Jetra je čovekov najveći unutrašnji organ. Kod odraslih osoba, jetra je teška između 1,5 i 2,5 kg. Nalazi se u gornjem desnom delu abdomena, ispod dijafragme. Jetra je podeljena na dva glavna dela, koji se zovu režnjevi ili lobusi – desni je veći, a levi manji. Jetri je potrebna velika količina krvi kako bi izvršila sve svoje funkcije. Ovaj organ se često naziva "hemijskom laboratorijom" organizma, zato što vrši preko 500 raznih funkcija. Ove funkcije obuhvataju:
 • Detoksikaciju ili pročišćavanje raznih supstanci u telu, kao što su alkohol i droge
 • Metabolisanje, ili prerađivanje ugljenih hidrata, proteina i masnoća
 • Pretvaranje svarene hrane u energiju
 • Pohranjivanje supstanci kao što su gvožđe i vitamini A, B12 i D
 • Proizvodnju žuči, koja učestvuje u varenju masnoća
Žučna kesa je kesa kruškastog oblika veličine do 10cm i nalazi se ispod jetre. U njoj se stvara i čuva žuč u količini od oko 4 supena kašike. Žučna kesa ispušta žuč u duodenum, tj. deo tankog creva koji se nalazi kod želuca.

CIROZA JETRE

 • Bez simptoma u početnom stadijumu
 • Gubitak apetita, mučnina i povraćanje
 • Umor
 • Oticanje abdomena, ruku i nogu
 • Gubitak na težini
 • Gubitak mišićnog tkiva
 • Žutica
 • Svrab
Mnoge ćelije u telu se mogu obnoviti ako se oštete. Ali, kada se ćelije jetre oštete tako da više ne mogu da se obnavljaju, one odumiru i zamenjuju ih ožiljno tkivo i masnoća.Ovo stanje se zove ciroza. Ciroza smanjuje sposobnost tela da koristi kalorije i hranljive sastojke, a to dovodi do slabljenja i umora.

Kada jetra ima ožiljke, krv teško prolazi kroz nju. To se zove portalna hipertenzija. Zbog toga se drugi krvni sudovi otvaraju kako bi omogućili krvi da se vrati u srce iz creva, a da pri tom ne prođe kroz jetru. Kada se ovi krvni sudovi nalaze u jednjaku, oni se zovu varikoziteti jednjaka. Ovi krvni sudovi imaju tanke zidove i lako pucaju. Kada se varikoziteti jednjaka pokidaju ili puknu, krvarenje do koga tada dođe može biti obilno i fatalno.

Kod ljudi obolelih od ciroze, jetra ne može da pročišćava telo od otrova i otpada. Kada dođe do njihovog stvaranja, oni mogu izazvati simptome kao što su: konfuznost, uznemirenost, tremor (drhtanje) i komu. Ciroza takođe dovodi do stvaranja tečnosti u abdomenu koja se zove ascit.

Jetra takođe reguliše muške hormone – testosterone. Ciroza može da smanji nivo testosterona i tako dovede do impotencije, smanjenja mišićne mase i smanjenja testisa.
Alkoholna ciroza. Ovo je najčešći oblik ciroze. Izazvan je preteranim konzumiranjem alkohola. Ovaj oblik ciroze se često kasno otkrije – u uznapredovalom stadijumu, zato što u početku ne daje nikakve simptome. Žene su sklonije oštećenju jetre izazvanog alkoholom od muškaraca. U ranim stadijumima oštećenja jetre, izbegavanje alkohola može da poboljša funkciju jetre.
Bilijarna ciroza. Do ove ciroze može doći na dva načina. Kod primarne ciroze dolazi do oštećenja kanalića u jetri. Uzrok nije poznat. Može se raditi o autoimunom oboljenju. Kod sekundarne ciroze, kanali u jetri su zapušeni kamenčićima, ožiljcima ili tumorima. Žuč ne može da napusti jetru, zbog čega dolazi do upale.

Oba oblika ciroze mogu izazvati trajno oštećenje jetre i, eventualno, potpuni gubitak funkcije. Uklanjanje kamena iz žučne kese može poboljšati funkciju jetre. Postoji nekoliko oblika lečenja, ali za osobe sa uznapredovalom cirozom jetre transpalnatacija ovog organa može biti jedino rešenje.
Postnekrotična i postviralna ciroza. Oba ova oblika ciroze javljaju se kao posledica ozbiljnog oštećenja jetre. Oštećenje je nekad posledica virusnog hepatitisa.
Postnekrotična ciroza može nastati kao nasledno oboljenje – nedostatak alfa1 antitripsina, ili galaktosemija, glikogenoze i retki metabolički poremećaji, kao Vilsonova bolest (nagomilavanje bakra u organizmu) ili hemohromatoza (nagomilavanje gvožđa), kao posledica nekih lekova i sl.

