirurško ispitivanje kako bi se osmotrila unutrašnjost abdomena. Ovo ispitvanje nekad se radi laparoskopski, što zahteva samo mali rez i dozvoljava direktan vizuelni pregled creva. Mali uzorak tumora može se uzeti tokom ove procedure i poslati na laboratorijsku analizu. Rezultati ove analize pomoći će lekaru da postavi dijagnozu.

Lečenje

Doktor vam može prepisati lekove za smanjenje zajapurenosti lica, šištanja i dijareje. Lekovi se obično daju pre operacije kojom se tumor odstranjuje. Kada ceo tumor ne može da se izvadi, hemoterapija može da ograniči njegovo širenje na druge organe. Zračenje nije efikasno u ovom slučaju.

POLIPI DEBELOG CREVA

 • Nema vidljivih simptoma
 • Krvarenje iz iritiranog polipa
Polipi debelog creva su glatke izrasline nalik prstu koje se formiraju u debelom crevu. Kada je debelo crevo iritirano, ono proizvodi dodatnu sluzokožu kako bi se zaštitilo od daljih oštećenja, a polipi se formiraju upravo na toj sluzokoži. Polipe može da iritira sadržaj koji prolazi kroz debelo crevo i povuče ga.Veruje se da se polipi češće pojavljuju kao rezultat ishrane siromašne vlaknima, a bogate mastima, iako razlog njihovog nastanka nije u potpunosti otkriven. Ishrana bogata vlaknima ubrzava prolazak otpadnih materija kroz debelo crevo. Ovo ubrzano kretanje ograničava količinu vremena u kome je sluzokoža creva izložena toksinima. Tokom godina, brži prolazak otpada smanjuje iritiranost sluzokože debelog creva. Dugogodišnja ishrana siromašna mastima takođe može da ograniči iritaciju sluzokože creva, jer ova vrsta ishrane zahteva manju količinu kiseline za varenje. S druge strane, dugogodišnja ishrana siromašna vlaknima, a bogata mastima, može da izazove nadraženost sluzokože creva, jer otpad ne prolazi brzo kroz creva i jer je potrebno da se u creva izluči više kiseline kako bi se svarila masna hrana.

Sklonost ka polipima se mnogo ređe nasleđuje. Reč je o stanju pod nazivom familijarna (porodična) polipoza, ali ona pogađa jednu na oko 8000 osoba.

Neki polipi imaju tendenciju da postanu kancerogeni, posebno ako se ne leče duže vremena i porastu toliko da im je prečnik veći od 2,5 cm. Najuobičajeniji prekancerogeni polipi su adenomatozni polipi. Ovi polipi podsećaju na žlezde, jer luče hormone. Ljudi koji imaju porodičnu istoriju polipa u debelom crevu, obično imaju prekancerogene polipe. Ako imate u porodici ovakve slučajeve, redovno pregledajte debelo crevo. Svaki polip bi trebalo odstraniti, jer može da postane kancerogen.

Ispitivanje

Polipi mogu da se otkriju tokom bilo koje vrste pregleda debelog creva. Lekar vam može preporučiti sigmoidoskopiju, jer se na ovom pregledu vide rektum i sigmoidni kolon. Skrinig sigmoidoskopijom se preporučuje osobama starijim od 50 godina. Ako u porodici imate slučajeve sa polipima ili rakom debelog creva, ili ako su vam polipi jednom već odstranjeni, doktor može tražiti da periodično radite ovaj pregled. Kolonoskopija takođe može da se uradi. Kolonoskopija omogućava doktoru da vidi celo debelo crevo. Deo tkiva iz polipa može da se uzme tokom kolonoskopije i da se pošalje na analizu kako bi se utvrdilo da li je kancerogen.

Lečenje

Manji polipi mogu da se uklone tokom sigmoidoskopije ili kolonoskopije. Takođe, mogu da se uklone tokom procedure po imenu polipektomija. Veliki polipi kancerogenog izgleda možda neće moći da se uklone na ovaj način. Odnosno, za njihovo uklanjanje je potrebna operacija kojom se odstranjuje deo debelog creva na kome se nalazi polip. Pre ove operacije, doktor može da zatraži da odete na CT skener ili da uradite druge testove, kako bi video gde se tačno nalazi izraslina i da li se raširila na drugi deo debelog creva.

Prevencija

Jedite hranu bogatu sirovim voćem i povrćem i integralnim žitaricama. Smanjite unos visokomasne hrane.

KOLOREKTALNI KANCER

 • Bol u stomaku
 • Promene u navici pražnjenja creva, npr. dijareja ili konstipacija
 • Krv u stolici
 • Retka stolica
 • Gubitak težine
 • Umor
Kanceri na debelom crevu i rektumu su grupisani i zovu se kolorektalni kancer. Još nije u potpunosti objašnjen razlog za nastanak kolorektalnog kancera. Ishrana može da bude faktor rizika. Ljudi koji unose malo vlakana, a previše masti, imaju povećan rizik od ove vrste raka, kao i od polipa debelog creva koji nekad mogu da dovedu do kolorektalnog raka. I polipi na debelom crevu i kolorektalni kancer mogu da budu i genetski uslovljeni.Kod ove vrste raka, kancerogene ćelije se razvijaju u kancerogene tumore koji napadaju normalna tkiva debelog creva i rektuma. Rak može da prođe kroz creva i da pređe u druga tkiva ili da se raširi na druge delove tela, kao što su limfni sistem i jetra.

Najčešći simptomi kolorektalnog kancera su nenormalan prolazak sadržaj kroz creva i pražnjenje creva, kao što su konstipacija ili dijareja, veoma tamna ili svetlocrvena krv u stolici ili bol u stomaku. Pacijenti koji imaju kolorektalni kancer, posebno rektalni, mogu da osećaju kao da im creva nikad nisu sasvim prazna. Ako tumor blokira creva, otežan je prolazak fecesa kroz creva. Gubitak težine, gubitak apetita, povišena temperatura, anemija i umor mogu da se jave kao simptomi.

Ispitivanje

Rano otkrivanje kolorektalnog kancera, pre nego što se jave simptomi, može da bude značajano u konačnom ishodu u borbi protiv bolesti. Ovaj rak se obično rano otkrije na digitalnom rektalnom pregledu (manuelni pregled), prilikom analize prisustva krvi u stolici, i na sigmoidoskopiji ili kolonoskopiji. Ako imate bilo koji faktor rizika za kolorektalni kancer, kao što su porodična istorija polipa debelog creva, zatražite od lekara uput za pregled debelog creva. Ako ste stariji od 50 godina, lekar će vam preporučiti pregled debelog creva iako nemate istoriju ove bolesti u porodici ili vi sami niste imali polipe na debelom crevu.Druge vrste ispitivanja koje se mogu preduzeti su barijumski klistir (može da pomogne u otkrivanju tumora u debelom crevu), CT skener i drugi skeneri (može da se utvrdi da li se i koliko rak raširio na druge organe i kosti), analiza krvi (može da se utvrdi širenje raka izvan debelog creva).

Može da se uradi i analiza tumor markera. Analiza nivoa tumor markera u krvi, tzv. kanceroembrionalnog antigena (CEA) može da pomogne u praćenju pacijenata koji se leče od kolorektalnog kancera. Ali, ovom analizom ne može da se otkrije bolest pre nego što se pojave simptomi, a kod nekih ljudi kod kojih je dijagnostikovan kolorektalni kancer, nivo CEA nije nenormalno visok. Takođe, nivo CEA može da bude visok, a da to nema nikakve veze sa rakom. Na primer, pušači i ljudi koji imaju inflamatornu bolest creva ili nekancerogene izrasline na crevima, mogu imati visoke vrednosti CEA. Zbog toga, ova analiza često nije pouzdana.
Nakon uspostavljanja dijagnoze kolorektalnog kancera, druga ispitivanja mogu da se rade kako bi se odredilo koliko je rak uznapredovao i koje lečenje je najbolje primeniti.

Lečenje

Kada je moguće, kolorektalni kancer se uklanja hirurškim putem, kako bi se sprečilo njegovo dalje širenje. Primenjujuju se različite tehnike za uklanjanje tumora i očuvanja, u najvećoj mogućoj meri, normalne funkcije creva. Ali, ponekad, mora da se ukloni veliki deo debelog creva ili ceo rektum. Ova procedura naziva se delimična kolektomija. Ako je uklonjen rektalni deo debelog creva, kraj debelog creva se pomera na otvor na stomaku. Ova procedura se naziva delimična kolostomija. Novi otvor zove se stoma. Ovaj otvor je povezan sa kesom u koju se skuplja otpad iz creva i koja se periodično prazni. Stoma može da bude stalna ili privremena.Kolorektalni kancer je izlečiv u 50% slučajeva. Izlečenje u velikoj meri zavisi od toga koliko duboko se rak raširio u zidove debelog creva i da li je zahvatio i druge organe. Širenje tumora tretira se hemoterapijom i, ponekad, zračenjem.
Prevencija
Jedite hranu bogatu vlaknima i siromašnu mastima. To praktično znači da treba jesti puno sirovog voća i povrća, kao i integralne žitarice. Masnu hranu treba jesti umereno.

KONSTIPACIJA (ZATVOR)

 • Bolni grčevi koji prate želju za pražnjenjem
 • Tvrda, suva stolica, bolno pražnjenje creva
Mnogi faktori, uključujući i ishranu siromašnu vlaknima i stres, mogu da utiču na pražnjenje creva. Povremenu pojavu konstipacije (zatvora) možete rešiti jednostavnim promenama u ishrani, unošenjem više tečnosti ili uzimanjem laksativa. Konstipaciju mogu da uzrokuju i neki medicinski problemi, kao što je nizak nivo hormona štitne žlezde, blokirano ili uvrnuto crevo, divertikulitis ili kolorektalni kancer.

Ispitivanje i lečenje

Bebe i deca: Bebe često imaju jednu ili više stolica dnevno, ali ponekad pražnjenje creva izostane dan ili dva. Tvrda stolica, poput kuglica, može da se javi usled nedovoljnog konzumiranja tečnosti, previše gvožđa u hrani za bebe ili rektalnih problema. Pregled doktora će isključiti probleme u rektumu. Retko se radi rendgenski pregled debelog creva kako bi se odredio uzrok konstipacije kod dece.U hranu za bebe dodajte više tečnosti ili se posavetujte sa pedijatrom o smanjenju sadržaja gvožđa iz hrane za bebe. Ako je vaše dete dovoljno veliko da može da pije sokove i jede čvrstu hranu, povećajte unos voća, povrća, voćnih sokova i vode.

Konstipacija bi trebalo da reaguje na ove jednostavne mere. Ako se to ne dogodi, obratite se lekaru. Nemojte na svoju ruku da koristite čepiće i klistir.

