Koža je najveći telesni organ i ima nekoliko značajnih funkcija. Na primer, ona deluje kao prva linija odbrane kod povrede i invazije bakterija, virusa, gljivica i parazita. Telesnu temperaturu delimično kontroliše koža zbog toga što krvni sudovi i kapilari (sitni krvni sudovi) u koži reaguju širenjem ili skupljanjem u odgovor na potrebu tela da smanji ili podigne temperaturu. Kada vam je toplo, vaši krvni sudovi se šire kako bi se oslobađali toplote i vi se znojite. Zatim vlaga sa kože ispari i vi se ohladite. Kada ste hladni, krvni sudovi se skupljaju kako bi usporili dotok krvi u kožu. Ovo smanjuje gubitak telesne temperature i zadržava toplotu za glavni deo tela.Koža takođe čuva tečnost i omogućava da se održi ravnoteža tečnosti u organizmu. Nervi u koži pružaju osećaj dodira tako što šalju poruke mozgu.

Kožu čine tri sloja različitih vrsta ćelija. Gornji sloj kože, onaj koji vidimo, zove se epiderm. Srednji sloj je derm, a najdublji subkutano tkivo. Epiderm čine vlakna koja se zovu kolagen i elastin, a koja vašu kožu čine jakom i elastičnom. Krvni sudovi, mišićne ćelije, nervna vlakna, folikule dlake i žlezde nalaze se u dermu. Epiderm stalno proizvodi nove ćelije kože, kako bi zamenio stare, dok odumiru i spiraju se.

Subkutano tkivo je sloj kože koji je najbliži mišićima i organima. Uglavnom ga čini masnoća. Krvni sudovi i nervi prolaze kroz njega, a tu se nalaze i korenovi lojnih i znojnih žlezda.

Maljavost čini vašu kožu osetljivijom, ali i obezbeđuje neku vrstu zaštite za telo. Na primer, dlake vam pomažu da zaštitite kožu od opekotina na suncu. Dlaka raste iz folikula dlake (strukture slične kesi) koja ima koren u subkutanom tkivu kože. Masnoća iz lojnih žlezda, koje se takođe nalaze u subkutanom tkivu, čini vašu kosu sjajnom. Folikuli dlake se hrane mineralima, proteinima, vitaminima, masnoćama i ugljenim hidratima koji do njih stižu preko kapilara.

AKNE

 • Bubuljice na licu, grudima, vratu i leđima, obično na početku adolescencije
 • Miteseri
 • Gnojne bubuljice
 • Povremeno, velike ciste
Glavni uzrok akni su hormonske promene do kojih dolazi u adolescenciji. Nivoi seksualnih hormona koji se zovu androgeni povećavaju se kod oba pola tokom tinejdžerskog perioda. Povećanje hormona dovodi do uvećane proizvodnje masnoće, tj. sebuma. Sebum može da se poveže sa ćelijama kože i stvori lepljiv čep koji zapuši folikul dlake. Ovi zapušeni folikuli se mogu inficirati bakterijama koje žive na koži.Gnojna bubuljica nastaje kada je folikul začepljen sebumom i ćelijama kože. Ukoliko ovaj čep izađe na površinu kože i dođe u dodir sa vazduhom, on dobija crnu boju i tako nastaje miteser. Ukoliko jedna strana folikula pukne pri površini kože, koža će dobiti crvenu boju i to je upaljena bubuljica. Ukoliko folikul pukne dublje ispod kože, može se stvoriti cista. Bubuljice i ciste se dalje mogu inficirati bakterijama koje žive na koži. Cistična vrsta akni će najverovatnije ostaviti ožiljak.

Akne se obično javljaju u vreme adolescencije i mogu trajati sve do kraja dvadesetih godina. Proizvodnja muških hormona može doprineti još dužem postojanju ovog problema.

Lečenje

Postoje razne vrste lečenja akni. Oralni antibiotici su se godinama koristili kako bi sprečili infekcije koje dovode do ožiljaka na licu. Losioni, kreme ili gelovi pomažu u sprečavanju infekcije, tako što rastvore masne čepove u folikulama dlake i tako ubrzaju isceljujući proces. Neki lekovi protiv akni se ne preporučuju u trudnoći, pa je važno da se o ovom problemu na vreme obavestite.Akne se često pogoršavaju našim ponašanjem: pritiskanje, bušenje i ceđenje bubuljica najčešće samo pogoršavaju postojeće stanje. Bakterije na vašim rukama mogu da doprinesu dodatnom širenju infekcije. Pažljivo pranje sapunom i vodom, kao i primena kozmetičkih preparata za pranje i čišćenje problematične kože, kao i držanje ruku dalje od bubuljica, najbolji su način sprečavanja dalje infekcije. Ako imate ozbiljan oblik akni, morate se obratiti dermatologu.

Brza pomoć za akne

 • Perite lice dva puta dnevno sapunom za akne
 • Isprobajte nekoliko lekova za akne, pre nego što odlučite koji vam najviše odgovara
 • Nemojte gnječiti, bušiti ili cediti bubuljice
 • Izbegavajte šminku koja iritira kožu
 • Ne preterujte sa izlaganjem suncu
 • Obratite se dermatologu ukoliko imate ozbiljan problem

DEKUBITUS

 • Velika oštećenja kože kod ležećih ili paralizovanih pacijenata koja se mogu inficirati, a najčešće se nalaze na ramenima, laktovima, donjem delu leđa, zadnjici, kolenima i petama
Ležeči i paralizovani bolesnici, kao i osobe zavisne od invalidskih kolica često pate od dekubitusa (rana izazvanih pritiskom). Situacija se pogoršava ukoliko bolesnik nije u mogućnosti da se okreće (menja stranu) ili od iscrpljenosti ne može da se pomeri, a pri tom nema ni masnog ni mišićnog tkiva. Dekubitus se najčešće javlja na ramenim lopaticama, laktovima, donjem delu leđa, zadnjici, kolenima i petama.Neuhranjenost, anemija i infekcija doprinose nastanku dekubitusa. Ležanje ili sedenje na zgužvanim čaršavima, mokra koža od znojenja ili urinarne inkontinencije samo još više doprinose ovom problemu. Rani znak upozorenja na dekubitus je crvenilo kože na mestu na kome je najveći pritisak dok se sedi ili leži u krevetu.

Lečenje

Pre nego što se rana isceli, mora se smanjiti pritisak koji ju je izazvao. Pritisak se može smanjiti upotrebom vodenog kreveta, dušeka ili jastuka na naduvavanje, kao i promenom položaja bar dva puta dnevno. Posle smanjenog pritiska, često čistiti ranu i uzimati antibiotike prema preporuci lekara. U nekim slučajevima je potrebna operacija, kako bi se rana pokrila zdravom kožom.

Prevencija

Ukoliko brinete o osobi koja je nepokretna i vezana za krevet, potrudite se da što češće promeni položaj (bar dva puta na sat). Što se tiče invalida u invalidskim kolicima, bilo bi dobro da promene položaj na svakih 10 do 15 minuta. Ispod ramena i između kolena obavezno stavite jastuk, a na krevet stavite mekanu podlogu (na primer, od ovčje kože) ispod čaršava, da ublaži trenje tela. Danas postoje i razne vrste specijalnih kreveta i dušeka za ležeće bolesnike, pa se možete raspitati koji je najbolji za osobu o kojoj brinete. Vodite računa o higijeni bolesnika i redovno perite i sušite kožu. Naučite da prepoznate rane znake dekubitusa i svaki dan posmatrajte kožu na jakom svetlu. Tamo gde koža ostane crvena i posle popuštanja pritiska, znači da postoje prvi znaci dekubitusa.

