PERUT

  • Ljuštenje i svrab kože glave uprsko čestom pranju kose šamponom
  Ćelije kože stalno rastu i ljušte se. Većinu ovog ljuštenja ne primećujemo, ali, delići kože glave se slepljuju i čine perut. Ljuštenje i svrab peruti nije ozbiljan problem, ali može škoditi. Ukoliko na licu ili koži glave imate delove kože koja se ljušti i svrbi, uprkos primeni šampona protiv peruti, možda imate seboreju.

  Lečenje

  Obični šamponi protiv peruti su dovoljni za lečenje i sprečavanje problema sa peruti. Promenite šampon ako mislite da vam ne pomaže. Pridržavajte se uputstva za upotrebu.

   

  OPADANJE KOSE (Alopecia Areata)

  • Iznenadni gubitak kose u vidu okruglih pečata na koži glave ili drugim delovima tela
  Iznenadni gubitak kose na koži glave, često u vidu velikih površina zove se alopecia areata. Kosa opada u vidu pečata, najčešće prečnika 1cm, pa do veličine dlana. Nekada opadaju i dlake lica, tj. obrve i trepavice, ili se čak gube malje na telu. Ukoliko opadne sva dlaka na telu, ova bolest se zove alopecia universalis.Uzrok alopecie areate je nepoznat, ali se sumnja na autoimuno oboljenje. Ova alopecija najčešće pogađa osobe ispod 25 godina.

  ĆELAVOST KOD MUŠKARACA

  • Gubitak kose, koji počinje proređivanjem na slepoočnicama i temenu i vodi ka raznim vrstama ćelavosti
  Ova vrsta ćelavosti napada kosu temena. Najverovatnije su geni krivi za ovaj gubitak kose. Više se javlja kod bele rase nego kod drugih rasa, a više od 50% muškaraca izgubi bar deo kose do 50.godine.Žene takođe mogu da pate od nasledne alopecije, ali im se kosa najčešće proređuje duž linije kose. Opadanje kose polako napreduje s godinama.

  PROREĐIVANJE KOSE

  • Proređivanje kose koje se retko završava ćelavošću
  Proređivanje kose je drugi po redu uzrok gubitka kose. Generalno, ljudi imaju 100.000 ili više dlaka na glavi. U svakom trenutku, 85% ovih dlaka raste, ili se nalazi u anagenoj fazi, koja traje tri godine.
  Oko 15 % je u fazi odmora ili telogenoj fazi, koja traje 100 dana. Posle ovih 100 dana mirovanja, kosa ispada.Kada se dogodi nešto što poremeti ovu ravnotežu, više dlaka nego obično ulazi u fazu odmora, a više od uobičajenih 100 dlaka dnevno opadne. Stres – fizički ili psihički – je najčešći uzrok. U druge uzroke spadaju: trudnoća, loša ishrana, oboljenja štitne žlezde, hemoterapija, zračenje ili neki lekovi, kao što su: antibebi pilule, lekovi protiv tromba i beta blokatori.

  Ispitivanje

  Ako mislite da je opadanje kose uzrok nečeg drugog osim genetskih faktora, razgovarajte sa lekarom. Možda ćete raditi analize kako bi se isključila oboljenja koja mogu da izazovu ćelavost. Alopecia areata se dijagnostikuje pošto se isključe druga oboljenja. Lekar može predložiti biopsiju kože glave, kako bi potvrdio dijagnozu.Klasična muška ćelavost je moguća dijagnoza kod mladih muškaraca koji gube kosu na čelu i temenu glave. Mogu se uraditi analize kako bi se isključilo prisustvo bolesti. Kod starijih muškaraca i žena najverovatnije se radi o genetskom gubitku kose koji nije posledica bolesti. Ispitivanje je potrebno samo ukoliko postoje simptomi neke bolesti ili ako gubitak kose nije tipičan.

  Lečenje

  Lečenje zavisi od uzroka opadanja kose. Kod alopecije areate, steroidne masti ili steroidne injekcije koje se daju u kožu glave mogu ubrzati nov rast izgubljene kose. Dugotrajnu primenu steroida treba izbegavati zbog neželjenih efekata.Oporavak se teško može predvideti. U nekim slučajevima, bolest nestane u toku pet godina, ali se može ponovo javiti.Proređivanje kose se obično može popraviti ako je uzrok otkriven i lečen.

  Za uobičajenu mušku ćelavost ne postoji lek, mada su neki lekovi za druge bolesti, slučajno pokazali da mogu usporiti gubitak kose.

  Ako želite, ćelavost možete maskirati malim perikama ili možete izvršiti transplantaciju kose, čime ćete dobiti prirodan izgled kose.

 

Adresar

ORDINACIJE

auraneuroBaner copy
KekicBaner
radojcic