Adolescenti i odrasle osobe: Promena ishrane ili količine tečnosti koja se pije tokom dana, može da naruši normalan ciklus pražnjenja creva. Mnogi ljudi prazne creva na svaka dva, tri dana, dok drugi imaju dve do tri stolice dnevno. Mali broj ljudi ima jednu stolicu nedeljno. Bez obzira na vaš ciklus pražnjenja creva, sve dok ne osećate bol u stomaku, smatrajte da je ciklus normalan.

Često možete da omekšate stolicu unošenjem vlakana u ishranu (integralne žitarice, sirovo voće i povrće) i povećanjem unosa tečnosti ili prirodnih sokova. Takođe, na pražnjenje creva utiče i redovna fizička aktivnost (hodanje, trčanje, aerobik). Izbegavajte jake laksative, kao što su mineralna ulja ili ricinusovo ulje, sve dok vam ih doktor ne preporuči. Prekomerna upotreba laksativa može da stvori zavisnost. Sasvim je u redu da koristite laksative koji povećavaju obim stolice i koji deluju prirodno, dodajući vodu i zapreminu sadržaju u crevima i omogućavajući da lakše prolazi kroz creva.

Ozbiljni uzroci konstipacije

 • Blokirana ili uvrnuta creva
 • Kolorektalni kancer
 • Divertikulitis

Kućni lekovi za konstipaciju

 • Pijte dosta tečnosti
 • Obogatite ishranu vlaknima (sveže voće i povrće)
 • Koristite suplemente vlakana
 • Povremeno koristite laksative
 • Više vežbajte, brzo hodajte...

KRONOVA BOLEST

Grčevi i bol u stomaku, često u donjem delu stomaka, sa desne strane
 • Dijareja, ponekad pomešana sa krvlju
 • Gubitak težine
 • Povišena temperatura
Kronova bolest spada u grupu poremećaja koji su poznati pod imenom inflamatorna bolest creva. Kao što ime ukazuje, bolest nastaje usled dugotrajne upale, ili otoka u tankom ili debelom crevu. Druga uobičajena inflamatorna bolest creva je ulcerativni kolitis.Kronova bolest pogađa donji deo tankog creva, ileum, ali i debelo crevo. Uzrokuje otečenost dubokih slojeva sluzokože creva. Uzrok Kronove bolesti je nepoznat.

Bolest obično počinje u mladosti, a prate je blago povišena temperatura, dijareja, grčevi i bolovi u stomaku, često u donjem desnom delu stomaka. U nekim slučajevima, otok se javlja u drugim delovima gastrointestinalnog trakta, od usta do anusa, kao i u crevima. Produžena nadutost u crevima može da uzrokuje zadebljanje zidova creva sa ožiljnim tkivom koje dovodi do blokade creva.

I drugi problemi mogu da se jave kod pacijenata obolelih od Kronove bolesti. Na primer, neke osobe imaju simptome slične onima kod artritisa - bolovi i oticanje zglobova, problemi sa kožom, očima, jetrom, bubrezima ili žučnom kesom. Kod dece sa ovom bolešću moguć je usporeniji razvoj. Zatim, kanali po imenu fistule ponekad se formiraju u crevima, povezujući zidove creva sa tkivom ili strukturama oko njih. Na primer, fistule mogu da se povežu sa drugim delovima creva, bešikom, vaginom ili kožom. Rektum i anus su posebno skloni povezivanju fistula sa kožom, vaginom i bešikom, jer su oni blizu rektuma i anusa. Sedam od deset osoba koje pate od Kronove bolesti moraju da se podvrgnu operaciji kako bi se uklonila fistula ili opstrukcija creva.

Kronova bolest traje ceo život, sa periodima u kojima se simptomi smanjuju.

Ispitivanje

Kronovu bolest je lako pomešati sa ulcerativnim kolitisom, jer su simptomi veoma slični. Ako imate simptome inflamatorne bolesti creva, dijagnoza počinje rutinskom analizom krvi, koja uključuje i utvrđivanje nivoa crvenih i belih krvnih zrnaca (moguće je da je nivo crvenih krvnih zrnaca snižen, ili da je nivo belih povećan). Verovatno će biti potrebna kolonoskopija, kako bi se pregledali rektum i debelo crevo i uzeo komadić tkiva za analizu. Analiza tkiva će potvrditi Kronovu bolest. Barijumski klistir ili rendgen creva mogu da se koriste u utvrđivanju dijagnoze.

Lečenje

Kontrola upale lekovima koje prepisuje lekar je primarni cilj lečenja. Ovi lekovi uključuju i specijalne lekove za upalu creva. Kortikosteroidi se daju putem klistira ili oralno, u slučaju ozbiljne upale. Kod nekih pacijenata potrebna je hospitalizacija, kako bi im se putem infuzije dali hranljivi sastojci i lekovi, kortikosteroidi i antibiotici.Operacija za uklanjanje ožiljnog tkiva ili fistula ili čak delimično ili kompletno uklanjanje debelog creva mogu da budu potrebni kada lekovi ili druga terapija ne daju rezultate. Ali, operacija nije lek. Čak i kada se uklone oboleli delovi creva, upala se vraća u najbližu oblast creva.
Neki pacijenti kod kojih je bolest veoma ozbiljna, odlučuju se na potpuno odstranjivanje debelog creva; ova procedura zove se kolektomija.

Iako Kronova bolest traži dugotrajno lečenje, moguće je normalno živeti i raditi i pored ovih simptoma. Većina ljudi je sposobna da radi puno radno vreme, a žene koje imaju ovu bolest su sposobne da postanu majke.

Simptomi ozbiljnih problema sa crevima

 • Krvarenje iz rektuma ili krv u stolici
 • Bolovi u stomaku praćeni jakim grčevima
 • Promena u pražnjenju creva (dijareja koja dugo traje ili konstipacija), sa jakim grčevima
 • Visoka temperatura, koja se javlja sa drugim simptomima
 • Mučnina i povrćanje u dužem periodu
 • Gubitak težine, zajedno sa drugim simptomima
 • Bilo koji od ovih simptoma može da znači da imate ozbiljan zdravstveni problem. Odmah se javite svom lekaru ako imate neki od ovih simptoma, a ne znate im uzrok

DEHIDRACIJA

 • "Mlitava" koža koja se sporo vraća kada je uštinete
 • Plač bez suza kod dece
 • Suva usta
 • Žeđ (bebe mogu plačem da "jave" da su žedne; napetost i potreba da se popije bilo koji napitak koji se nudi)
 • Smanjeno uriniranje i kod odraslih i kod dece
 • Urin koji je tamniji nego inače
 • Letargija
Tečnosti u organizmu predstavljaju složenu mešavinu hemikalija, uključujući vodu, kalcijum, natrijum i kalijum. Telesne tečnosti moraju biti pomešane u pravom odnosu kako bi organizam pravilno funkcionisao. Ova ravnoteža može da se poremeti tokom bolesti koju prate povraćanje ili dijareja. Dehidracija se javlja kada niste sposobni da unesete dovoljno tečnosti kako biste nadoknadili onu koju ste izgubili. Povišena temperatura može da doprinese dehidraciji.Dehidracija može da postane ozbiljan problem. Ona može da dovede do napada i konvulzija (grčenja), kome i smrti, ako se tečnost ne nadoknadi, a hemijska ravnoteža ponovo ne uspostavi. Pošto su kod dece rezerve tečnosti manje nego kod odraslih, deca su sklonija dehidraciji usled dijareje i povraćanja. Zato kod dece, ako povraćaju ili imaju dijareju, treba pažljivo pratiti znake dehidracije.

Ispitivanje

Lekar će, verovatno, samo slušajući vaš opis simptoma, moći da utvrdi da je reč o dehidraciji, posebno ako ste bili bolesni i imali dijareju ili povraćali. Analiza krvi i urina, mada obično nije potrebna, potvrdiće dehidraciju. Kod odraslih, promene u krvnom pritisku mogu da ukažu na ovaj problem.

Lečenje

Ako primetite znakove dehidracije kod bebe, odmah je odvedite lekaru. Dehidracija može veoma brzo da se javi kod beba.Bebama starijim od tri meseca, tokom bolesti možete da dajete, oralnim putem, rehidrirajući rastvor, kako biste bili sigurni da će dobiti potrebnu ravnotežu soli i šećera zajedno sa tečnošću. Oralni rehidrirajući rastvor je specijalni napitak koji sadrži pravu mešavinu soli, šećera, kalijuma i drugih hemikalija potrebnih da nadomeste telesne tečnosti. Postoji mnogo vrsta ovih rehidrirajućih rastvora, neki su u prahu pa ih treba pomešati sa vodom, a drugi su već pomešani sa vodom.

Da li ćete bebu hraniti ili ne dok joj dajete rehidrirajući rastvor zavisiće delimično i od toga da li beba ima samo dijareju ili i povraća. Ako beba i povraća, moraćete postepeno da joj dajete rehidrirajući rastvor, kap po kap, ili kašičicu po kašičicu na svaki minut, dok se stanje ne smiri dovoljno da može da zadrži nešto od tečnosti koju popije.
Ako se povraćanje nastavi, možda ćete morati da čekate 30-60 minuta pre nego što pokušate da bebi ponovo date rastvor. Kada povraćanje prestane, možete da povećate količinu rehidrirajućeg rastvora koji dajete bebi, a možete i da produžite vreme između davanja na tri do četiri sata. Nastavite da dajete rehidrirajući rastvor dok dijareja ne prestane, a pražnjenje creva se normalizuje, takođe i dok povraćanje ne prestane.
Ako dojite bebu, nastavite da je dojite i takođe joj dajte i rehidrirajući rastvor. Ako koristite hranu za bebe, možda će biti potrebno da joj u toku 12-24 sata dajete samo rehidrirajući rastvor, a zatim nastavite sa bebi hranom. Ako dijareja i povraćanje potraju, obratite se doktoru.

Domaće lekove, kao što su sok od jabuke, pileća supa, kola napici ili čaj, ne treba davati deci mlađoj od dve godine. Ovi napici ne sadrže pravu mešavinu šećera, soli i drugih supstanci. Bezalkoholni napici sa kofeinom se ne preporučuju jer je kofein diuretik i može da pogorša dehidriranost. Čak i obična voda može da bude štetna, jer može da rastvori nivo soli i šećera u krvi. Kućni lekovi mogu da se daju starijoj deci i odraslima. Posavetujte se o tome sa svojim doktorom.

Prevencija

Dehidracija se može sprečiti kod većine beba pravovremenim davanjem rehidrirajućeg rastvora, odmah pošto se jave prvi simptomi dijareje i povraćanja, pa čak i pre nego što se simptomi jave, ako sumnjate da bi moglo doći do dehidriranosti. Starija deca i odrasli mogu sprečiti dehidraciju unošenjem više tečnosti tokom bolesti.