UROĐENI BELEG

 • Nedostatak boje kože kod novorođenčadi
Koža novorođenčeta može imati delove koji su bez boje i zovu se belezi od rođenja. Ovi belezi su česta pojava kod dece i često spontano nestanu kako beba raste.Hemangiom je benigni tumor ispod kože. Tumor čine krvni sudovi. Tumor je svetlo crven i odignut. Jagodičasti hemangiom se javlja na licu, leđima ili grudima. Može brzo porasti pošto dete napuni dva meseca ili može ostati iste veličine izvesno vreme, a potom se smežurati. Kavernozni (šupljikavi) hemangiom može biti crvenkasto-plav i dublje u koži od jagodičastog hemangioma. Veliki šupljikavi hemangiomi ili oni unutar organa ili na vratu mogu zahtevati lečenje laserom, operacijom ili zračenjem.

Još jedan oblik hemangioma je u vidu mrlje od vina. Čine ga prošireni kapilari, tj. sitni krvni sudovi. Hemangiom "vinska mrlja" se najčešće javlja kao crvene ili braon mrlje na koži. Ove mrlje obično ne nestaju spontano. Terapija laserom se može primeniti za uklanjanje boje kod ovog hemangioma kada dete uđe u adolescenciju. Ovom vrstom hemangioma mogu biti obuhvaćeni veliki delovi tela.

Svetlo ružičaste fleke

Ove fleke se javljaju kod trećine svih novorođenčadi, a postaju svetlije kada dete plače. Obično se javljaju na kapcima, između obrva i na zadnjoj strani vrata. Većina njih spontano nestane, dok neke od onih na vratu ostanu. Najčešće nije potrebno lečenje.

OBIČNI I POTKOŽNI ČIREVI

 • Veliki, crveni i osetljivi čvorovi ili otekline ispod kože, često pune gnoja
Čir je pokušaj tela da se odbrani od infekcije. Infekciju obično izazivaju stafilokokne bakterije. Čir može brzo da raste, dok se beli ili žućkasti gnoj skuplja ispod kože. Obično će se formirati vrh ili "glava" čira koja će potom pući, iscuriti i zaceliti. Čirevi se najčešće stvaraju na vratu, grudima, licu, nogama i zadnjici. Dobra strana čireva glasi: telo je obično sposobno da se izbori sa infekcijom.Postoje i čirevi koji nastanu kao posledica dublje infekcije. To su potkožni čirevi. Potkožni čirevi se najčešće nalaze na zadnjoj strani vrata i ispod linije kose. Jednako se javljaju i kod žena i kod muškaraca.

Lečenje

Nikada nemojte da pritiskate čir koji se ne drenira sam. Većina čireva pukne sama od sebe. Možete ubrzati ovaj proces tako što ćete stavljati tople, vlažne obloge ili potapati ovaj deo tela u toplu vodu po 20 minuta, tri ili četiri puta dnevno. Kada čir omekša, pažljivo sastružite njegov vrh. Ako počne da curi, pažljivo istisnite gnoj. Posle toga stavite neku antibiotsku kremu. Nastavite da potapate ovaj deo tela ili da stavljate tople obloge tri do četiri puta dnevno.Obavezno idite kod lekara ukoliko se čir nalazi na licu, ukoliko je veliki, izuzetno osetljiv ili se crvenilo širi oko njega. Nikada nemojte da cedite bubuljicu ili čir na licu, zato što tako možete da proširite infekciju i pogoršate situaciju.

Obično nije potrebna oralna primena antibiotika kod manjih čireva. Kada postoji veliki površinski ili potkožni čir, antibiotik može sprečiti širenje infekcije na obližnja tkiva. Čirevi i bubuljice koji se stalno javljaju mogu biti znak ozbiljnijeg zdravstvenog problema, kao što su dijabetes ili oboljenje imunog sistema.

Prevencija

Dobra higijena može da smanji mogućnost dobijanja čireva. Posle vežbanja, kupanja ili plivanja obavezno detaljno osušite kožu. Bakterije koje izazivaju čireve se razmnožavaju u toplom i znojavom okruženju. Redovno perite sve svoje odevne predmete. Ne menjajte garderobu ni sa kim. Takođe vodite računa dok vežbate, da ne dolazite golom kožom u dodir sa spravama.

CELULITIS

 • Crveni, osetljivi, otečeni delovi kože, obično oko posekotine ili oderotine
Crveni, topli delovi kože oko posekotine, rane ili ujeda mogu ukazati na početak infekcije kože koja se zove celulitis. Kada jednom prodru u kožu, bakterije mogu da se šire kroz tkiva i da ih uništavaju. Toplota, crvenilo i oticanje jesu sastavni deo borbe organizma protiv invazije bakterija.Bolesti koje snižavaju efikasnost imunog sistema, kao što je dijabetes, omogućavaju običnim posekotinama, oderotinama ili ubodima insekata da se pretvore u po život ozbiljne infekcije. Ako imate dijabetes, ovakvu infekciju odmah treba da pogleda lekar.

Moguće komplikacije celulitisa obuhvataju širenje infekcije u krvotok ili limfni sistem i odumiranje kože, koje se zove gangrena.

Lečenje

Celulitis može biti veoma ozbiljna infekcija, koja se brzo širi u dublja tkiva. Toplota i antibiotski losioni ili masti mogu da zaustave mali deo infekcije. Veće delove infekcije ili brzo širenje crvenila treba odmah da pogleda lekar. Oralni antibiotici mogu da zaustave infekciju, ali ćete morati da odete u bolnicu zbog primanja intravenskih antibiotika, kako bi se sprečila gangrena ili širenje infekcije u krvotoku. Naročito je važno da se agresivno leči celulitis oko očiju, najčešće intravenskim antibioticima u bolnici.

Prevencija

Sve rane brzo lečite. Pažljivo očistite sapunom i vodom. Stavite antibiotsku mast. Pokrijte ranu zavojem ako se nalazi na delu tela koje se može lako isprljati ili ponovo povrediti. Ubodne rane, kao od igle, treba potapati oko 10 minuta u blagoj sapunici. Lekar će možda preporučiti inekciju tetanusa. Čim primetite crvenilo ili osetljivost oko posekotine ili oderotine, primenjujte tople obloge, pa antibiotsku mast.

Znaci širenja infekcije

 • Temperatura, bolovi ili jeza
 • Crvenilo koje se širi na obližnju kožu
 • Crvene brazde na ruci ili nozi
 • Oticanje
Ukoliko imate ma koji od ovih znakova, odmah idite kod lekara.

DERMATITIS

 • Crvena, otečena koža
 • Sitni vlažni plikovi koji puknu i dobiju krasticu
 • Jak svrab
Dermatitis je oblik upale ili otečenosti kože. Koža dobije crvenu boju, otekne, curi, napravi se krasta, počne da se ljušti i svrbi. Postoji nekoliko vrsta dermatitisa.