Alkohol i jetra

Postoje tri stadijuma oštećenja jetre zbog preteranog konzumiranja alkohola:
 • Alkoholna masna jetra. Inače normalno crvenkasto-braon jetra dobija žutu boju i ima više masnih ćelija. Ne moraju postojati simptomi
 • Alkoholni hepatitis. Jetra je upaljena. Simptomi obuhvataju žuticu, slabost i temperaturu. U tom stadijumu može doći do potpunog prestanka rada jetre
 • Alkoholna ciroza. Alkohol je izazvao trajne ožiljke na jetri i ciroza može biti smrtonosna

Ispitivanje

Ako nema simptoma, na cirozu se prvo posumnja ukoliko analize krvi pokažu da jetra ne funkcioniše kako treba. Ukoliko ima simptoma, oni su verovatno slični onima koje izazivaju druge bolesti. Da bi rešio problem, vaš lekar će vam postavljati pitanja o simptomima, izloženosti toksinima, konzumiranju alkohola i drugim oboljenjima prisutnim u vašoj porodici.Dalje ispitivanje će biti potrebno kako bi se otkrila vrsta i stepen oštećenja jetre. Tu spadaju ultrazvuk i CT skener. Specijalna ispitivanja će otkriti uzrok ciroze. Dijagnozu će potvrditi biopsija jetre.
Lečenje
Jednom dobijena ciroza se ne može izlečiti. Ali se simptomi mogu lečiti. Da bi se smanjio ascit (voda u trbušnoj duplji), lekar će prepisati ishranu sa malo soli i blage diuretike. Lekovi protiv mučnine dobro utiču na apetit i smanjuju muku. Antihistaminici će ublažiti svrab prisutan kod žutice. Transfuzije krvi, sveže zamrznuta plazma i vitamin K pomažu da se zaustavi krvarenje kod varikoziteta jednjaka i zameni izgubljena krv. Transplantacija jetre je jedina nada za osobe sa ozbiljnim oboljenjem jetre.

Prevencija

Alkoholna ciroza se može sprečiti ako ne preterujete sa alkoholnim pićima.Ciroza se takođe može izbeći ako izbegavate infekcije kao što je hepatitis. Hepatitis B je vrsta virusne infekcije koja se širi preko inficirane krvi ili seksualnim putem. Zaštita prilikom seksualnih odnosa može smanjiti rizik od hepatitisa B. Decu treba vakcinisati protiv ove vrste hepatitisa.

Ukoliko imate neko metaboličko oboljenje kao što je Vilsonova bolest ili hemohromatoza, uklanjanje viška bakra ili gvožđa iz organizma može sprečiti pojavu cirozu ili usporiti njen tok.

RAK ŽUČNE KESE

 • Stalan i rastući bol u desnom gornjem delu abdomena
 • Loše varenje
 • Žutica
 • Gubitak telesne težine
Rak žučne kese se retko javlja i to četiri puta više kod žena nego kod muškaraca. Obično napada starije osobe, naročito one koje su patile od kamena u žuči.Ultrazvuk ili CT skener će pokazati ako postoji tumor. Nekada se ovaj karcinom otkrije prilikom neke druge operacije.

Uobičajeno lečenje je vađenje kancerozne žučne kese. Na žalost, mnogi tumori se otkriju suviše kasno i ne mogu se u potpunosti otkloniti.

KAMEN U ŽUČI

 • Bez simptoma ukoliko kamenje ostane u žučnoj kesi
 • Oštar bol u gornjem desnom delu abdomena, a nekad i u leđima
 • Mučnina i povraćanje
 • Niska temperatura
 • Žutica
 • Simptomi se nekad javljaju kao posledica jake i masne hrane
Do kamena u žuči dolazi kada se supstance koje se razlažu u žučnoj kesi stvrdnu. Mali kamenčići se mogu istisnuti iz žučne kese preko kanalića do creva. Veće kamenje se zaglavi u kanalu, izazivajući bol i vraćanje žuči u žučnu kesu. Kada se to dogodi, kamenje se mora izvaditi.Kada se kamen pomeri iz žučne kese u žučni kanal, može izazvati jak bol u desnom gornjem delu abdomena. Ovaj bol se zove bilijarna kolika. Bilijarna kolika dolazi i odlazi u talasima i može se širiti u desno rame ili leđa. Ako kanal ostane blokiran, žučna kesa se može upaliti – to se zove holecistitis i može se inficirati.