Prevencija dehidracije kod odraslih

 • Ako povraćate, ne terajte sebe da pijete veće količine tečnosti
 • Tečnost pijte u malim gutljajima. Veoma hladna ili topla tečnost se ne preporučuje jer može da pogorša grčeve
 • Ako su dijareja i povraćanje obilni i traju duže od nekoliko dana, možda ćete morati da koristite oralni rehidrirajući rastvor
 • Od pomoći bi mogli da budu lekovi protiv mučnine i dijareje. (Napomena: Lekovi protiv dijareje mogu da produže trajanje problema kod male dece i ne preporučuju se za kratkotrajne simptome.)
Ako mislite da ste dehidrirani, javite se lekaru. Suva usta, retko uriniranje, umor i letargija su znaci koji upozoravaju na dehidraciju.

DIJAREJA

 • Grčevi pre pražnjenja creva
 • Retka ili vodena stolica
Postoji nekoliko uzroka retke ili vodene stolice. Dijareja najčešće nastaje usled virusne infekcije sluzokože creva. Infekcija deluje na lučenje vode u creva što za rezultat ima vodenu stolicu. Nakon što crevo nekoliko puta "ispere" samo sebe, infekcija obično slabi.Ponekad virus inficira bakterije koje normalno žive u debelom crevu. Ove bakterije mogu da čine 50% ili više sadržaja fecesa. Kada se javi ova vrsta infekcije, stolice mogu da budu retke ili vodene nedeljama, sve dok se bakterije koje žive u crevima ne obnove. Konzumiranje jogurta sa aktivnim lactobacillus kulturama pomaže u obnovi ovih bakterija i pomaže usporavanju ili zaustavljanju ovog tipa dijareje u roku od nekoliko dana.

Bakterijska infekcija može da dovede do ozbiljne iritacije sluzokože creva, što opet može da uzrokuje grčeve, mučninu, povraćanje i dijareju. Ovakva infekcija može da se raširi putem hrane koja nije pravilno termički obrađena, ili nije na pravi način skladištena (u frižideru) ili preko prljavih ruku sa kojih su bakterije dospele u hranu. Postoji mnogo vrsta trovanja hranom.

Putnička dijareja je dijareja koju uzrokuje bakterija. Zove se putnička, jer se razvija na putovanjima u inostranstvo. Krivac za infekciju su bakterije iz hrane ili vode koje se razlikuje od onih koje normalno žive u crevima. Uobičajeni simptom je iritacija creva koja vodi do grčeva i dijareje, a koju retko prati povišena temperatura. Prevencija putničke dijareje uključuje lekove koje vam može prepisati lekar, uključujući i oralne antibiotike ili lekove na bazi bizmut sulfata, koje treba redovno uzimati tokom putovanja.

Nebakterijski uzrok dijareje može da bude giardiaza, parazitska infekcija koju prate blage dijareje koje traju u dužem periodu, gasovi, nadimanje i neprijatnost u stomaku. Giardiaza se lako leči antibioticima i obično nema komplikacija. Bolest može da se prenese kontaminiranom hranom ili vodom. Giardiaza može da bude problem u dnevnim centrima za čuvanje dece npr, kada jedno dete ima infekciju i raširi je na drugu decu i vaspitače.

Amebska dizenterija je još jedna vrsta dijareje koju uzrokuju paraziti, a koja se prenosi kontaminiranom hranom ili vodom u oblastima gde je higijena loša. Osim infekcije creva, ovi paraziti mogu da uzrokuju i pojavu inficiranih "džepova" ili apscese na jetri. Grčevi i krvava dijareja su uobičaneni simptomi.

Dijareja ima i druge uzroke osim infekcije i zaraze. Nervoza i strah mogu da utiču na češće pražnjenje creva koje prate grčevi i retka stolica. Nesvarena hrana može da iritira creva i uzrokuje dijareju. Povećana aktivnost hormona može da dovede do bržeg pražnjenja creva. Dijareja je i simptom sindroma iritabilnog kolona, koji može da izazove jake grčeve i smenu dijareje i konstipacije. Takođe, dijareja može da se javi i kao rezultat hipertiroidizma ili kao reakcija na neke lekove, npr. antiobiotike.

Ozbiljni uzroci dijareje

 • Kolera
 • Kronova bolest
 • Divertikulitis
 • Trovanje hranom
 • Ulcerativni kolitis

Ispitivanje i lečenje

Bebe i deca: Mnoge bebe i mala deca imaju meku stolicu svaki put kada sisaju ili popiju mleko iz flašice. To je normalno i ne smatra se dijarejom. Ako se kod deteta mlađeg od tri meseca jave velike količine vodene stolice, odvedite ga kod lekara. Rizik od dehidracije, posebno kod beba, je veliki.Neke promene u ishrani mogu da pomognu u usporavanju ili zaustavljanju dijareje. Ako je beba mlađa od tri meseca, posavetujte se sa lekarom o njenoj ishrani i eventualnim promenama. Bebama starijim od tri meseca možete da dajete oralni rehidrirajući rastvor kako biste sprečili dehidraciju.

Starijim bebama i mlađoj deci prestanite da dajete mleko i mlečne proizvode, ako dete jede drugu hranu, dok dijareja ne prestane, 24-48 sati ili duže. Mlečne proizvode ne treba jesti, jer dijareja stvara privremenu nesposobnost creva da vare laktozu, šećer iz mleka. Zbog toga, mleko i mlečni proizvodi mogu i da pogoršaju dijareju. Možete da koristite mleko za bebe bez laktoze tokom nekoliko nedelja, ako primetite da bebi smeta uobičajeno mleko za bebe. Osim toga, trebalo bi izbegavati hranu bogatu šećerom i mastima, kao što su sladoled, puding i pržena hrana. Možete probati sa BRAT dijetom koja uključuje banane, pirinač, ispasirane kuvane jabuke i tost (prva slova ovih namirnica na engleskom stvaraju reč brat), uz dovoljan unos tečnosti – na ovaj način obezbeđuje se dovoljno čvrste hrane, a ne utiče na vraćanje dijareje.

Lekovi koji se dobijaju bez recepta, npr. na bazi bizmut sulfata, obično su bezbedni za upotrebu i pomažu deci starijoj od dve godine. Ali, lečenje ovim lekovima može da produži trajanje crevne infekcije. Neki lekovi protiv dijareje mogu da sadrže sastojke koji bi mogli da izazovu toksičnu reakciju kod beba i mlađe dece. Pažljivo sledite uputstva o upotrebi leka ili se posavetujte sa doktorom o njegovom korišćenju.

Ako je moguće, najbolja terapija za dijareju je da unosite puno tečnosti. Kada je potrebno, tečnost se daje putem infuzije, kako bi se nadoknadila izgubljena tečnost kod ozbiljnih slučajeva dijareje. Ali, infuzija se daje retko, ako detetu odmah počne da se daje rehidrirajući rastvor.

Adolescenti i odrasli: Mnogi slučajevi dijareje su u vezi sa stresom, hranom ili manjim bolestima i ne zahtevaju nikakvo lečenje, osim ukoliko pacijent ne može da podnese grčeve ili dijareja dugo traje. Lekovi za dijareju koji se kupuju bez lekarskog recepta, obično su delotvorni u slučajevima blagog virusnog gastroenteritisa ili drugih uobičajenih uzročnika dijareje. Doktor može da vam prepiše lekove koji smanjuju grčeve i mučninu. Osobe koje imaju upornu dijareju ili grčeve nakon jela trebalo bi da piju bistre tečnosti. Jogurt sa aktivnim kulturama može da obnovi bakterije u crevima koje neke bolesti uništavaju.

Produžena dijareja, dijareja koju prate i drugi ozbiljni simptomi, ili pražnjenje creva koje prati krv ili sluz u stolici, može da bude znak ozbiljnijeg oboljenja. Zato je potrebno obratiti se lekaru što pre.

Ako je bakterija uzrok dijareje, možda će biti potrebno uraditi analizu stolice, kako bi se utvrdilo koja bakterija tačno je izazivač dijareje. Konzistencija stolice, prisustvo krvi ili sluzi u stolici, prisustvo giardia, ameba, jajašaca drugih crevnih parazita, pomoći će doktoru da postavi dijagnozu i odredi lečenje. U većini slučajeva, bakterijska dijareja se povlači za nekoliko sati ili dana i bez antibiotika. Produženi slučajevi bi mogli zahtevati lečenje antibioticima, o čemu odlučuje lekar. Ljudi sa ozbiljnim slučajevima dijareje koja uključuje i dehidraciju organizma i groznicu, mogu biti hospitalizovani, kako bi im se intravenozno dali antibiotici i tečnost.

Prevencija

Ako putujete u inostranstvo, ponesite lekove koji mogu da spreče putničku dijareju. Perite i ljuštite sveže voće i povrće. Pijte prokuvanu ili flaširanu vodu u zemljama u kojima nije bezbedno piti vodu sa česme. Ako kampujete, nemojte piti vodu koja nije prokuvana, filtrirana ili tretirana hlorom kako bi se uklonile i uništile bakterije. Uvek dobro skuvajte jaja i živinsko meso, i dobro operite ruke nakon što ste radili sa sirovim mesom.Doktor vam može prepisati antibiotike koje ćete uzimati jednom dnevno kako biste sprečili putničku dijareju. Bizmut sulfat, četiri puta dnevno, sprečava putničku dijareju, ali nažalost ne može da izleči problem kada nastane. Neki lekovi koji se koriste za dijareju mogu da pogoršaju bakterijsku dijareju. Ako se simptomi ne povlače nekoliko dana nakon uzimranja lekova, obratite se lekaru što je pre moguće.

DIVERTIKULOZA I DIVERTIKULITIS

 • Nema simptoma (divertikuloza)
 • Manji bol u stomaku ili osetljivost, spazam mišića
 • Jak bol u stomaku i grčevi, povišena temperatura i krvarenje tokom pražnjenja creva (divertikulitis)
Kako starite, zidovi debelog creva slabe. Ponekad se na zidovima ovih oslabljenih delova debelog creva javljaju male "kese" ili divertikule. Ovo često stanje naziva se divertikuloza. Većina ljudi koji imaju divertikule, nemaju nikakve simptome ili probleme. Ako se simptomi jave, obično su to slabi bolovi, osetljivost ili mišićni spazam u oblastima blizu divertikula.Ali, divertikule mogu da postanu inficirane ili natečene. Ovo stanje je ozbiljnije i zove se divertikulitis. Divertikulitis se javlja kod oko 20% osoba koje imaju divertikulozu, a kod još manje njih se razvija u ozbiljnu bolest. Retko, inficirani divertikulum formira apsces, koji izaziva nadutost, povišenu temperaturu, krv u stolici, pa čak i blokadu u crevima. Takođe, retko se dešava da divertikula pod upalom pukne, a fekalni materijal iz nje se izlije u abodmen, uzrokujući peritonitis.