Alergijski kontaktni dermatitis

Nekada se alergija može javiti na koži. Posledica je crveni osip koji svrbi. On može biti posledica izlaganja uljima nekih biljaka, kao što su otrovni bršljan i otrovni hrast. Drugi uzroci alergijskog kontaktnog dermatitisa uključuju nikl (metal koji se koristi za izradu nakita), mirisi, formaldehid i drugi sastojci deterdženata, šampona i kozmetičkih preparata.Nekad je potrebno i 48 sati da se kontaktni dermatitis ispolji pošto ste došli u dodir sa nečim što je izazvalo osip. Najčešće sami možete da se lečite od kontaktnog dermatitisa. Razni antihistaminici i losioni protiv svraba mogu da ublaže simptome. Takođe mogu da pomognu kreme na bazi hidrokortizona, ali, prvo pažljivo pročitajte uputstvo i nemojte ih koristiti duže nego što je dozvoljeno. Ukoliko se osip ne poboljša, obratite se lekaru.
Atopijski dermatitis
Ova vrsta dermatitisa izaziva jak svrab. Nekad se zove "svrab koji daje osip", jer počinje češanjem, a kada se počešete, javlja se osip. Osip se često javlja na licu, naročito kod beba i dece malog uzrasta, u prevoju lakta i kolena.Atopijski dermatitis se obično javlja u detinjstvu i najviše pogađa osobe koje pate od alergije ili astme ili imaju ove probleme u porodičnoj anamnezi. Većina dece sa atopijskim dermatitisom se s godinama izleči.

Hrana može imati važnu ulogu u izazivanju atopijskog dermatitisa. Neke od najčešćih namirnica jesu: jaja, kikiriki, mleko i riba. Ukoliko mislite da neka namirnica izaziva atopijski dermatitis kod vas, izbegavajte je dok se osip ne smiri. Kasnije ponovo probajte tu namirnicu. Ako se osip ponovi, velika je verovatnoća da upravo ta namirnica stvara problem.
Herpetiformni dermatitis
Ovaj oblik dermatitisa izaziva jak svrab i česte grupe plikova na zadnjici, ramenima, laktovima, kolenima i, ponekad, licu i vratu. Uzrok nije poznat. Lečenje je moguće specijalnim lekovima.

Dishidrotični dermatitis

Dishidrotični dermatitis karakterizuju duboki plikovi koji svrbe, a javljaju se na dlanovima, stranama prstiju i tabanima. Uzrok nije poznat. Najčešće se javlja kod osoba ispod 40 godina. Obično se javlja iznenada i traje nekoliko nedelja, ali se može stalno vraćati.Za lečenje se obično prepisuju jaki kortikosteroidi u vidu krema.

Kako da zaštite kožu ako ste dobili osip?

 • Negujte kratke nokte na rukama, kako ne biste dodatno oštetili kožu dok je češete. Deci, po potrebi, možete navući rukavice preko noći, kako se ne bi skroz raščešala u snu
 • Neutralan losion koristite bar jednom dnevno. Važno je da ne sadrži miris, alkohol ili lanolin, jer svi oni mogu izazvati svrab. Posle svakog kupanja ili tuširanja koristite neutralan losion
 • Pri kupanju i tuširanju koristite mlaku, a ne vrelu vodu
 • Za pranje tela koristite specijalno sredstvo koje ne sadrži sapun
 • Nemojte koristiti oštar sunđer za pranje tela, jer će on dodatno da iziritira kožu. Možete koristiti mekane rukavice ili sunđer
 • Obavezno se istuširajte posle plivanja u bazenu, kako biste sprali hlor i druge hemijske supstance sa tela i kose
 • Obavezno koristite sredstvo za sunčanje sa zaštitnim faktorom (bar 15)
 • Izbegavajte nagle promene temperature, jer one mogu da izritiraju kožu
 • Za pranje odeće koristite blag deterdžent i dva puta isperite odeću
 • Nosite odeću od prirodnih materijala, kao što je pamuk. Izbegavajte vunu i slične materijale koji grebu kožu

Iritantni kontaktni dermatitis

Ovaj tip dermatitisa izaziva crveni osip koji svrbi, a nastaje kao posledica hemijskih i/ili sličnih supstanci. Nije izazvan alergijom, kao alergijski kontaktni dermatitis. Ove dve vrste dermatitisa izgledaju drugačije. Iritantni kontaktni dermatitis ima nejasne obrise i ljuspast osip. Često se javlja na šakama zato što šake najčešće dolaze u kontakt sa iritirajućim supstancama. Alergijski kontaktni dermatitis obično ima jasne obrise i plikove koji cure. Iako je jedno izlaganje supstanci dovoljno da izazove iritantni kontaktni dermatitis, ova vrsta dermatitisa se češće javlja posle čestog i produženog izlaganja. Sapuni, industrijski rastvori i neki lekovi su najčešći uzročnici. Uzrok mogu biti hemijski rastvori sa kojima radite, što vas može naterati da promenite posao.

Numularni dermatitis

Numularni dermatitis je dobio ime po crvenim i otečenim površinama sa plikovima, u obliku kovanog novca. "Numularni" znači "u obliku kovanice". Plikovi se obično pojavljuju na nogama. Najčešće napada sredovečne osobe i ima veze sa suvom kožom.

Ispitivanje

Lekar će postaviti dijagnozu dermatitisa na osnovu izgleda osipa i istorije bolesti. Biopsija kože se retko primenjuje, ali, uzorci kože se mogu uzeti tako što se sastruže komadić kože na kojoj je osip. Ovi uzorci se obavezno provere na mikroskopu, kako bi se isključila gljivična infekcija. Verovatno će vas lekar pitati da li ste bili izloženi alergenima i iritantima. Testiranje jednog dela površine kože može se uraditi ako kontakt sa raznim supstancama pogoršava stanje. Kada se iritirajući agens otkrije, može se izbegavati ili se koža može zaštititi od izlaganja određenoj supstanci.

Lečenje

Nemojte se češati! Češanje će samo pogoršati dermatitis. Takođe, važno je da vam koža stalno bude vlažna. Ako imate dermatitis, lekar će možda prepisati neku mast na bazi kortikosteroida. Ali, dugoročno uzimanje ovih masti ima neželjena dejstva. Blaga mast na bazi hidrokortizona može biti bezbedna za povremenu upotrebu. Uzimanje antihistaminika takođe može da ublaži jak svrab. Nemojte na svoju ruku kupovati masti koje se završavaju na "-kain". One mogu pogoršati dermatitis i izazvati alergijsku reakciju. Na žalost, kada je koža već iziritirana osipom, može doći do bakterijske infekcije. Ukoliko se stvore plikovi, osip postane jako crven ili ako dobijete temperaturu, može doći do sekundarne bakterijske infekcije i biće vam potreban antibiotik.

Prevencija

Nemojte se izlagati jakim hemijskim supstancama. Zaštitite kožu od tečnih hemijskih sredstava ili suve hemijske prašine. Ako je moguće, nosite gumene rukavice kada radite sa hemijskim sredstvima – pamučna postava će pomoći da se znoj apsorbuje.

Kako da ublažite svrab?

 • Koristite hladne obloge. Umočite čistu krpu u hladnu vodu ili čak mleko i stavite je na osip, pa držite 10 do 15 minuta svakih sat vremena. Čistom oblogom posušite samo onaj osip koji "curi"
 • Potopite se u kadu punu mlake vode. Dodajte šaku sode-bikarbone u vodu

SUVA KOŽA

 • Svrab, perutanje i ljuštenje kože
Suva koža koja svrbi može biti veliki problem. Obično se pogoršava tokom hladnih zimskih meseci i s godinama.

