Grlo (farinks) liči na cev kroz koju prolaze dva tunela. Jedan tunel, koji se zove dušnik ili traheja, omogućava da vazduh koji udišemo uđe u pluća. Drugi tunel, jednjak, omogućava hrani da dođe u želudac. Epiglotis ima ulogu poklopca traheje. Zatvara se kada gutamo hranu, tako da hrana i tečnost ne zapadnu u traheju i odu u pluća. Glasovna kutija ili larinks takođe se nalazi u grlu. Kada previše sluzi izađe iz pluća ili kada nešto nadražava larinks, mi kašljemo. Kašljanje omogućava larinksu da se oslobodi svega što mu smeta.Glasne žice se pružaju kroz larinks. Kada vazduh prođe preko glasnih žica, one vibriraju. To nam omogućava da stvaramo zvuke koji čine govor. Nekad, problemi sa glasnim žicama mogu da negativno utiču na govor. Oštećenje larinksa može da utiče na sposobnost govora.
Krajnici se nalaze sa obe strane zadnjeg dela usta, iza jezika. Krajnici su deo imunog sistema tela. Oni skupljaju i organizuju ćelije da se bore sa bakterijama i virusima koji inficiraju grlo. Krajnici obično dostignu svoj maksimum u periodu od šeste do osme godine, a potom počinju da se skupljaju. Zato problemi s krajnicima mogu da se smanje s godinama. Neka deca starijeg uzrasta i odrasle osobe i dalje imaju velike krajnike.
Adenoidi su tkivo koje liči na krajnike. Adenoidi se bore protiv infekcija. Nalaze se sa obe strane grla. Resica je mala struktura slična kesici koja visi sa zadnje strane grla.


LARINGITIS

 • Promuklost ili gubitak glasa, nekad praćeni nazebom ili simptomima gripa
Laringitis je upala glasnih žica, koju obično izaziva infekcija sluzokože (ovojnica sluzokože) u tom delu. Sa oticanjem i iritacijom glasnih žica, glas postaje promukao i dublji. Potpuni gubitak glasa se ređe javlja. Laringitis je obično posledica virusa ako je uzrok infekcija. Takođe se može javiti kao simptom bronhitisa, pneumonije, gripa i drugih infekcija koje izazivaju kašalj koji iritira glasne žice. Laringitis je takođe posledica preteranog korišćenja glasa ili kretanja u zadimljenom okruženju ili drugim iritirajućim isparenjima.Stalna promuklost ili gubitak glasa mogu biti znak ozbiljnijeg oboljenja larinksa i razlog su za odlazak kod lekara. Druga dva oboljenja obuhvataju oticanje u grlu i disajnim putevima. Kod dečjeg laringitisa, grlo otiče ispod glasnih žica. Dečji laringitis izaziva kašalj sličan lavežu i dosadniji je kod dece nego kod odraslih zato što deca imaju manje vazdušne puteve. Oticanje epiglotisa kao posledica epiglotitisa izaziva povišenu temperaturu i nemogućnost gutanja i može dovesti do opasnog suženja vazdušnih puteva kod dece.

Ispitivanje i lečenje

Kulture iz grla, analize krvi i rentgen mogu se uraditi kako bi se identifikovao uzrok laringitisa pre lečenja.Većina slučajeva virusnog laringitisa zahteva lečenje simptoma i nestaće za nekoliko dana. Odmaranje glasnih žica, primena inhalatora na paru, uzimanje lekova protiv bolova i pijenje toplih tečnosti pomažu kod smanjenja otoka i upale, tako što brže vraćaju glas.

GUŠOBOLJA

 • Suvo grlo, koje "grebe"
 • Bolno i teško gutanje
Gušobolja ili faringitis, obično je izazvana infekcijom streptokokama, ili streptokoknom bakterijom, ili takvim virusnim infekcijama kao što su nazeb ili grip. Gušobolja može biti izazvana udisanjem prašine ili štetnih isparenja boja ili pušenjem.Kod gušobolje izazvane infekcijom grlo je obično crveno. Pušači često imaju hronično crvenilo i upalu zadnje strane grla. Znaci gušobolje kod beba uključuju: baljenje, odbijanje hrane i nemogućnost gutanja, nervozu i nemir.