Ispitivanje

Mnogi ljudi nikada i ne saznaju da imaju divertikulozu. Ona se obično otkrije na rendgenskom snimku ili tokom sigmoidoskopije ili kolonoskopije koji se rade zbog nekih drugih problema koji nemaju veze sa divertikulozom.Ako imate jake bolove u stomaku, krv u stolici ili neki drugi trajniji problem sa crevima, obratite se lekaru kako bi postavio dijagnozu. Analiza krvi i rendgen creva će pomoći doktoru u postavljanju dijagnoze. Takođe i sigmoidoskopija i kolonoskopija kojima će pregledati debelo crevo kako bi otkrio znake infekcije ili divertikule. Barijumski klistir koji se koristi za otkrivanje drugih crevnih problema, može da označi gde se nalaze divertikule.
Lečenje
Većina divertikula ne bude inficirana, pa lečenje nije ni potrebno. Lekar vam može preporučiti ishranu bogatu vlaknima i izbegavanje prekomernog korišćenja laksativa i klistira. Ako se jave bol i divertikulitis, doktor vam može prepisati antibiotike, zajedno sa analgeticima ili lekovima protiv grčeva. Ljudi sa ozbiljnim simptomima divertikulitisa mogu biti hospitalizovani, da bi infuzijom dobili potrebne lekove. Sukcija (usisavanje) želudačnog i crevnog sadržaja, koja se radi nanogastričnom sondom, možda će biti potrebno kako bi se uklonile blokade. Operacija će možda biti potrebna ako divertikule puknu, ili se sumnja na peritonitis. Retko se hirurškim putem uklanja deo oslabljenog creva, ako se napadi ponavljaju.

Prevencija

Kod osoba čija ishrana je bogata vlaknima, zidovi creva manje slabe nego kod osoba čija ishrana je siromašna vlaknima. Ishrana bogata vlaknima može da smanji rizik od kolorektalnog kancera. Vlakna mogu da uzrokuju gasove i nadimanje ako niste na njih navikli, pa njihovu količinu u ishrani postepeno povećavajte, dok vam stolica ne postane obimna i meka. Ishranu bogatu vlaknima obazveno mora da prati i unos tečnosti – najmanje tri do pet čaša vode ili druge tečnosti dnevno.

RAK JEDNJAKA

 • Problemi sa gutanjem
 • Kašalj
 • Promuklost
 • Bol u grlu
 • Povraćanje (ponekad se u sadržaju koji se povraća javlja krv)
 • Gorušica
 • Bol u grudima
 • Gubitak težine
Rak jednjaka je redak, ali gotovo svi tumori jednjaka su kancerogeni, a rak jednjaka obično ima fatalan ishod. Tumori jednjaka često se šire na limfne čvorove, dušnik i druge organe u grudnom košu i pre nego što se jave prvi simptomi.Ljudi koji prekomerno piju alkohol ili puše duvan su pod najvećim rizikom da obole od raka jednjaka. Primarni simptom je otežano gutanje, posebno čvrste hrane, koje postpeno postaje sve ozbiljnije. Ponekad se povrati krv koja ima miris pokvarene hrane. Ovi simptomi, uz stalne probleme sa varenjem ili gorušicu, doprinose teškoćama prilikom konzumiranja hrane i do gubitka težine.

Ispitivanje

Svako ko ima probleme sa gutanjem hrane ili ko povraća krv, trebalo bi odmah da se obrati doktoru. Kontrastni snimak barijumom obično može da otkrije rak jednjaka. Doktor može da upotrebi i endoskop, koji se kroz usta ubacuje u jednjak, kako bi uočio tumor i uzeo uzorak za analizu. Ako analiza uzorka potvrdi da je reč o raku, CT skener može da se uradi kako bi se utvrdilo koliko se tumor raširio.

Lečenje

Zračenje, samo ili u kombinaciji sa operacijom kojom se tumor uklanja, je glavni vid lečenja. Hriruško otvaranje ili dilatacija (širenje) jednjaka se radi kako bi se olakšali problemi sa gutanjem.

Prevencija raka jednjaka

Pušenje i prekomerno konzumiranje alkohola su faktori rizka za rak jednjaka. Ove dve navike imaju i druge zdravstvene posledice. Zato, prestanite da pušite i da preterujete sa alkoholom. Ako vam je potrebna pomoć da biste se oslobodili ovih loših navika, obratite se lekaru kako bi vas uputio na programe za odvikavanje od duvana i alkohola.

VARIKSI JEDNJAKA

Povraćanje svetlo crvene krvi kod osoba koje imaju cirozu jetre. Variksi jednjaka rezultat su cirozom oštećene jetre, zbog čega krv ne može da prolazi kroz nju. Ova blokada dovodi do pritiska na vene u abdomenu, uključujući i one u donjem delu jednjaka. Ove vene mogu da nateknu poput hemoroida i da krvare kada hrana prolazi pored njih. Krvarenje iz ovih vena koje se zovu variks, može da bude obilno i da ima smrtni ishod.

Ispitivanje i lečenje

Krvarenje u jednjaku je često opasno po život. Izvor krvarenja mora se otkriti kako bi se zaustavilo. Većina osoba sa obilnim krvarenjem zahteva infuziju i transfuziju krvi. Endoskop je sprava kojom se utvrđuje da li krvarenje dolazi iz jednjaka ili iz želuca. Ako je reč o krvarenju vena u jednjaku, cev nalik na balon se umetne u jednjak kako bi pritisla vene dok krvarenje ne prestane. Može da se primeni i sklerozacija ovih vena, tako što se injekcijom ubrizgava supstanca koja stvara ožiljke na venama i zaustavlja krvarenje. Operacija kojom se zaustavlja krvarenje može da spase život pacijentu, ako se izvor krvarenja na vreme otkrije.

Prevencija

Prekomerno konzumiranje alkohola može da dovede do ciroze jetre i variksa jednjaka. Obratite se lekaru ako vam je potrebna pomoć u odvikavanju od alkohola.

GASOVI

 • Podrigivanje
 • Nadimanje stomaka i neprijatno osećanje
 • Flatulencija (vetrovi)
Većina ljudi proizvede od pola litra do oko 2 litra gasova svakog dana. Gas koji se proizvede u organizmu mora da izađe ili kroz usta (podrigivanje) ili kroz rektum (flatulencija). Nadimanje stomaka i neprijatnost mogu da nastanu kada se gas stvara u digestivnom traktu.Postoji mnogo uzroka stvaranja gasova u crevima. Jedan od najčešćih je vazduh koji se "proguta", a koji sadrži kiseonik, ugljen dioksid i azot. Vazduh ulazi u organe za varenje svaki put kada gutate. Količina vazduha koju progutate može da se poveća ako pušite, žvaćete žvaku, prebrzo jedete, imate protezu koja loše stoji na mestu, ili su vam blokrani nosni putevi zbog čega dišete na usta. Gazirana pića koja sadrže ugljen dioksid, takođe mogu da povećaju količinu gasova u crevima.

Određene vrste hrane, kao što su pasulj, kupus, prokelj, karfiol i žitarice bogate vlaknima, mogu da uzrokuju prekomernu proizvodnju gasova. Deo razloga za to leži u činjenici da organizam nema enzime potrebne da bi se ova vrsta hrane potpuno svarila. Kada nesvareni delovi hrane stignu u debelo crevo, bakterije koje normalno žive u debelom crevu fermentišu hranu, a u tom procesu se stvaraju vodonik i metan, kao i ugljen-dioksid i kiseonik. Tokom vremena, većina ljudi se prilagodi ishrani bogatoj vlaknima i gasovi tada postaju manji problem.

Neke osobe nemaju dovoljnu količinu laktaze, enzima potrebnog za varenje mlečnog šećera laktoze – oni pate od intolerancije na laktozu. Nesvareni delovi mleka fermentišu i stvaraju gasove. Konzumiranje masne hrane ne stvara više gasova, ali mast usporava pražnjenje želuca, što utiče na stvaranje gasova.

Stanja koja mogu da doprinesu prekomernoj proizvodnji gasova su hijatus hernija (kila), problemi sa žučnom kesom i anksioznost.

Iako većina gasova u crevima nema miris, gasovi koji imaju neprijatan miris, npr. vodonik-sulfid, stvraju se u malim količinama kao rezultat truljenja hrane u debelom crevu. Ako patite od sindroma iritiranih creva, nećete proizvoditi previše gasova, ali možete da osetite neprijatnost u stomaku, kao odgovor na normalnu količinu gasova u crevima.

Ispitivanje

Nadimanje obično nije znak ozbiljnog problema, ali može da bude simptom blokade creva. Ako lekar sumnja na blokadu creva, možda će zatražiti rendgen creva ili kolonoskopiju donjeg dela creva.Ako postoji sumnja na intoleranciju na laktozu, analiza krvi će otkriti nivo enzima laktaze. Intolerancija na laktozu može se proveriti i na testu disanja kojim se otkriva prisustvo vodonika koji proizvode bakterije tokom fermentacije. Možda će vam doktor reći da neko vreme ne konzumirate mleko i mlečne proizvode, kako biste otkrili da li će se količina gasova smanjiti.
Lečenje
Lekovi protiv gasova i suplementi enzima kao što je laktaza, koji se kupuju bez recepta, mogu da pomognu da se oslobodite prekomernih gasova.Ako su gasovi povezani sa anksioznošću, terapije opuštanja ili razgovor sa psihilogom mogu da deluju smirujuće – na taj način će se smanjiti količina vazduha koju gutate i proizvodnja gasova. Smanjenje unosa masti ubrzaće pražnjenje želuca i smanjiti podrigivanje.Gasovi – prevencija

 • Smanjite unos masne hrane
 • Izbegavajte hranu koja doprinosi proizvodnji gasova, kao što su pasulj i kupus
 • Ograničite unos gaziranih pića
 • Vežbajte da biste stimulisali varenje i prolaz gasova. Šetnja nakon večere može da smanji vreme potrebno gasovima da se akumuliraju u digestivnom traktu
 • Smanjite žvakanje žvaka
 • Ako nosite protezu za zube, proverite da li je dobro nameštena
 • Uzmite suplemente enzima za varenje, kao što je laktaza, kako biste pomogli organima za varenje da potpuno svare hranu

GASTROENTERITIS

 • Povraćanje
 • Mučnina
 • Grčevi
 • Dijareja
 • Povišena temperatura
Poznat i kao "stomačni grip", gastroenteritis je infekcija koju obično izazivaju bakterije ili virusi. Ova infekcija uzrokuje upalu želuca i creva, što stvara grčeve u stomaku, dijareju i, u nekim slučajevima, mučninu, povraćanje i povišenu temperaturu.U većini slučajeva, gastroenteritis je blag i prolazi bez lečenja, tako da možda neće biti potrebno da idete kod lekara. Uglavnom prolazi za dva do pet dana.