Lečenje

Gel na bazi petroleja najbolji je ovlaživač kože, ali vam njegova upotreba možda neće prijati tokom dana. Izaberite hidratantni gel ili losion za kožu koji vam se sviđa i koji ćete često koristiti. I, ne zaboravite, ako neki proizvod mnogo košta, to ne znači da je i kvalitetniji!Hidratantni losion će imati najviše efekta ako ga koristite odmah posle tuširanja ili kupanja. Da biste se osušili, tapkajte kožu peškirom umesto da je trljate. Zatim nanesite hidratantni losion dok vam je koža još vlažna, kako bi ga što bolje upila. Izbegavajte mirišljave ili obojene losione, jer oni mogu da iritiraju osetljivu, suvu kožu. Nemojte se kupati ni tuširati vrućom vodom. Voda treba da bude mlaka. Sapun izrazito isušuje kožu, tako da ga treba koristiti samo na određenim mestima, naročito ako se tuširate nekoliko puta dnevno.

Obavezno nosite gumene rukavice kad radite u kući, a zimi nosite rukavice da zaštitite ruke od hladnoće.

PRETERANO ZNOJENJE

 • Znojite se više nego što je normalno
Preterano znojenje se može ograničiti na dlanove, pazuh, prepone ili tabane, ili se možete znojiti po celom telu. Uzroci su razni. Preterano znojenje može biti posledica hormonalnog poremećaja, kao što je hipertiroizam, problema sa centralnim nervnim sistemom, povišenom temperaturom ili gojaznošću.Lekar će sigurno prvo potražiti zdravstveni uzrok. Ukoliko uzrok postoji, lečenje će možda ublažiti postojeći problem sa znojenjem. Ako se ne otkrije specifičan uzrok, antiperspiranti sa sastojkom aluminijuma mogu biti od pomoći. Lekar može prepisati tečnost za utrljavanje u dlanove i tabane.

Da biste sprečili neprijatne mirise, vodite računa o higijeni. Često se kupajte ili tuširajte i koristite antiperspirante koji sadrže aluminijum. Brijanje ispod pazuha takođe može pomoći.

FOLIKULITIS

 • Ranice slične plikovima oko kanala dlake
Kanali dlaka ili lojne žlezde oko njih mogu se inficirati bakterijama. Mali plikovi ili pustule nastaju oko jednog ili nekoliko kanala dlaka. Ovo je infekcija folikula dlake i najčešće nastaje na grudima, rukama, butinama ili zadnjici. Uobičajen uzročnik je stafilokokna bakterija, a ova infekcija se zove folikulitis.

Lečenje

Telo je obično sposobno da se samo izbori sa blagim infekcijama folikula. Vodite računa o higijeni zahvaćenog dela, kao i o odeći, da biste sprečili širenje infekcije. U nekim slučajevima pomaže antibiotska mast. U ozbiljnim slučajevima, lekar će prepisati oralne antibiotike. Ukoliko vam je koža crvena i otečena, obratite se lekaru.

Prevencija

Dobra higijena, redovno čišćenje i pranje površina koje dolaze u dodir sa kožom – kao što su klupe, tuš kabine i saune – i ne dolaženje u kontakt sa inficiranom kožom drugih ljudi pomaže u prevenciji širenja infekcije.

OPADANJE KOSE (Alopecia Areata)

 • Iznenadni gubitak kose u vidu okruglih pečata na koži glave ili drugim delovima tela
Iznenadni gubitak kose na koži glave, često u vidu velikih površina zove se alopecia areata. Kosa opada u vidu pečata, najčešće prečnika 1cm, pa do veličine dlana. Nekada opadaju i dlake lica, tj. obrve i trepavice, ili se čak gube malje na telu. Ukoliko opadne sva dlaka na telu, ova bolest se zove alopecia universalis.Uzrok alopecie areate je nepoznat, ali se sumnja na autoimuno oboljenje. Ova alopecija najčešće pogađa osobe ispod 25 godina.

ĆELAVOST KOD MUŠKARACA

 • Gubitak kose, koji počinje proređivanjem na slepoočnicama i temenu i vodi ka raznim vrstama ćelavosti
Ova vrsta ćelavosti napada kosu temena. Najverovatnije su geni krivi za ovaj gubitak kose. Više se javlja kod bele rase nego kod drugih rasa, a više od 50% muškaraca izgubi bar deo kose do 50.godine.Žene takođe mogu da pate od nasledne alopecije, ali im se kosa najčešće proređuje duž linije kose. Opadanje kose polako napreduje s godinama.

PROREĐIVANJE KOSE

 • Proređivanje kose koje se retko završava ćelavošću
Proređivanje kose je drugi po redu uzrok gubitka kose. Generalno, ljudi imaju 100.000 ili više dlaka na glavi. U svakom trenutku, 85 % ovih dlaka raste, ili se nalazi u anagenoj fazi, koja traje tri godine. Oko 15% je u fazi odmora ili telogenoj fazi, koja traje 100 dana. Posle ovih 100 dana mirovanja, kosa ispada.Kada se dogodi nešto što poremeti ovu ravnotežu, više dlaka nego obično ulazi u fazu odmora, a više od uobičajenih 100 dlaka dnevno opadne. Stres – fizički ili psihički – je najčešći uzrok. U druge uzroke spadaju: trudnoća, loša ishrana, oboljenja štitne žlezde, hemoterapija, zračenje ili neki lekovi, kao što su: antibebi pilule, lekovi protiv tromba i beta blokatori.

Ispitivanje

Ako mislite da je opadanje kose uzrok nečeg drugog osim genetskih faktora, razgovarajte sa lekarom. Možda ćete raditi analize kako bi se isključila oboljenja koja mogu da izazovu ćelavost. Alopecia areata se dijagnostikuje pošto se isključe druga oboljenja. Lekar može predložiti biopsiju kože glave, kako bi potvrdio dijagnozu.Klasična muška ćelavost je moguća dijagnoza kod mladih muškaraca koji gube kosu na čelu i temenu glave. Mogu se uraditi analize kako bi se isključilo prisustvo bolesti. Kod starijih muškaraca i žena najverovatnije se radi o genetskom gubitku kose koji nije posledica bolesti. Ispitivanje je potrebno samo ukoliko postoje simptomi neke bolesti ili ako gubitak kose nije tipičan.
Lečenje
Lečenje zavisi od uzroka opadanja kose. Kod alopecije areate, steroidne masti ili steroidne injekcije koje se daju u kožu glave mogu ubrzati nov rast izgubljene kose. Dugotrajnu primenu steroida treba izbegavati zbog neželjenih efekata.Oporavak se teško može predvideti. U nekim slučajevima, bolest nestane u toku pet godina, ali se može ponovo javiti.Proređivanje kose se obično može popraviti ako je uzrok otkriven i lečen.

Za uobičajenu mušku ćelavost ne postoji lek, mada su neki lekovi za druge bolesti, slučajno pokazali da mogu usporiti gubitak kose.

Ako želite, ćelavost možete maskirati malim perikama ili možete izvršiti transplantaciju kose, čime ćete dobiti prirodan izgled kose.