Gušobolja se češće javlja kod dece nego kod odraslih osoba zato što deca nisu bila izložena raznim vrstama virusa i bakterija koje izazivaju infekcije grla. Njihov imuni sistem još uvek nije sposoban da se izbori sa infekcijama. Drugi razlog je taj što deca često ne vode računa o pranju ruku, a mnoge infekcije se upravo tako prenose.

Ispitivanje

Većina gušobolja izazvanih virusima počinju da se poboljšavaju za nekoliko dana. Obično lekovi bez recepta mogu da ublaže bol i druge simptome infekcije. Ako simptomi traju duže od dva dana ili ako se pojavi osip, naročito kod dece, posetite lekara kako bi proverio da li postoje streptokoke u grlu. Streptokoke u grlu su češće kod dece nego kod odraslih.Kultura iz grla ili brza analiza na streptokoke mogu se koristiti u ispitivanju ove infekcije. Analiza krvi na mononukleozu, koju je izazvao Epštajn-Bar virus, može se uraditi ukoliko se sumnja na mononukleozu kao uzrok gušobolje.

Lečenje

Lekovi koji se kupuju bez recepta mogu se koristiti za lečenje simptoma gušobolje izazvane virusom, ali neće skratiti vreme trajanja infekcije. Ovakve infekcije samo treba da "se istutnje". Simptomi izazvani virusom nazeba obično prođu za sedam do 10 dana. Simptomi izazvani mononukleozom mogu trajati četiri nedelje ili više.Istraživanja pokazuju da je antibiotsko lečenje streptokoka najdelotvornije ako se započne 48 sati ili sedam dana po javljanju simptoma i nastave se punih 10 dana. Nelečene streptokoke u rektim slučajevima prerastaju u reumatičnu groznicu. Streptokoke u grlu takođe mogu da dovedu do šarlahne groznice ili problema sa bubrezima (glomerulonefritis).

CISTA TIROGLOSALNOG PROLAZA

 • Otok, crvena tačka ili ispupčenje u koži ispod brade
Mnogo pre rođenja, faltice u vratnom tkivu fetusa prerastaju u razne žlezde i tkiva u telu. Nekad, ostatak ovog tkiva ostaje sve do detinjstva i odraslog doba i zove se tiroglosalni prolaz. Tiroglosalni prolaz može da poraste, postane deblji, ali i mekan i inficiran. Ova infekcija može da dovede do stvaranja ciste. Ciste tiroglosalnog prolaza se skoro uvek pojavljuju između vilice i donjeg dela vrata. Uklanjanje ciste je preporučeno lečenje i najbolje dijagnostičko sredstvo.

TONZILITIS

 • Bolno grlo
 • Bol pri gutanju
 • Baljenje kod beba
 • Nemanje apetita, naročito kod dece. Povišena temperatura, bolovi, jeza
 • Glavobolja
 • Uhobolja
 • Otečene vratne žlezde
 • Zadah
 • Kašalj

Tonzilitis je infekcija krajnika koja može biti izazvana infekcijom streptokoka ili virusnom infekcijom. Češće se javlja kod dece, ali se može javiti i kod odraslih osoba. Kod tonzilitisa, krajnici otiču. Male bele pločice, eksudati, mogu se videti na krajnicima.Tonzilitis je češći kod dece zato što su krajnici veći i zato što se lakše inficiraju. Generalizovan tonzilitis nije čest kod odralsih osoba, ali se s godinama mogu javiti mali džepovi infekcije sa strana krajnika. Infekcija može da se proširi na tkivo koje okružuje krajnik, izazivajući peritonzilarni apsces (takođe poznat kao angina). Peritonzilarni apsces se češće može videti kod adolescenata i mladih odraslih osoba nego kod dece. To je ozbiljno i bolno oboljenje koje zahteva brzo lekarsko reagovanje. Treba da odete kod lekara ako se vaši simptomi ne poboljšaju za dva do četiri dana.