Doktoru se treba javiti ako vam je temperatura visoka, ako dijareja sadrži krv ili sluz, ako sumnjate na dehidraciju, ako je bol u abdomenu veoma jak ili ako bolest traje duže od pet dana. Znakovi dehidracije su: suva usta, smanjeno uriniranje i letargija. Deca su sklonija dehidraciji koja se javlja usled dijareje i povraćanja, pa pažljivo pratite simptome.

Ispitivanje

Pošto je gastroenteritis uglavnom blaga infekcija koja traje dva do pet dana i prolazi bez komplikacija, uglavnom nije potrebno zbog ovog problema ići kod doktora. Bebe, deca, stariji ili oni koji pate od hroničnih bolesti kao što je dijabetes npr, mogu da zatraže savet lekara o načinu držanja simptoma pod kontrolom i sprečavanju dehidracije.

Lečenje

Lečenje zavisi od izvora infekcije i njene jačine. Kod većine ljudi, kada potpuno prestanu da uzimaju hranu i povećaju unos bistre tečnosti, dijareja, povraćanje i grčevi se smiruju. Odmor, lekovi za snižavanje visoke temperature, lekovi protiv grčeva, mogu da pomognu.Gastroenteritis može da bude mnogo ozbiljniji problem kod dece nego kod odraslih. Deci će možda biti potrebna oralni rehidrirajući rastvor kako bi se sprečila dehidracija. Kako se bolest povlači, tako možete da počnete da jedete jednostavnu, lako svarljivu hranu kao što su bistra supa, kuvane žitarice (pirinač), BRAT dijeta (banane, pirinač, pasirane kuvane jabuke, tost). Izbegavajte mleko i mlečne proizvode i voćne sokove, jer oni produžavaju dijareju.
U retkim slučajevima dehidracije potrebno je pacijentu dati infuziju. Svaka bolest sa jakim bolovima u stomaku zahteva da se utvrdi da li je slepo crevo i neki drugi deo organa za varenje ozbiljno inficiran, natečen ili povređen.
Prevencija
Većina virusnih bolesti se širi kontaktom ruka-ruka, ruka-usta, ruka-rektum. Važan korak u prevenciji ovih bolesti je redovno pranje ruku, posebno pre nego što počnete sa pripremom hrane, nakon posete bolesnom prijatelju, nakon upotrebe toaleta ili menjanja pelena bebi.

 

GORUŠICA

 • Bol u grudnom košu ili gornjem delu abdomena koji kao da peče
 • Podrigivanje kisele tečnosti
 • Bol prilikom gutanja
Ako ste nekada jeli jako začinjenu hranu ili se prejeli, verovatno ste osetili kao da vas nešto peče u grudima ili želucu. Reč je o gorušici. Gorušicu često uzrokuju kiselina i hrana koje se vraćaju iz želuca u jednjak, obično zbog toga što je želudac prepun ili iritiran. Ovo se zove refluks. Ako se to često dešava, kiselina iz hrane može da iritira jednjak. Ovo stanje se zove refluksni ezofagitis, a simptomi su gorušica i bol prilikom gutanja. Ležanje nakon jela i uzimanje hrane sat-dva pre spavanja, može da pogorša gorušicu. Drugi uzroci gorušice uključuju gastritis i čir.Povremeno, bol može da postane intenzivan, posebno ako patite od slabosti dijafragme (hijatus hernija). Kod hijatus hernije deo želuca prolazi kroz dijafragmu u grudni koš, što pogoršava gorušicu. Ovaj bol, zajedno sa pečenjem i iritacijom od gorušice, može da bude veoma neprijatan, toliko da čovek može da pomisli da ima srčani udar, jer se kod srčanog udara javlja sličan bol u grudima. Gojazni ljudi imaju više problema sa refluksom želudačnog sadržaja u jednjak i češće pate od hijatus hernije.

U većini slučajeva, gorušicu izaziva prejedanje, preterivanje sa duvanom, napicima koji sadrže kofein (kafa, crni i zeleni čaj, kola napici, topla čokolada). Kiseli sokovi (sok od pomorandže npr.) takođe mogu da stvore neprijatnost.

Ispitivanje

Nakon što mu objasnite simptome koje imate, lekar će možda odmah započeti sa lečenjem ili će zatražiti dodatne preglede: rendgen jednjaka, želuca i duodenuma ili endoskopski prelged jednjaka i želuca na kome se vidi i sluzokoža ova dva organa.Specijalne analize jednjaka mogu da utvrde pojačan spazam ili labavost kao mogući izvor refluksa koji izazova bol. Kako bi se lekar uverio da ne postoji drugi izvor bola, i kako bi isključio srčani udar, može vam uraditi EKG ili rendgen pluća.
Lečenje
Tečnost ili tablete protiv kiseline ublažvaju većinu simptoma gorušice. Ako bol postane hronična ili se pogroša, doktor će vam prepisati potrebne lekove za smanjivanje lučenja želudačne kiseline.Blaga ishrana ne utiče na pojavu gorušice, ali je ipak preporučljivo da izbegavate hranu koja pogoršava simptome. Alkohol i duvan mogu da pogoršaju gorušicu i treba ih izbegavati. Jedite manje porcije četri do šest puta dnevno, umesto dva-tri velika obroka. Nemojte jesti dva do tri sata pre odlaska na spavanje.

Operacija je potrebna ako hijatus hernija postane prevelika, a simptomi jaki. U većini slučajeva, stanje sa gorušicom se popravlja kada se izbegavaju alkohol i duvan, koriste lekovi i izvrše manje promene u ishrani.

Prevencija gorušice

 • Smanjite veličinu obroka
 • Smršajte
 • Nemojte da pijete alkohol ili pića koja sadrže kofein
 • Prestanite da pušite
 • Ograničite unos kafe
 • Izbegavajte južno voće, paradajz i proizvode od paradajza, čokoladu, nanu, masnu hranu, crni luk i začinjenu hranu
 • Izbegavajte aspirin, ibuprofen i naproxen, jer oni mogu da iritiraju želudac
 • Pokušajte da uzimate 2 kašike tečnog leka protiv kiseline uz svako jelo i pre spavanja
 • Olabavite kaiš oko struka i nosite odeću koja ne steže u struku
 • Pitajte doktora da li neki od lekova koje već koristite mogu da pogoršaju gorušicu
 • Nemojte da ležete, niti da idete na spavanje, dva do tri sata nakon jela
 • Podignite glavu (stavite veći jastuk pod glavu) kad ležite kako biste otežali vraćanje sadržaja iz želuca u jednjak

HEMOROIDI

 • Meke, osetljive, natečene vene u rektumu koje mogu da krvare tokom pražnjenja creva
 • Svrab u rektalnom delu.
 • "Pečenje" u rektalnom delu
Kada stojite, sedite, podižete teške predmete, naprežete se prilikom pražnjenja creva ili vežbanja, pritiskate vene koje se nalaze oko retkuma. Kao što varikozne (proširene) vene na nogama oteknu kad se dugo stoji, zbog toga što ih gravitacija puni krvlju, hemoroidi oteknu kada dođe do pritiska u rektumu. Što je veći pritisak, to je verovatnije da imate hemoroide.Hemoroidi su češći kod ljudi koji pate od konstipacije ili dijareje, kod trudnica, gojaznih ljudi i onih koji zbog prirode posla moraju dugo da stoje ili da dižu težak teret. Spoljašnji hemoroidi obuhvataju vene koje se nalaze na spoljašnjoj strani anusa. Spoljašnji hemoroidi mogu da budu bolni i da svrbe. Kada se proširenja vena nalaze unutar analnog kanala, reč je o unutrašnjim hemoroidima. Unutrašnji hemoroidi ne bole, ali mogu da krvare tokom pražnjenja creva. Ovi hemoroidi mogu da se izduže i ispadnu izvan anusa. Tada je reč o prolapsu hemoroida – ovi hemoroidi mogu da svrbe i bole. Veoma osetljiv, čvrst čvor na spoljašnjoj strani rektuma može da bude tromboziran (zgrušan) hemoroid. Trombozirani hemoroidi mogu da krvare i izazivaju bol, posebno prilikom pražnjenja creva.

Ispitivanje
Problem se obično dijagnostikuje na pregledu analne oblasti. Unutrašnji hemoroidi mogu da se uoče pomoću aparata po imenu anoskop. Ako izvor krvarenja nisu hemoroidi, lekar može zatražiti dodatna ispitivanja, kao što je sigmoidoskopija ili klistir barijumom.

Lečenje

Pošto su hemoroidi često rezultat konstipacije, za početak je potrebno lečiti taj problem. Lekovi koji ublažavaju iritaciju i smanjuju otoke mogu biti korisni, iako nije uvek dokazano da deluju. Posavetujte se sa lekarom o tome koji preparat za hemoroide da koristite.Tople kupke pomažu u ublažavanju neprajatnosti i svraba u analnoj regiji. Nakon svakog pražnjenja creva, očistite anus vlažnim toalet papirom ili vlažnim maramicama, npr. onim koje se koriste za bebe. Radite to nežnim pokretima, jer grubost može samo da iritira kožu.
Ledene obloge mogu da pomognu u smanjenju otoka, a analgetici mogu da ublaže bol. Obloge i kreme na bazi lekovitog bilja (npr. hamamelis) mogu da smanje svrab i bol, kao i kreme koje sadrže hidrokortizon. Ako imate jače bolove, odmarajte se jedan dan (nemojte dugo stajati).
Hirurški tretman unutrašnjih hemoroida uključuje njihovo podvezivanje gumenim trakama. U ovoj proceduri, jaka gumena traka se vezuje oko hemoroida, a hemoroid nakon nekoliko dana ili nedelja sam "otpadne". Veći hemoroidi odstranjuju se hirurškim putem. Tromobozirane hemoroide lekar može da otvori, a ugrušak izvadi, ali ova procedura može da se radi samo prvih nekoliko dana nakon pojave simptoma.

Prevencija

Pijte dosta vode i jedite hranu bogatu vlaknima, posebno vlaknima rastvorljivim u vodi, kao što su ovsene mekinje. Pokušajte da izbegnete naprezanje tokom praženjenja creva. Naprezanje povećava rizik od pojave hemoroida. Izbegavajte konstipaciju. Konstipacija može da pogorša stanje sa hemoroidima, zbog naprezanja tokom pražnjenja creva, koje povećava pritisak na analne vene.