HIRSUTIZAM

 • Pojačana maljavost, obično na licu i grudima
Ova bolest je obično izazvana hormonskim poremećajem. Može se javiti u doba menopauze kod žena, ili kod osoba koje su uzimale steroide ili neke lekove za visok pritisak. Hirsutizam može biti i posledica tumora jajnika kod žena, ali je to redak slučaj.

Lečenje

Ako je moguće, lekar će prvo lečiti uzrok ove bolesti. Depilacija, brijanje i posvetljavanje malja privremeno su rešenje. Epilacija elektrolizom trajno uklanja dlake, ali spada u skupe tretmane koji traže dosta
vremena.

KOPRIVNJAČA

 • Jak svrab
 • Odignuta ili otečena mesta ili kvržice na koži
Koprivnjača može strašno da svrbi, ali nije isto što i osip. Za razliku od osipa, koprivnjača, koja može biti mala kao tačka ili velika kao tanjir, traje svega nekoliko sati, ali se stalno javlja na novim mestima, dogod se ne ukloni uzrok.Kprivnjača je posledica krvne plazme koja odlazi u kožu. Bilo šta može biti uzrok. Alergije, naročito na lekove i hranu, ih mogu izazvati. Ali, može i stres, sunčeva svetlost, nazeb, vrućina, vežbanje i groznica. U mnogim slučajevima ne možete da otkrijete šta je izazvalo koprivnjaču. Neke osobe pate od koprivnjače koja traje mesecima, ili čak godinama, ili od oblika koji se stalno vraća.

Ispitivanje

Ako imate koprivnjaču koja dugo traje ili se stalno vraća, lekar može preporučiti testiranje na alergene. Što se tiče namirnica, neki od uobičajenih okidača koprivnjače su: čokolada, morski plodovi, jagode i orašasto voće.

Lečenje

Za početak, nemojte da se češete! Ako se plašite da ćete se češati u snu, navucite rukavice pred polazak na spavanje. Antihistaminici mogu biti od pomoći. Takođe, probajte sa hladnim oblogama na ugroženim mestima, od po pet minuta, tri do četiri puta dnevno. Ili pokušajte vlažnu oblogu umočenu u hladnu vodu ili mleko. Držite na koži oko 10 do 15 minuta. Potopite se u kadu punu mlake vode, u koju ste dodali šaku sode-bikarbone ili ovsenog brašna. Hidrokortizonske masti najverovatnije neće ukloniti koprivnjaču, ali mogu da ublaže svrab.Ozbiljna koprivnjača ili epizode koprivnjače koje se stalno vraćaju, zahtevaju odlazak kod lekara i lečenje kortikosteroidima ili antihistaminicima. Ukoliko je koprivnjača uzrok anafilaktičkog šoka, morate se odmah obratiti lekaru. U retkim slučajevima, koprivnjača može biti simptom neke druge bolesti, kao što je poremećaj rada štitne žlezde, hepatitis, sistemski lupus eritematozus ili neke vrste karcinoma.

Prevencija

Ukoliko znate šta izaziva koprivnjaču, izbegavajte uzročnike. Ako je stres okidač, naučite neke metode za smanjenje stresa. Uzrok koprivnjače se otkrije u svega 25% do 50% slučajeva.

Kada se obavezno morate javiti lekaru?

U nekim slučajevima, koprivnjača ukazuje na anafilaktički šok, retku, mada po život opasnu alergijsku reakciju. Ukoliko imate sledeće simptome, obavezno pozovite hitnu pomoć: oticanje lica i grla, Teškoće sa disanjem, promuklost, crvenu kožu koja svrbi, vrtoglavicu.

IMPETIGO

 • Ranice sa krasticama u boji meda, koje se javljaju oko nosa, usta ili na drugim delovima tela
Impetigo je veoma zarazna bolest koja se lako prenosi s jedne osobe na drugu (najčešće s deteta na dete). Ranice sa krasticama u boji meda izaziva streptokokna ili, ređe, stafilokokna bakterija koja napada kožu. Impetigo nije ozbiljna bolest ako se pravilno leči. Impetigo ne treba lečiti na svoju ruku.

Lečenje

Ispitivanja se mogu izvršiti ispod jedne od krastica kako bi se lekar uverio da je reč o impetigu. Ispitivanje nije potrebno ako ranice izgledaju tipično za impetigo. Rano lečenje antibioticima može sprečiti moguće komplikacije impetiga, u koje spadaju oticanje srca i bubrega.

Prevencija

Redovno pranje ruku može pomoći u prevenciji širenja impetiga. Decu obolelu od impetiga držite dalje od druge dece, naročito u školskom okruženju ili vrtiću. S obzirom da je impetigo veoma zarazan, držite decu kod kuće dogod se sasvim ne izleče. Vodite računa da ne delite peškire i pribor za higijenu s nekim ko ima impetigo. Nekada kućni ljubimac može da raširi zarazu ukoliko ima ovu bakteriju u ustima.

URASTANJE DLAKA

 • Urastanje dlake koja se vraća u kožu, izazivajući oticanje, bol ili infekciju
Odrasle osobe sa gustom i kovrdžavom kosom mogu imati problem urastanja dlake u kožu glave. Muškarci mogu imati problem sa urastanjem dlaka u bradi. Dlake mogu urastati i na obrijanim delovima tela, tako da može biti problem za žene koje briju noge, kao i za muškarce koji briju lice. Pošto je dlaka obrijana ili isečena, neobrijan deo dlake se vraća nazad u kožu zbog kovrdže. Kada se nađe u koži, tkivo počinje da otiče, stvarajući male čvoriće.

Lečenje

Koristite pincete za čupanje dlaka iz kože. Ostavite dovoljno dugačke dlake, tako da ne mogu da se vrate nazad u kožu. Stavite antiseptik kako biste izbegli infekciju. PrevencijaZa muškarce koji imaju dosta uraslih dlaka na licu, puštanje brade će obično sprečiti problem. Brada takođe prikriva ožiljke izazvane prethodnim uraslim dlakama. Ipak, možda će neke urasle dlake morati da se izvade.

LICHEN PLANUS (LP)

 • Ružičasti plikovi sa belim linijama na zadnjoj strani ručnog zgloba, sredine leđa, donjeg dela nogu i genitalija
 • Čipkaste bele mrlje u ustima
Ovo je misteriozna bolest. Lekari ne znaju šta je izaziva, zašto se javlja kod sredovečnih osoba, traje nedeljama i ostavlja braon ožiljak na koži posle povlačenja. LP se najčešće javlja na zadnjoj strani zgloba šake, sredini leđa, donjem delu nogu i genitalijama. Takođe može napasti unutrašnjost usta i nokte. Mnogi slučajevi LP-a se povezuju sa nekim lekovima, kao što je oralno zlato koje se uzima kod reumatoidnog artritisa, streptomicin i lekovi protiv malarije. U druge uzročnike spadaju teški metali i sredstva za razvijanje filma. Kada iritacija prođe, ostaje tamna fleka. Što se više češete, to će fleka biti tamnija.

Ispitivanje i lečenje

Ukoliko je potrebno, može se uraditi biopsija kože, koja će potvrditi dijagnozu. Osip se može lečiti kortikosteroidnom mašću koja će smanjiti iritaciju i svrab. Čak i ovako, osip se može vratiti. Pokušajte da izbegavate iritirajuća sredstva koja izazivaju Lichen Planus.