Bol kod holecistitisa je obično jak i prate ga gubitak apetita, mučnina, povraćanje i blago povišena temperatura. Duboki udisaji vazduha mogu da pogoršaju bol.

Ispitivanje

Ako sumnjate na kamen u žuči, obavezno idite kod lekara. Bol posle masnih i teških obroka i osetljivost u gornjem desnom delu abdomena ukazuju na problem sa žučnom kesom. Lekar vam može savetovati rendgen ili ultrazvuk. Ultrazvuk će otkriti kamenje u žuči, dok analize krvi ukazuju na infekciju, upalu žučne kese ili nenormalnu funkciju jetre.

Lečenje

Kamenje u žuči se obično otkrije tokom rutinskog ili nekog drugog rendgenskog snimanja. Lekar i vi ćete odlučiti da li da vadite kamenje ili ne. Razlozi za operaciju obično uključuju porodičnu istoriju diabetesa, česte bilijarne kolike ili postojanje velikog kamena. Neke osobe žive sa kamenjem u žuči sve dok im se ne jave simptomi. Ukoliko operacija nije moguća, mogu se primeniti lekovi za razbijanje kamenja u žuči. Lekovima je potrebno godinu do dve da sasvim razbiju kamenje. Operacija je ipak najčešća procedura lečenja i zove se holecistektomija. Druga metoda, koja se izvodi specijalnim aparatom - laparoskopom, zove se laparoskopska holecistektomija i ona zahteva nekoliko manjih rezova kroz koje prolazi laparoskop. Ova procedura je jednostavnija i podrazumeva brži oporavak.
Prevencija
Način ishrane sigurno utiče na probleme sa žučnom kesom. Na primer, dug post i izrazito niskokalorične dijete utiču na rizik od kamenja u žuči. Isto tako, veoma masna ishrana povećava rizik od stvaranja kamenja. Stoga je najbolje da se hranite umereno i postepeno gubite kilograme, ako to želite.

HEPATITIS

 • Glavobolja
 • Mučnina
 • Bol u abdomenu
 • Mokraća boje čaja
 • Sivkasta stolica
 • Žutica
 • Umor i malaksalost
Hepatitis mogu izazvati virusi koji napadaju ćelije jetre, i time uzrokuju žuticu, temperaturu, mučninu, povraćanje i bol u abdomenu. Virusi se mogu dobiti iz zaražene hrane i vode, intravenskih igala, seksualnih odnosa i kontakta sa inficiranom krvlju. Najpoznatiji virusi koji izazivaju hepatitis jesu: hepatitis A, hepatitis B i hepatitis C.
Hepatitis A. Ovaj hepatitis se zove i "infektivni hepatitis". Obično se prenosi preko hrane i vode i najviše ga ima u zemljama sa lošim higijenskim uslovima. Takođe ga mogu preneti prodavci infcirane hrane koji ne peru ruke. Može se dobiti i iz školjki koje potiču iz zagađenih voda. Hepatitis A izaziva bolest sličnu gripu, koju povremeno prati i žutica, tamna mokraća i sivkasta stolica.
Hepatitis B. Ova vrsta hepatitisa se zove "serumski hepatitis" pošto se širi kroz krv i druge telesne tečnosti. Često se prenosi seksualnim putem i intravenskim iglama. U nekim slučajevima ne daje simptome, ali najčešće se manifestuje kao bolest koja je ozbiljnija od hepatitisa A. Hepatitis B može dovesti do trajnog oštećenja jetre.
Hepatitis C. Ova vrsta hepatitisa može izazvati kako kratkotrajnu, tako i dugotrajnu bolest. Može se prenositi putem kontakta sa zaraženom krvi i preko intravenskih igala. Takođe se širi seksualnim putem.

Akutni virusni hepatitis je akutna ili kratkotrajna bolest koju mogu izazvati bilo koji od pomenutih virusa hepatitisa. Simptomi su slični gripu. Kod nekih osoba, simptomi su ozbiljniji i dolazi do žutice, tamne mokraće i sivkaste stolice.
Hronični virusni hepatitis može nastati dok se telo bori da očisti jetru od virusa hepatitisa. Imuna reakcija tela može da ošteti jetru, a to može imati za posledicu hronični aktivni ili hronični trajni hepatitis. Kod hroničnog aktivnog hepatitisa bolest može napredovati do ciroze i otkazivanja jetre ukoliko lečenje nije uspešno. Simptomi liče na neobično ispoljavanje akutnog hepatitisa. Nasuprot njemu, hronični trajni hepatitis napreduje polako i osoba obično ostaje bez simptoma. Reaktivni hepatitis. Simptomi hepatitisa koje izazivaju toksini slični su simptomima virusnog hepatitisa. Uklanjanje toksina i izbegavanje alkohola i droga od suštinskog su značaja za zaustavljanje daljeg oštećenja jetre.