HERNIJE (KILE)

Hernija (kila) se javlja kada jedan organ, na primer crevo, prođe kroz mišićni zid koji ga okružuje. Postoji mnogo različitih vrsta hernija. One koje su u vezi sa gastrointestinalnim traktom su: hernija trbušnog zida (abdominalna hernija), hijatus hernija i preponska (ingvinalna) hernija.


HERNIJA TRBUŠNOG ZIDA (ABDOMINALNA HERNIJA)

 • Izbočina na sredini stomaka
 • Blokada creva
Abdominalna hernija nastaje kada se veliki mišići u stomaku istanje i napuknu, ili kada postoji oslabljen deo mišića zbog neke ranije operacije. Creva prolaze kroz ovaj mišić i mogu da se vide ispod kože. Izbočina je obično vidljivija kada ležite na ravnoj površini, na leđima, i podignete glavu. Hernije trbušnog zida povremeno mogu da budu opasne, jer creva mogu da se uklješte, što onemogućava njihovo normalno funkcionisanje. Ovo može da izazove blokadu creva ili ozbiljnu infekciju.Hernija trbušnog zida se obično dijagnostikuje fizičkim pregledom. One abdominalne hernije koje ne deluju da će uklještiti crevo ili drugi organ, ne moraju da se diraju. Druge zahtevaju operaciju. Ako je deo creva uklješten, biće potrebna hitna operacija kojom se crevo vraća na svoje mesto i jačaju oslabljeni delovi mišića.

HIJATUS HERNIJA

 • Bol u gornjem delu stomaka i grudnom košu nakon obilnog obroka, posebno kada ležite
Hijatus hernija je protruzija (prolazak) dela želuca kroz dijafragmu. Dijafragma je mišić koji deli grudnu duplju od trbušne duplje. Ona pomaže u disanju tako što pomeranjem nagore i nadole omogućava plućima da se šire i skupljaju, odnosno uzimaju i izbacuju vazduh. Želudac se nalazi ispod dijafragme. Jednjak prolazi kroz otvor na dijafragmi kako bi se spojio sa želucem. Ako je ovaj otvor rastegnut, deo želuca može da sklizne nagore kroz taj prolaz u dijafragmi. Hijatus hernija nataje usled povećanog pritiska u trbušnoj šupljini. Ovaj pritisak može da nastane usled kašljanja, povraćanja, naprezanja kod pražnjenja creva ili prilikom intenzivnih fizičkih aktivnosti. Hijatus hernija je česta kod gojaznih starijih ljudi i trudnica.

Ako imate hijatus herniju, možda patite i od gorušice, odnosno vraćanja kisele tečnosti u jednjak iz želuca, nakon obilnih ili začinjenih obroka. Simptomi gorušice mogu da se pogoršaju ako pojedete obrok i legnete pre nego što hrana napusti želudac.

Lekar će možda moći da dijagnostikuje hijatus herniju na osnovu simptoma koje ste mu predočili: pojačana gorušica posle obilnog obroka nakon koga ste legli u krevet. Pregled gornjih organa za varenje će otkriti problem. Moguće je uključiti i druga ispitivanja kao što su rendgen, EKG, endoskopija, kako bi se isključili drugi problemi.

Lečenje
Lečenje hijatus hernije uključuje spavanje na krevetu sa uzdignutim uzglavljem, kako bi gravitacija držala hranu u želucu, što će smanjiti simptome, konzumiranje nekoliko manjih obroka, posebno kasnije uveče, što će smanjiti refluks, antacidi i drugi lekovi se prepisuju da bi se smanjila kiselina u želucu i iritacija koju kiselina stvara u jednjaku. Izbegavajte pušenje i alkohol, i na taj način se smanjuje iritacija jednjaka i želuca. Hirurški zahvat se preporučuje samo kod ljudi sa jakim bolom koji su pokušali da reše problem na sve druge dostupne načine.

PREPONSKA HERNIJA

 • Ispupčenje u preponama, posebno nakon naprezanja, dizanja teškog tereta ili kašlja
 • Bol u predelu mošnica kod muškaraca
 • Preponska (ingvinalna) hernija je uobičajena pojava. Javlja se kada deo creva prođe u preponski kanal koji prolazi kroz duboke slojeve donjeg dela trbušnog zida. Kod muškaraca, ovaj kanal vodi u skrotalnu kesu. Preponska kila može da ispuni skrotalnu kesu.
Kada deo creva prođe kroz preponski kanal može se videti ispupčenje na preponama. Retko se dešava da se crevo zaglavi u preponskom kanalu, što dovodi do potpune blokade creva. Ako se to ipak dogodi, možete osetiti grčeve u stomaku, nadimanje i nesposobnost pražnjenja creva. Kod muškaraca, bol u skrotumu može da se javi ako crevo upadne u skrotalnu kesu.Ako se obratite lekaru zbog ispupčenja u preponama, koje je posebno vidljivo u ležećem položaju ili pri naprezanju, ili zbog bola u preponama, fizički pregled će otkriti problem.

Lečenje preponske hernije uključuje operaciju kojom se ojačava oslabljeni trbušni zid i sprečava da se crevo zaglavi.

ILEUS (Opstrukcija creva)

 • Bol u stomaku
 • Nadimanje
 • Mučnina i povrćanje
 • Konstipacija
Ileus je opstrukcija creva.Nastaje kada se prekinu koordinisani pokreti hrane kroz creva, a hrana se zaustavi. Stvaraju se gasovi, a crevo otiče. Ovo može da se dogodi kao rezultat bakterijske ili virusne infekcije. Ileus koji je povezan sa gastroenteritisom obično prolazi za 24-36 sati. Drugi uzroci ileusa mogu da budu bilo koja ozbiljna infekcija, posebno upala pluća, određeni lekovi i abdominalna hirurgija. Ako ileus potraje duže od nekoliko dana i ne leči se, creva ponekad mogu da postanu toliko natečena ili istegnuta da može da dođe do rupture (pucanja) ili curenja sadržaja iz njih, što uzrokuje peritonitis, ozbiljnu infekciju sluzokože trbušne duplje. Peritonitis može da ima fatalan ishod ako se odmah ne pristupi lečenju.

Ispitivanje i lečenje

Bol u stomaku koji postaje sve jači, praćen mučninom, povraćanjem i nadutošću stomaka, ukazuje na ileus. Rendgenski snimak će pokazati uvećanu petlju creva ispunjenu gasom i tečnošću. U bolničkim uslovima se nazogastričnom sondom iz želuca i creva izvlače gas i tečnosti, što smanjuje pritisak i sprečava rupturu. Pacijentu se daje infuzija, mogu da mu se prepišu antibiotici za lečenje infekcije. Lečenjem uzroka, ileus, odnosno opstrukcija, prestaje.

Štucanje

Štucanje je rezultat spazma dijafragme. Brzo zatvaranje glasnih žica stvara karakterističan zvuk štucanja. Dijafragma je mišić koji deli grudnu od trbušne duplje i pomaže disanje tako što se kreće naviše i naniže omogućavajući plućima da se šire i skupljaju i udišu odnonsno izdišu vazduh. Uobičajeni uzrok štucanja je loša probava i prebrzo unošenje hrane.Štucanje može da bude dosadno, ali nije opasno. Napad štucanja obično traje nekoliko minuta, ali povremeno može da traje i duže ili da se javlja češće.

Štucanje obično prolazi bez nekog posebnog lečenja. Možete probati neke tradicionalne "lekove" protiv štucanja kao što su zadržavanje daha, disanje u papirnu kesu, a možete i da pojedete kašičicu šećera. U retkim slučajevima, kada štucanje ne prestaje u dužem periodu, doktor može da prepiše lekove za smirenje.

SINDROM IRITIRANIH CREVA


Grčevi u stomaku, često se javljaju nakon jela

 • Nadimanje
 • Konstipacija
 • Dijareja
 • Ponekad naizmenične konstipacije i dijareje
Svako je nekad iskusio bol u stomaku i promene u kretanju crevnog sadržaja i pražnjenju creva. Ali, nekim ljudima svakodnevne aktivnosti ometaju redovne epizode grčeva, bolova u stomaku, crevnih spazama, naizmeničnih konstipacija i dijareja. Ovo stanje se zove sindrom iritiranih (nadraženih) creva (IBS – engl. skraćenica) ili spastični kolon. Uzrok IBS-a nije poznat. Za razliku od inflamatornih bolesti creva kao što su Kronova bolest i ulcerativni kolitis, kod kojih dolazi do upale zidova debelog creva, kod IBS-a nisu pronađene specifične promene na crevima, osim prekomernog lučenja mukusa (sluzi). IBS češće pogađa žene nego muškarce, i često se prvi put javlja u kasnoj adolescenciji ili mlađem zrelom dobu. Neki istraživači dovode u vezu ovaj poremećaj sa anksioznošću i povećanim nervnim inputom crevima.

Ispitivanje

Većina ljudi sa IBS-om tokom godina su patili od sporadičnih stanja u kojima su se javljale naizmenične dijareje i konstipacije praćene grčevima u stomaku. Nakon što to sazna, lekar će posumnjati na IBS i preporučiti vam jednostavne tretmane da bi video da li se simptomi povlače.Ako imate prekomernu sluz ili krv u stolici, ili ako simptomi nisu tipični, doktor može da zatraži test stolice i krvi, kako bi isključio druge bolesti. Pregled stolice može da otkrije infekciju ili drugi gastrointestinalni problem. Rendgen stomaka sa klistirom barijumom ili kontrastno snimanje barijumom takođe mogu da se koriste u dijagnostičke svrhe.
Lečenje
Kada se dijagnostikuje IBS, doktor će vam verovatno savetovati promene u ishrani. Vlakna, posebno ona rastvorljiva u vodi, kao što su ona iz ovsenih mekinja ili psilijuma, mogu da pomognu. Ali, preveliki unos vlakana može da pogorša stanje ili uzrokuje druge simptome. Postoje lekovi koji smanjuju spazam debelog creva i olakšavaju emocionalnu uznemirenost. Kako mnogi od ovih lekova imaju neželjene sporedne efekte, lekar će vam ih prepisati samo u krajnjem slučaju (kada su problemi veoma ozbiljni). IBS nema komplikacije i ne vodi ka ozbiljnijim problemima (kao što je npr. rak). Lečenjem se smanjuje stres i ublažavaju simptomi.

Prevencija

Jedite hranu bogatu vlaknima kako biste smanjili simptome IBS-a. Smanjite stres, dovoljno spavajte, redovno vežbajte kako biste ublažili simptome. Ograničite unos kofeina, kako biste smanjili grčeve i neprijatnost u stomaku. Izbegavajte hranu koja utiče na pojavu simptoma.