BENIGNE IZRASLINE NA KOŽI

Otoci i čvorići su dovoljan razlog za dete ili odraslu osobu da ode kod lekara. Većina ovih izraslina su benigne . Najverovatnije su nastale kao posledica infekcije kože koja je ostavila mali čvrst čvor. Neke izrasline su mekane i pokretne, povezane sa srednjim slojem kože i polako rastu godinama. Druge izrasline su otečeni limfni čvorovi ispod vilice ili sa strane vrata, koji nastaju kao reakcija na infekciju grla.Kako ćete znati da li su čvorovi ozbiljan problem? Koji su znaci upozorenja kod opasnog čvorića ili izrasline? Treba se rukovoditi nekim jednostavnim pravilima. Ukoliko otok traje svega nekoliko sati ili dana, obično nije ništa ozbiljno. Ukoliko je čvor crven, otečen ili osetljiv, može postojati infekcija koju lekar treba da leči. Čvor može biti kancerogen ukoliko je čvrst, bezbolan, snažno vezan za okolno tkivo, ne pomera se kada ga pritisnete i progresivno raste.

Ako imate infekciju, limfni čvor pored infekcije može da otekne. Limfni čvorovi otiču u odgovor na bilo koju infekciju, uključujući virusnu. Mogu da budu otečeni nedelju – dve, a potom se vratiti u normalu. Što brže ovakav čvor raste, to pre treba da odete lekaru.

Razne vrste čvorova, izraslina, bradavica i zadebljanja ili krastica mogu se javiti bilo gde na koži. Mnogi od njih, kao što su bradavice, nisu kancerogeni i mogu se ostaviti. Ali, neki mogu biti rani znaci raka kože.

Najčešće benigne izrasline na koži:

Aktinične keratoze

To su ljuspaste, ružičaste, sive ili pocrnele fleke ili izrasline na licu ili koži glave, ili na zadnjoj strani šaka. Najčešće se javljaju kod ljudi koji imaju svetlu put koju je oštetilo sunce. Ove fleke se prvo osećaju kao šmirgla, a potom postanu tvrde i slične bradavicama. Aktinične keratoze su benigne, ali mogu biti rani znak upozorenja prekanceroznih stanja kože.Obavezno odmah posetite lekara. Lekar može zamrznuti ili spaliti ove fleke, ili vam dati mast ili kremu za njihovo uklanjanje; takođe ih može ukloniti hirurškim putem. Komadić se može ispitati na rak.

Keloid

Keloid je ožiljak koji postane mnogo veći nego što se očekuje. Kod nekih ljudi običan ubod ili posekotina mogu stvoriti velike ožiljke. Probušeno uvo, mala posekotina kojoj su potrebna dva ili tri šava ili ožiljak posle hirurške intervencije mogu biti početak ovih izraslina. Iz nepoznaith razloga, ožiljak se isceli, ali nastavi da proizvodi ekstra ožiljno tkivo, stvarajući čvor gde bi trebalo da se nalazi ravan ožiljak. Keloidi su benigni, ali svejedno predstavljaju kozmetički problem za mnoge ljude.Za uklanjanje keloida se može isprobati laserska hirurgija i injekcioni kortikosteroidi se mogu koristiti tokom isceljivanja, kako bi se smanjilo formiranje novih keloida. Ali, nema garancije da se keloid neće ponovo stvoriti. U stvari, novi čak može biti gori od prethodnog koji je uklonjen laserskom hirurgijom.

Lipom

Lipom je benigni tumor koji je mekan i često izgleda kao visuljak. Obično ga čine zrele masne ćelije i on raste iz potkožnog tkiva. Lipomi se češće javljaju kod žena nego kod muškaraca i češće nastaju na trupu, vratu, prednjem delu ruku, mada se mogu javiti bilo gde. Lečenje nije uvek potrebno, ali, ako vam lipom smeta, lekar će ga ukloniti hirurškim putem.

Milija

Ove sitne bele bubuljice se javljaju na licu deteta u prvih nekoliko nedelja posle rođenja. Milija se još zove i "bebi akne". Ove bubuljice nestanu posle nekoliko nedelja i ne zahtevaju nikakvo lečenje.

Molluscum contagiosum

Ovaj osip izaziva virus sličan virusu koji izaziva bradavice. Izrasline su male, čvrste i okrugle, sa udubljenjem u sredini. Zarazne su i najviše ih ima kod dece i tinejdžera. Rano lečenje će pomoći u sprečavanju širenja ovih bezazlenih, mada dosadnih čvorića. Lekar može da drenira belu i čvrstu sredinu, što obično dovodi do potpunog izlečenja. Ili ga može ukloniti hirurškim putem ili zamrzvanjem tečnim azotom.

Seboreične ciste

Ove ciste nastaju kada se lojna žlezda u osnovi folikula dlake zapuši gustim, voštanim sadržajem, sprečavajući masnoću da stigne do kože. Dok se loj i dalje stvara, on se skuplja u cisti ili džepu ispod kože, čineći mekan ili čvrst čvor sa beličastim vrhom. Ove ciste se često nalaze na koži glave, potiljku i gornjem delu leđa. Tokom meseci ili čak godina zapušenosti, loj se zgusne i postane voštan ili sirast. Cista se može provaliti sama, ispuštajući beličast sadržaj i iritirati kožu. Iako ove ciste mogu biti nevidljive, one nisu maligne. Ipak, za svaki slučaj, svaka promena na cisti se treba prekontrolisati. Ukoliko ova cista raste, upali se ili postane osetljiva, ili vam smeta zato što se tare o odeću, lekar je može ukloniti hirurškim putem.

Seboreične keratoze

Zovu ih još i staračke bradavice. Mogu biti glatke ili slične bradavicama i često se javljaju kod sredovečnih i starijih osoba. Njihova veličina varira, a rastu polako. Mogu biti u boji kože, braon ili crne, a često se javljaju na trupu ili slepoočnicama. Nisu zloćudne i nije im potrebno lečenje. Ako svrbe, ako se lako iritiraju ili vam smetaju iz estetskih razloga, lekar će ih ukloniti hirurškim putem ili tečnim azotom.

Bradavice

Ove male, mekane i mesnate izrasline prvenstveno se nalaze na licu, vratu, u pazuhu i preponama. Mogu biti u boji kože ili tamno braon. Obično ne izazivaju simptome, ali, ako se iziritiraju (odećom, na primer) ili smetaju iz estetskih razloga, mogu se iseći ili ukloniti tečnim azotom.

Paukoliki angiom

Ova svetlo crvena lezija kože ima središnji deo sa tankim pauku sličnim ograncima. Kod žena se obično javlja u trudnoći ili u vreme uzimanja anti-bebi pilula, ali ih mogu dobiti i muškarci i deca. Ukoliko vam smetaju iz estetskih razloga, mogu se ukloniti elektrodesikacijom pomoću igle. Za ovo se koristi uređaj zvani elektrokauter, koji koristi struju za stvaranje toplote, sa tankim vrhom koji zaceljuje krvni sud.

Ksantelazma

Ove žućkaste pločaste formacije ili plakovi, ispod kože, obično se javljaju na očnim kapcima ili oko njih. To su masne naslage i mogu se ukloniti zamrzavanjem (krioterapijom).