Analize i lečenje

Pregled će pokazati da li su grlo, krajnici ili i jedni i drugi inficirani. Kultura grla pomoći će u određivanju uzroka infekcije. Ako je uzrok bakterijski, antibiotici mogu pomoći. Ako je uzrok virus, samo simptomi se mogu lečiti. Operacija krajnika (tonzilektomija), a možda i adenoida (adenoidektomija) može biti potrebna ukoliko se tonzilitis vraća ili se nikad sasvim ne povuče uprkos lečenju.

Sprečavanje širenja virusa i bakterija

 • Ako je moguće, klonite se osoba koje imaju oboljenja gornjih respiratornih puteva, kao što su nazeb ili grip
 • Često perite ruke, naročito pre jela
 • Koristite lekove za nazeb kako biste se izborili sa curenjem nosa i lek protiv kašlja za kašalj
 • Obavezno popijte sve antibiotike koje vam lekar prepiše, kako se infekcija ne bi vratila

Domaća sredstva kod gušobolje

 • Odmarajte glas
 • Uzmite neki analgetik
 • Pijte nešto toplo za smirivanje grla
 • Sisajte tabletice ili bombone za grlo
 • Koristite medicinski sprej za grlo
 • Koristite ovlaživač vazduha u prostoru u kome živite
 • U spavaćoj sobi noću ugasite grejanje. Grejanje može da isuši vazduh
 • Kada se izlečite od infekcije, kupite novu četkicu za zube (kako biste sprečili ponovnu infekciju)

TUMORI LARINKSA

 • Promuklost koja se pogoršava, nekad sa teškoćama pri gutanju
 • Bol ili čvorić u grlu
Kancerozni tumori mogu nastati u grlu. Što se rak ranije otkrije, to je veća verovatnoća da će se izlečiti. Promuklost koja ne prolazi ili koja se pogoršava navodi mnoge osobe sa ovim problemom da potraže pomoć - nekad posle nekoliko meseci čekanja da se glas popravi. Pušači i osobe koje mnogo piju imaju povećan rizik od raka larinksa.Prošireni tumori mogu zahtevati potpuno uklanjanje larinksa, kao i terapiju zračenjem u cilju zaustavljanja širenja raka na druge delove tela.

POLIPI GLASNIH ŽICA

 • Stalna promuklost i promene kvaliteta glasa
Promena glasa izazvana laringitisom obično prođe za nekoliko dana. Ali, promuklost ili promena glasa koja se nastavlja bez poboljšanja nekoliko nedelja ili meseci može da sugeriše drugačiji uzrok. Pažljivim pregledom membrane sluzokože koja prekriva glasne žice mogu da se otkriju: zadebljanje ili mali nekancerozni izraštaji, čvorići ili polipi. Može biti prisutan i kancerozni izraštaj. Polipi glasnih žica su često posledica preteranog korišćenja glasa. Udisanje supstanci koje iritiraju, kao što su: prašina, isparenja ili dim, takođe mogu da igraju ulogu u razvijanju polipa glasnih žica.

Ispitivanje i lečenje

Lekar obično vidi izraštaje na glasnim žicama tako što pregleda grlo ogledalcetom ili fiberoptičkim laringoskopom. Uklanjanje polipa je obično jednostavna hirurška procedura koja se može uraditi u lokalnoj anesteziji. Potreba za odmaranjem glasa posle uklanjanja polipa glasnih žica verovatno je najteži deo lečenja.

Preventiva

Snažno vikanje koje se ponavlja ili često i dugo pevanje iritiraju ovojnice sluzokože i izazivaju zadebljanje. Što se glas više koristi, to je verovatnije da će se stvoriti polipi. Učenje pravilnih tehnika pevanja i govora može da pomogne sprečavanju ove vrste napora. Ako je vikanje iz nekih razloga neminovno, koristite mikrofon ili megafon da pojačate svoj glas.

Adresar

ORDINACIJE

auraneuroBaner copy
KekicBaner
radojcic