Ispitivanje

Analize krvi će pokazati o kojoj vrsti hepatitisa je reč. Druge analize se rade kako bi utvrdilo da se jetra oporavlja. Biopsija jetre će pokazati koliko je oštećenje ozbiljno i pomoći vašem lekaru da napravi pravi izbor lekova.

Prevencija

Vakcine postoje za hepatitis A i B. Osobe koje su izložene kontaktima sa članovima porodice obolelim od hepatitisa A i medicinski radnici koji su izloženi hepatitisu B treba da se vakcinišu na vreme. Deci se u prvoj godini života daje vakcina protiv hepatitisa B.Ako ste seksualno aktivni, upražnjavajte siguran seks jer će on smanjiti rizik od infekcije. Narkomani koji koriste iste igle imaju veliki rizik od dobijanja ove bolesti. Ukoliko nosite minđuše u uhu ili ma gde drugde ili se tetovirate, vodite računa o sterilnim iglama.

Žutica

U nekim slučajevima koža požuti i ova pojava je poznata kao žutica. Žuticu ne treba ignorisati, jer ona može da ukaže na probleme sa jetrom. Žutica se naročito manifestuje u vidu žućkastih beonjača i dlanova. Mokraća takođe može biti tamno braon. Koža počinje jako da svrbi. Žutu boju izaziva stvaranje bilirubina, pigmenta koji nastaje razgradnjom crvenih krvnih zrnaca u jetri. Ukoliko je jetra oštećena ili otečena, ili ukoliko je žučni kanal zapušen ili pritisnut tumorom, nivo bilirubina u krvi se povećava zato što jetra ne može da ga izluči.

APSCESI NA JETRI

 • Temperatura
 • Mučnina i povraćanje
 • Malaksalost
 • Gubitak na težini
 • Bol u gornjem desnom delu abdomena
 • Žutica
Infekcija jetre može izazvati apsces, ili gnojni džep. Ovakva infekcija se možda proširila na jetru sa creva, kao posledica divertikula ili upale slepog creva, upaljenih žučnih kanala ili infekcije ma gde u telu. Apsces može biti i posledica infekcije izazvane parazitima ili povrede jetre.Ultrazvuk ili CT skener će pokazati da li postoji apsces. Ako postoji, u jetru se ubada igla koja će izvući uzorak tečnosti, kako bi se utvrdio uzrok infekcije. Cevčica se može uvući u apsces, kako bi se drenirao.

Daju se antibiotici i lekovi protiv parazita i nekad je potrebno i nekoliko nedelja da se postigne poboljšanje.

RAK JETRE

 • Mučnina i povraćanje
 • Bol u abdmenu ili nekom drugom mestu gde se rak proširio
 • Gubitak na težini
 • Žutica
Najčešće vrste karcinoma jetre jesu metastaze (proširenje malignih tumora iz drugih delova tela). Većina karcinoma jetre nastaje kod osoba obolelih od ciroze jetre, tako da su njihovi glavni simptomi kao kod ciroze.

Ispitivanje i lečenje

Ultrazvuk i CT skener mogu da pokažu obolele delove jetre. Analize krvi će ukazati na postojanje karcinoma jetre, a biopsija će identifikovati vrstu tumora.Lečenje raka jetre je teško, zato što se rak obično kasno otkrije, kao posledica neke druge bolesti, kao što je ciroza. Noviji skrining testovi pomažu u ranom otkrivanju i uklanjanju raka. Rak jetre se može lečiti hemoterapijom ili, ređe, operacijom. U nekim slučajevima se koristi kateter za direktno ubacivanje leka u jetru.
Prevencija
Ukoliko ste zbog posla izloženi hemikalijama, raspitajte se kako možete da se zaštitite. Izbegavajte preterno konzumiranje alkohola, kao i rizične seksualne odnose. Ne delite igle sa drugima, ukoliko se drogirate. Obavezno vakcinišite decu protiv hepatitisa B.

Adresar

ORDINACIJE

Specijalisti

mrsc-dr-a-djokovic
Mr Sci dr Aleksandar
 Đoković 
Hirurg
Specijalna bolnica
“Hirurgija dr Đoković”auraneuroBaner copy
KekicBaner
radojcic