MELASMA

 • Tamno braon simetrične pločaste formacije na čelu, obrazima i nosu
Melasma ili kloasma se često naziva i "maska u trudnoći", zato što se može javiti u trudnoći. Tamno braon fleke u obliku leptira se mogu javiti kao maska oko očiju. Melasma je najčešća u trudnoći, iako i žene koje uzimaju anti-bebi pilulu ili su u menopauzi, mogu da ih dobiju. U nekim slučajevima pomaže promena vrste anti-bebi pilula; sunčanjem se pogoršavaju.Ukoliko vam se melasma pojavila u trudnoći, često spontano nestaje posle porođaja. U suprotnom vam lekar može prepisati lekove za izbeljivanje kože.

Kada se obratiti lekaru zbog čvora na koži?

 • Ako je čvor crven, otečen ili osetljiv, može biti inficiran i lekar ga mora lečiti ili drenirati
 • Ukoliko obližnji limfni čvor otekne, to može biti reakcija na infekciju, uključujući virusne infekcije i može biti otečen nedeljama
 • Ukoliko je čvor čvrst, bezbolan, jako povezan sa obližnjim tkivom i nastavlja da raste ili se na njemu stvara čir
 • Ako se čvor ne povlači, raste ili je mekan
 • Ukoliko se čvor ili izraslina zagnoji, ako se ne povlači i ne zaceljuje

MLADEŽI

 • Okrugle izrasline sa pigmentom, tamnije od obližnje kože
 • Mogu biti ravni ili odignuti, glatki ili reljefni
 • U njima se mogu naći dlake
Mladež je skup ćelija koje proizvode melanin, pigment koji koži daje boju. Najverovatnije ste rođeni bez mladeža, ali, do zrelog doba ste stekli bar 20. Većina mladeža ne predstavlja opasnost po zdravlje. Samo mali broj postaje kancerogen, tj. zloćudan.

Lečenje

Mladež se može ukloniti hirurškim putem ukoliko vam smeta ili deluje neestetski. Ako postoji sumnja na rak kože, mladež se može ispitati. Obratite se lekaru za pomoć, ako primetite da se mladež menja, raste, krvari bez razloga ili se na njemu stvara krasta.

PTIRIJAZA ROZEA

 • Sitne, pljosnate, potamnele ili crvene kružne fleke koje se mogu javiti na abdomenu, grudima, gornjem delu ruku i nogu
 • Jedna velika fleka "glasnik" koja se obično pojavi nekoliko dana ili dve nedelje                  pre ostalih fleka
Specifičan uzrok ptirijaze rozee je nepoznat, ali se sumnja na virus. Oboljenje spontano prođe, bez lečenja. Češće se javlja kod adolescenata ili mlađih osoba. Može je pratiti svrab, a i ne mora.Ovaj specifičan osip često počinje tamnom ili crvenom flekom, koja se blago ljušti, a posle nekoliko dana se pojavi još dosta drugih fleka. Nove fleke su male, okrugle i crvene, imaju male ljuspice i javljaju se na abdomenu, leđima, gornjem delu ruku i butinama. Mogu trajati od nekoliko nedelja do nekoliko meseci. Za sada nijedno lečenje nije dalo značajne rezultate. Većina ljudi ima slab svrab ili ga uopšte nema.

Lečenje

Lekar će proveriti vrstu osipa, kako bi bio siguran da se radi o ptirijazi rozei. Može predložiti nekoliko analiza, da bi se isključile druge slične bolesti. Oralni histaminici, u kombinaciji sa hidrokortizonskom kremom mogu se koristiti za ublažavanje svraba. Hladan oblog ili mast koja sadrži aloju takođe može da spreči svrab.

OSIP OD VRUĆINE

 • Svrab
 • Mali plikovi
 • Crvenilo
Ako vam se zapuše znojni kanali, znoj je "zarobljen" u koži. To može izazvati iritaciju i svrab – koji se zobu osip od vrućine. On se najčešće javlja po toplom, vlažnom vremenu. Obično traje svega nekoliko dana, osim ako se uzroci koji su doveli do njega nisu promenili.Da biste postigli olakšanje kod ovog osipa, treba ga hladiti. Nosite laku odeću koja ne ograničava kretanje. Trudite se da brišete znoj i da budete suvi. Po potrebi, kupite hidrokortizonsku mast za ublažavanje svraba.

PSORIJAZA

 • Roze, crvene ili ružičaste izrasline, uzdignute i čvrste, sa srebrno-belim ljuspicama                    i oštrim ivicama, najčešće  na kolenima, laktovima i koži glave
 • Svrab
 • Gnojne i žućkaste mrlje na noktima prstiju
Od svih uobičajenih osipa kože, psorijaza je najozloglašenija. Neprijatna je i izaziva fleke sa debelim ljuspama koje variraju u boji, od roze do ružičaste. Ove fleke, koje se zovu plakovi, obično se nalaze na ramenima, potiljku, koži glave, kolenima i laktovima.Uzrok nije poznat. Psorijaza nastaje kada ćelije kože – koje normalno rastu, umru i otpadnu – počinju da rastu veoma brzo u vidu psorijatičnih plakova. Što se ćelije kože brže stvaraju, to je i oštećenje deblje. Stres ili bolest mogu pogoršati postojeće stanje.

Sam po sebi, osip kože kod psorijaze obično nije ozbiljan. Ali, kod nekih slučajeva se može javiti psorijatični artritis. Što je oblik psorijaze ozbiljniji, to je ozbiljniji i artritis.
Psorijaza je nasledna bolest. Oko polovina osoba sa psorijazom ima porodičnu istoriju ove bolesti. Ona se može javiti u ma kom dobu, ali oko trećine obolelih ima ispod 20 godina.

Ispitivanje i lečenje

Biopsija kože može potvrditi psorijazu ukoliko dijagnoza nije sigurna. Za psorijazu ne postoji lek, ali lečenje može smanji ozbiljnost bolesti. Hidrokortizonska mast može da smanji oticanje i crvenilo i može da uspori brz rast ćelija, ali, dugoročna primena može imati neželjene efekte. Masti i šamponi na bazi ugljenog katrana mogu da pomognu. Ukoliko vam nijedan od isprobanih lekova ne odgovara, potražite savet lekara.

Nekim osobama obolelim od psorijaze prija sunce. Naravno, važno je da se umereno sunčate, jer bi opekotine samo pogoršale stanje. Sa veštačkim UV zracima takođe ne treba preterivati.

PURPURA

 • Purpuno-crvene fleke na koži koje ne postaju bele kada ih pritisnete
 • Modrica na mestu na kome je koža povređena
Purpura je uobičajen naziv za modrice izazvane krvlju ispod kože. Mnogi od nas su imali modrice raznih veličina, oblika, osetljivosti i na raznim mestima. One se obično izleče spontano i bez problema.Druge vrste purpure koje nisu izazvane povredom javljaju se kod nekoliko ozbiljnih zdravstvenih tegoba. Na primer, ozbiljna alergijska reakcija može da uništi sposobnost organizma da stvara ugruške krvi i može doći do krvarenja u koži. To se zove trombocitopenična purpura. U ovom slučaju, purpuru je izazvalo ozbiljno oboljenje krvi. Ako primećujete da imate mnogo modrica bez razloga, trebalo bi da se odmah obratite lekaru.