Samopomoć kod sindroma iritiranih creva

 • Redovno vežbajte da biste smanjili stres
 • Ograničite unos masti, kofeina i alkohola
 • Postepeno uvedite u ishranu ovsene mekinje ili psilijum u prahu
 • Smanjite unos mlečnih proizvoda
 • Lekovi protiv bolova (koji se dobijaju bez recepta), tehnike opuštanja, tople obloge koje se stavljaju na stomak kada se jave grčevi i bol, mogu da pomognu

MALAPSORPCIJA (LOŠA APSORPCIJA HRANE)

Malapsorpcija je nesposobnost creva da apsorbuju određene hranljive sastojke ili nesposobnost da potpuno svare hranu. Mnoštvo medicinskih stanja može da dovede do malapsorpcije.

 

BAKTERIJSKA NERAVNOTEŽA

 • Grčevi i bol u stomaku
 • Gasovi
 • Dijareja
 • Gubitak težine
Prekomeran broj jedne vrste bakterija u crevima može da uzrokuje dijareju, nadimanje i gubitak težine. Premalo bakterija u crevima dozvoljava preveliki razvoj gljivica. Ovaj problem može se identifikovati analizom stolice kojom se otkriva da li postoji neravnoteža u crevima.Bakterijska neravnoteža je retka i obično se javlja nakon operacije creva, zajedno sa drugim problemima creva ili nakon lečenja antibioticima. Ovo stanje se obično ispravlja samo od sebe. Nekad je potrebno uvesti drugi antibiotik koji će korigovati problem.

CELIJAKIJA

 • Nizak rast
 • Neplodnost
 • Anemija
Celijakija se još zove i glutenska enteropatija ili celijačna bolest, a reč je o nesposobnosti creva da vare gluten, protein koji se nalazi u nekim žitaricama, uključujući i pšenicu. Sluzokožu creva iritira nesvareni gluten, što uzrokuje lošu apsorpciju drugih hranljivih sastojaka. Lečenje podrazumeva potpuni i trajan prestanak konzumiranja ječma, ovsa, raži i pšenice. Postoji genetska predispozicija za celijakiju.

 

INTOLERANCIJA NA LAKTOZU

 • Dijareja
 • Nadimanje
Osobe koje imaju intoleranciju na laktozu, ne mogu da svare laktozu, mlečni šećer koji sadrže mleko i mlečni proizvodi. U organizmu ovih ljudi ne proizvodi se dovoljno enzima laktaze koji pomaže u varenju laktoze. Količina laktaze u organizmu može da se smanjuje kako osoba stari. Zato je intolerancija na laktozu veoma česta kod odraslih osoba. Razlog za smanjenu proizvodnju laktaze nije sasvim objašnjena. Azijski i mediteranski narodi češće imaju nedostatak lakaze.Spisak hrane koja vam ne prija je možda i najkorisnija informacija koju vam lekar može dati. Ako patite od nadimanja i gasova nakon što unesete mleko ili mlečne proizvode, probajte da pređete na jogurt ili druge mlečne proizvode koji sadrže manje laktoze ili koristite suplemente enzima laktaze.

PERNICIOZNA ANEMIJA

 • Gubitak težine
 • Konstipacija pomešana sa dijarejom
 • Bol u stomaku
 • Pečenje jezika
 • Peckanje ili utrnulost u stopalima i ponekad rukama
Perniciozna anemija je uzrokovana nedostatkom vitamina B12 usled loše apsorpcije ovog vitamina iz digestivnog trakta. Nedostatak vitamina B12 dovodi do anemije, jer je ovaj vitamin potreban za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca koji prenose kiseonik u organizmu. Nije poznat razlog zbog koga creva prestaju sa apsorpcijom vitamina B12. Suplementi ovog vitamina, kada se uzimaju oralno, ne pomažu u lečenju, jer se ni na ovaj način vitamin B12 neće apsorbovati u crevima. Pomažu jedino injekcije vitamina B12.

 

POSTOPERATIVNA MALAPSORPCIJA

 • Nadimanje
 • Dijareja
 • Grčevi
Nakon uklanjanja dela creva ili nakon vađenja žučne kese, neki ljudi ne apsorbuju hranljive sastojke kao pre operacije. Ovo može da dovede do nadimanja, dijareje ili grčeva praćenih bolovima. Ovi simptomi mogu se lečiti nutritivnim suplementima koje je lakše svariti od neobrađene hrane.

 

VIPLOVA BOLEST

 • Anemija
 • Tamnjenje kože
 • Artritis
 • Gubitak težine
 • Dijareja
Ovo je retka bakterijska infekcija, pre svega tankog creva, koja dovodi do ozbiljnih problema sa apsorpcijom hranljivih sastojaka. Lečenje antibioticima tokom dužeg perioda (meseci ili godina) može da smanji infekciju i dozvoli normalnu apsorpciju. Klistir barijumom će možda biti potreban kako bi se identifikovao razlog za postojeće simptome. Uzorak tankog creva je potreban da bi se potvrdila dijagnoza Viplove bolesti.

 

PERITONITIS (Zapaljenje trbušne maramice)

 • Jak bol u stomaku koji se javlja ili u jednoj tački ili se širi
 • Povišena temperatura
 • Povraćanje
Peritonitis je upala peritoneuma (trbušne maramice), sluzokože peritonealne duplje u kojoj se nalaze svih trbušni organi. Peritoneum je membrana koja obavija trbušne organe i unutrašnju površinu celog zida trbuha (abdomena). Peritonitis može da uzrokuje infekcija u peritoneumu, problemi sa organima koji ga okružuju (rupa u delu gastrointestinalnog trakta) ili infekcja drugog dela tela koja kontaminira krv i dovodi do infekcije peritoneuma. To mogu biti upala slepog creva, čir koji stvara rupicu u sluzokoži želuca i upala karlice. Ako se ne leči, peritonitis može da postane ozbiljno stanje koje vodi do šoka i smrti.

Ispitivanje i lečenje

Ako lekar sumnja na peritonitis, u postavljanju dijagnoze mogu mu pomoći rendgen abdomena i laparotomija kojom se otkriva uzrok infekcije.

 

PROKTITIS

 • Krv, sluz ili gnoj u stolici
 • Osećanje stalne potrebe za pražnjenjem creva
 • Jak rektalni bol
 • Groznica
Proktitis je upala sluzokože unutar rektuma i anusa. Mogući uzroci su: Kronova bolest, ulcerativni kolitis, bolesti prenosive seksulanim putem, povrede usled drugih bolesti, lečenje raka zračenjem ili oštećenje ove oblasti tokom analnog seksa. Proktitis može da bude veoma bolan. Uzrokuje krvarenje i lučenje sluzi pri svakom pražnjenju creva.

Ispitivanje

Neki uzroci proktitisa, kao što su lečenje raka zračenjem, verovatno su jasni iz medicinske istorije pacijenta. Ako ste bili izloženi seksualno prenosivim bolestima, kao što su gonoreja ili herpes, obično putem analnog seksa, lekar će uraditi rektalnu kulturu. Proktitis može da bude prvi znak Kronove bolesti i ulcerativnog kolitisa. Da bi se isključile ove bolesti, možda će biti potrebno da se uradi klistir barijumom, sigmoidoskopija ili kolonoskopija.

Lečenje

Lečenje proktitisa zavisi od uzroka. Većina bakterijskih infekcija reaguje na oralne antibiotike. Herpes može, a ne mora, da reaguje na acyclovir. Proktitis nastao usled zračenja se leči oblogama za smirivanje i vremenom prolazi. Ako su uzrok Kronova bolest i ulcerozni kolitis, onda se njihovim lečenjem poboljšava stanje i sa proktitisom.

Prevencija

Samo se na infektivni proktitis i proktitis koji nastaje kao rezultat povrede može preventivno delovati. Siguran seks, pre svega upotreba kondoma, sprečiće većinu slučajeva infektivnog protktitisa.

 

RAK ŽELUCA

 • Osećaj sitosti nakon malog obroka
 • Mučnina
 • Povraćanje, ponekad krv u sadržaju koji se povraća
 • Gubitak apetita
 • Bol u stomaku
 • Crna stolica
 • Gubitak težine
 • Anemija
Veruje se da je rak želuca u vezi sa preterivanjem u konzumiranju određene vrste hrane, kao što su meso sa roštilja, dimljena ili usoljena riba, hrana koja se konzervira nitratima, alkohol. Nedostatak vitamina A i magnezijuma takođe može da poveća rizik od raka želuca. Ova vrsta raka se češće javlja kod ljudi sa krvnom grupom tip A i u nekim porodicama. Bol prilikom jela ili bol koji se ublažva nakon jela je uobičajeni simptom čira, ali može biti i prvi simptom raka želuca. Gubitak težine se često primećuje kod ljudi obolelih od raka želuca. Povraćanje sa pojavom krvi u sadržaju koji se povraća je znak raka želuca i trebalo bi se odmah javiti lekaru kako bi se utvrdilo da li je ili nije reč o ovoj vrsti raka. Osećanje sitosti nakon malog obroka i gubitak apetita mogu da budu simptomi raka želuca.

Ispitivanje

Kontrastno snimanje barijumom obično identifikuje čir ili tumor na želucu. U ranoj fazi raka želuca, rendgen daje sliku sličnu onoj koju ima čir na želucu, tako da su potrebne endoskopija i biopsija. CT skener ili ultrazvuk mogu da se urade kako bi se proverilo da li se rak proširio na jetru.

Lečenje

Rak želuca se odstranjuje hirurškim putem. Hemoterapija može da bude potrebna kako bi uništila male džepove kanceroznih ćelija koje su ostale nakon operacije. Ako ceo tumor ne može da se izvadi jer je preveliki, hemoterapija može da uspori njegov rast i da ublaži simptome. Zračenje ne pomaže mnogo samo po sebi, ali može da bude dodatak hemoterapiji.

 

ČIREVI

 • Bol u želucu i okolini oko 1 1/2 do 3 sata nakon jela
 • Ublažavanje simptoma tokom jela
Sluzokoža želuca i duodenuma (dvanestopalačnog creva) je izuzetno otporna na kiselinu koju u procesu varenja luči želudac. Ali, ponekad, količina kiseline postaje prevelika i iritira ovu sluzokožu. Čirevi su češći na duodenumu, nego na želucu. Kada za čir treba kriviti stres i preterivanje sa alkoholom, infekcija bakterijom Bakterija Helycobacter pylori doprinosi njegovom stvaranju. Čir počinje kao blaga upala ili gastritis. Ovo može da vodi do ozbiljnijeg iritiranja sluzokože i ulceracije. Ovo traje nekoliko nedelja do nekoliko meseci. Lečenje čira lekovima takođe traje nekoliko nedelja ili meseci, dok se sluzokoža želuca ne obnovi.

Simptomi čira se razlikuju. Neki ljudi osećaju bol u želucu kad jedu, dok se kod drugih bol smanjuje kada jedu. Kod većine se bol javlja nekoliko sati nakon jela. Kod nekih se javlja mučnina, kod drugih i povraćanje. Gubitak težine i anemija takođe mogu da se jave. Pušenje, kofein, stres, antiinflamatorni lekovi i alkohol mogu da pogoršaju probleme sa čirom.

Retko, čir uništava arteriju u želucu, uzrokujući krvarenje čira. Povraćanje krvi može da bude simptom. Ovo je situacija kada hitno treba zatražiti lekarsku pomoć.

Ispitivanje i lečenje

Bol u oblasti želuca koji se javlja u dužem periodu, zajedno sa osetljivošću gornjeg dela stomaka, ukazaće lekaru na mogućnost da bolujete od čira. Lekar može da odluči da vas, bez daljih analiza, leči lekovima protiv čira i antibioticima, kako bi video da li će se simptomi povući. Ako su potrebne dodatne analize, to će verovatno biti endoskopija koja bi trebalo da da odgovore na mnoga pitanja o tome šta je uzrok bola. Analiza krvne slike (crvenih krvnih zrnaca pre svega) ukazaće na anemiju koja je moguća posledica krvarenja čira. Kontrastno snimanje barijumom može da propusti manje čireve, ali može da da druge korisne informacije o kretanju sadržaja kroz želudac. Ako i dalje ne znate uzrok bola, mogu da se urade rendgen ili ultrazvuk stomaka. Ako povraćate krv, angiografija može da identifikuje mesto krvarenja ukoliko je potrebna operacija kojom se krvarenje zaustavlja.Kod mnogih ljudi, uzimanje lekova antacida (za smanjenje kiseline u želucu) koji se kupuju bez recepta, može da pomogne u ublažavanju neprijatnosti. Jači lekovi za smanjenje lučenja želudačne kiseline dobijaju se na recept, i omogućavaju isceljenje iritacije. Antibiotici se prepisuju ukoliko je reč o infekciji helikobakterom. Čir na želucu kod kojeg lečenje ne pokazuje rezultate treba ispitati kako bi se utvrdilo da nije reč o raku.

Prevencija

Pušenje, alkohol, prekomerno izlaganje stresu i preterivanje sa kofeinom iz kafe i drugih napitaka, može da doprinese gastritisu i čiru. Izbegavajte navedeno kako biste sprečili nastanak problema. Smanjenje stresa podrazumeva adekvatan san, redovno vežbanje, jasnu komunikaciju koja ne dozvoljava nesporazume. Najvažniji korak koji možete da preduzemete u prevenciji čira na želucu, kao i mnogih drugih bolesti, jeste da prestanete da pušite.

 

ULCERATIVNI KOLITIS

 • Grčevi i bolovi u stomaku
 • Gubitak apetita
 • Dijareja, sa pojavom krvi i sluzi
 • Anemija zbog rektalnog krvarenja
 • Umor
 • Gubitak težine
 • Problemi sa drugim delovima tela, npr. problemi sa kožom i očima, bolovi u zglobovima koji liče na artritične bolove, problemi sa jetrom
Ulcerativni kolitis je ozbiljno hronično oboljenje debelog creva iz grupe poremećaja poznatih pod imenom inflamatorna bolest creva. Kod ulcerativnog kolitisa, creva postaju toliko upaljena da dolazi do pojave čireva na sluzokoži, ili se formiraju male, otvorene ranice. Karakteristični simptomi su: dijareja sa pojavom krvi, mada se mnogo ređe pojavljuju i slučajevi koji počinju samo sa bolom u stomaku, bez dijareje. Drugi simptomi se javljaju ako te ranice ili čirevi unište zid creva i probuše druga tkiva. Ovo vodi do povišene temperature, mučnine, povraćanja i peritonitisa. U tom slučaju, bol u stomaku je intenzivan.Uzrok ulcerativnog kolitisa nije poznat. Bolest rezultira malim apscesima ili oblastima koje je zahvatila infekcija, u sluzokoži debelog creva. Ova karakteristika razlikuje ulcerativni kolitis od Kronove bolesti, druge vrste inflamatorne bolesti creva. Mali apseci i inficirane oblasti nisu odlika Kronove bolesti. Ulcerativni kolitis povećava rizik od raka debelog creva više nego Kronova bolest, tako da se mora agresivnije lečiti.

Ignorisanje simptoma bolesti u dužem periodu može da dovede do povišene temperature trovanja krvlju od "otrovnog megakolona", masivno uvećanog debelog creva koji luči otrovne supstance u krvotok. Komplikacije ulcerativnog kolitisa uključuju upalu kože i probleme sa očima, bolove u zglobovima nalik artritičnim, lošu funkciju drugih organa, kao što je jetra. Ovo se dešava zbog preteranog odgovora imunog sistema na bolest (autoimune bolesti).

Za razliku od Kronove bolesti, koja ne zahvata sve delove debelog creva, ulerativni kolitis uvek uključuje rektum i deo debelog creva od rektuma prema tankom crevu.

Ispitivanje

Doktor može posumnjati na inflamatornu bolest creva na osnovu simptoma koje imate. Ispitivanja će pokazati koja je vrsta u pitanju. Sigmoidoskopija može pomoći lekaru da vidi karakterističnu pojavu čireva kod ulcerativnog kolitisa. Klistir barijumom i druge analize mogu da pomognu u određivanju obima bolesti.

Lečenje

Ponekad, izbegavanje začinjene hrane i mleka ili mlečnih proizvoda, može da pomogne u smanjenju iritacije čireva u crevima. Lekar vam može prepisati antitinflamatorne lekove (sulfasalazini). Ako pacijent ne može da toleriše ovu vrstu lekova, lekar može prepisati kortekosteroide. Za ozbiljne slučajeve, neophodni su bolničko lečenje, infuzija, steroidi, specijalna ishrana i antibiotici. Rizik od raka debelog creva kod ljudi sa ulcerativnim kolitisom može da bude 32 puta veći nego kod ljudi koji ne pate od ove bolesti. Zbog visokog rizika od raka debelog creva, osobama koje imaju ulcerativni kolitis može se preporučiti i operacija uklanjanja debelog creva, kolektomija.Kada se debelo crevo izvadi, potrebna je ileostomija, procedura kod koje se otvara otvor po imenu stoma, na stomaku, u predelu struka. Ileum, ili poslednji deo tankog creva, prikači se za stomu koja je povezana sa kesom u koju se sakuplja otpadni materijal i koja se periodično prazni.

POVRAĆANJE

 • Mučnina
 • Gubitak apetita
Mučnina je rezultat upale zidova želuca, koju prati zastoj u varenju. Izlučevine, hrana ili tečnosti, polako prolaze kroz želudac ili se uopšte ne kreću. Organizam reaguje izbacivanjem želudačnog sadržaja.Mnoga stanja mogu da dovedu do mučnine i povraćanja. Gastroenteritis je najčešći uzrok. Infekcija respiratornih organa ili urinarnog trakta može da se manifestuje mučninom i, povremeno, povraćanjem. Povrede glave, infekcije ili krvarenje oko mozga, mogu da dovedu do povraćanja zato što iritirani deo mozga šalje signale o mučnini.

Povraćanje može da bude važan znak koji upozorava na meningitis, encefalitis, upalu slepog creva, blokadu creva. Drugi mogući uzroci mučnine i povraćanja uključuju određene lekove, gutanje mukozne sekrecije ili krvi iz nosa, krvaranje i iritacija čira, divertikulitis ili druge abdominalne infekcije.

Kod beba "bljuckanje" može da se zameni za povraćanje. Bebe bljuckaju mleko, ali to ne znači da dete ima infekciju ili je alergično na mleko, već je moguće da je reč o mehanizmu kojim organizam bebe javlja da je sit. Vazduh u želucu od neadekvatnog podrigivanja takođe može da bude uzrok bljuckanju. Kako beba raste, bljuckanje postaje sve ređe i na kraju potpuno prestaje.

Povraćanje kod beba ili male dece prate dijareja, povišena temperatura i simptomi prehlade. Ako je povraćanje prekomerno ili izlazi u mlazu, trebalo bi odvesti dete lekaru.

Lečenje

Kada dete ili odrasla osoba povraća usled neke bolesti, ne treba uzimati hranu i piće dok povraćanje traje. Da biste izbegli dehidraciju, najbolje je da počnete da uzimate male količine tečnosti.Bebe mlađe od tri meseca koje pokazuju znake bolesti, uključujući i povraćanje tokom šest ili više sati, uvek treba odvesti kod doktora. Starija deca sa mučninom i povraćanjem obično se ne vode odmah lekaru, već im se stanje prati kod kuće.

Ako osećate mučninu, ali ne povraćate sat ili dva, počnite da pijete male količine bistre tečnosti i jedete žele ili zamrznut led. Jedite i pijte polako. Neki ljudi pijuckaju gazirana pića i kažu da im pomažu protiv mučnine. Bebama bi trebalo dati rastvor za rehidraciju, kako bi se održala prava ravnoteža soli i šećera, kao i tečnosti.

Kada mučnina prođe, možete da počnete da jedete krekere i tost, zatim dan-dva pređite na BRAT dijetu (banane, pirinač, ispasirane kuvane jabuke, tost). Polako uvodite uobičajenu ishranu. Sačekajte sa uvođenjem mleka i mlečnih proizvoda dok mučnina potpuno ne nestane. Neki domaći lekovi, poput kola sirupa ili prepečenog hleba (tosta), prijaju nekim ljudima, pa odrasle osobe mogu da pokušaju da ih primene.

Ozbiljni uzroci mučnine i povraćanja

 • Upala slepog creva
 • Povrede glave i krvarenje u mozgu
 • Meningitis
 • Encefalitis
 • Blokada creva

Javite se doktoru

 • Ako mučninu prati glavobolja ili ukočen vrat, a čak i normalna svetlost smeta očima
 • Ako mučninu prati visoka temperatura
 • Ako dete povraća i ima suva usta ili plače bez suza ili ako su bebi suve pelene.
 • Ako je povraćanje prekomerno ili silovito
 • Ako postoji bol u stomaku i dijareja
 • Ako povraćanje sa povišenom temperaturom ili dijarejom traje duže od 24 sata kod dece mlađe od šest godina ili kod odrasle dece duže od 48 sati
 • ako se javi prekomerna slabost, pospanost, mlitavost

Adresar

ORDINACIJE

Specijalisti

mrsc-dr-a-djokovic
Mr Sci dr Aleksandar
 Đoković 
Hirurg
Specijalna bolnica
“Hirurgija dr Đoković”auraneuroBaner copy
KekicBaner
radojcic