GLJIVIČNO OBOLJENJE

 • Kružni osip sa podignutim ivicama
Gljivično oboljenje kože ili tinea capitis se može javiti ma gde na koži, uključujući kožu glave, ruke, abdomen, leđa i noge. Zahvaćene površine kože su obično male. Gljivično oboljenje kože je zarazno i može se preneti s jedne osobe na drugu. Osoba se može zaraziti i ako je samo došla u kontakt sa zaraženom površinom. Psi i mačke su takođe prenosioci, ako su i sami oboleli, a što se vidi golim okom. Masti protiv gljivičnih oboljenja koje se ne kupuju na recept mogu lečiti male površine zaražene kože. Javite se lekaru ukoliko vam se gljivice pojave na glavi ili ukoliko ovu infekciju nikad ranije niste videli.

ROZACEA

 • Akne na licu
 • Crvenilo lica
 • Vidljivi krvni sudovi oko malih plikova
Taman kad ste mislili da ste završili sa aknama, pojavile su se "akne kod odraslih" ili Acne rosacea. Rozacea može da traje mesecima ili godinama. Neke osobe veruju da alkohol i začinjena hrana pogoršavaju ovo oboljenje. Nedostatak vitamina ili loš imuni sistem mogu biti okidači. Rozacea se češće javlja kod osoba sa bledim tenom.Osip se češće javlja kod žena, ali se komplikacije češće dešavaju muškarcima. Najčešća komplikacija je bolest koja se zove rinofima – baburast crven nos.

Lečenje

Lekar će obično prepoznati rozaceu jednostavnim viđenjem osipa. I umereni i ozbiljni slučajevi se leče istim antibioticima koji se primenjuju kod tinejdžerskih akni. Kada je uzrok osipa utvrđen, lekar može preporučiti sapun ili šampon za lice.

SEBOREJA

 • Crvene, perutave i masne površine iziritirane kože, na licu, pored nosa, na obrazima, obrvama ili liniji kose
Možete imati seboreju ukoliko je koža obrva masna i ljušti se, svrbi ili čak krvari, ili ako imate površine perutave kože koja svrbi, a nalazi se na koži glave i stalno se vraća, uprkos primeni šampona protiv peruti.Seboreja je vrsta dermatitisa. To je osip koji iritira i svrbi i nema specifičan uzrok. Često se prenosi s generacije na generaciju. Kod odraslih osoba, osip je ograničen na lice, često u prevojima, kao što su prevoj između nosa i brade. Često se vraća. Neke namirnice, izlaganje suncu, stres i drugi faktori mogu da podstiču seboreju da se vraća. Kod beba, osip se obično zadrži na glavi i nekad na licu. To se zove temenjača.

Lečenje

Kortikosteroidne masti mogu držati pod kontrolom oticanje, crvenilo, svrab i perutanje kod seboreje, ali one ne mogu trajno da reše ovaj problem. Dugotrajna primena ima neželjena dejstva. Druga mogućnost je šampon na bazi sulfata selena. Obratite se lekaru ako problem potraje.

RAK KOŽE (Karcinom bazalnih ćelija)

 • Oštećenje najčešće u boji kože, koje može stvoriti čir, obično na licu, pored oka ili nosa
 • Ređe se javlja na rukama, grudima ili leđima
Ovo je najčešći oblik raka kože. Ovaj tumor sporo raste i retko se širi, tj. metastazira, na druge delove tela. Kao i kod svih oblika karcinoma kože, svakodnevno izlaganje suncu ili iritirajućim supstancama može biti uzrok.Karcinom bazalnih ćelija počinje izraslinom u boji kože, koja se obično javlja u oblasti oka ili nosa, mada se može javiti bilo gde. Kako raste, postaje ljuspava rana koja ne zaceljuje, već nastavlja sa rastom.

Na udaru ovog raka kože najčešće su sredovečne i starije osobe koje su se svakodnevno izlagale suncu.

KAPOŠIJEV SARKOM

 • Crvenkasto-ružičaste ili braonkasto-plavičaste lezije ma gde na telu, koje liče na veliki mladež
 • Prvi znaci se mogu javiti na rukama i nogama, na šakama, ušima i nosu
Ovi tamni tumori su bili veoma retki pre pojave SIDA-e. Imunološka slabost, prisutna kod HIV-a omogućila je porast ovih karcinoma. Ukoliko se ne leče, ovi tumori se dalje šire, u organe i tkiva.Simptomi HIV infekcije mogu da pomognu doktoru da postavi dijagnozu. Ukoliko su analize krvi na HIV pozitivne, one potvrđuju dijagnozu Kapošijevog sarkoma. Biopsija će takođe potvrditi o kojoj bolesti se radi. Ukoliko je test na HIV negativan, a biopsija na Kapošijev sarkom pozitivna, lekar će potražiti drugi uzrok imunološke slabosti. Lečenje može da obuhvati uklanjanje tumora, terapiju zračenjem i hemoterapiju. Prevencija Kapošijevog sarkoma ista je kao prevencija kod HIV-a.

MALIGNI MELANOM

 • Crn ili šaren izraštaj ili čvor na koži
 • Mladež izmenjenog izgleda, na kome se otvorio čir ili koji krvari, ima krasticu i ne zaceljuje
Ovo je rak kože koji najbrže raste i predstavlja najveću opasnost po život. Melanomi se brzo mogu proširiti na udaljene delove tela. Javljaju se kod adolescenata i drugih mladih osoba, naročito na delovima kože koji su nekad izgoreli na suncu. Mogu se javiti na ma kom delu kože – licu, grudima, leđima, rukama i nogama – i ima zabeleženih slučajeva melanoma između nožnih prstiju i na tabanima. Neki maligni melanomi se javljaju na običnim mladežima. Ako imate taman izraštaj na koži koji raste, obratite se lekaru, kako bi uradio test na melanom.

SKVAMOZNI ĆELIJSKI KARCINOM

 • Čvrsta, mesnata masa na kojoj se može javiti i čir
 • Izraslina ili čvor na delu kože koji je redovno izlagan suncu
Ovo je još jedan rak kože koji ima veze sa izlaganjem suncu. Uobičajena mesta ovog karcinoma su: lice, deo ispod usta ili na usni, na šakama i prednjem delu ruku. Nekad liči na bradavicu, koja raste i može da se provali. Osobe srednjih i starijih godina, naročito muškarci koji su se dugo izlagali suncu, imaju veliku verovatnoću da dobiju ovaj rak. Obično mu prethodi aktinična keratoza – mala, crvena ljuspasta fleka koja ne prolazi.

Ispitivanje i lečenje

Obavezno posetite lekara ako sumnjate na rak kože. On će uraditi biopsiju, kako biste bili sigurni šta imate.

 

U zavisnosti od veličine i vrste raka kože, lekar će ga ukloniti hirurškim putem ili uništiti hemijskim ili tečnim azotom.Ako je rana velika, presađivanjem kože će se popuniti mesto sa koga je tumor uklonjen i smanjiće se ožiljak. Rana dijagnoza i uklanjanje su važni za dobre šanse za izlečenje i što manji ožiljak.

Kada se karcinom bazalnih ili skvamoznih ćelija prepozna u prvom stadijumu, retko će doći do metastaza, tj. širenja karcinoma na druge organe. Obratite se lekaru ukoliko primetite leziju kože koja ne zarasta u periodu od dve do četiri nedelje. Uklanjanje lezije skoro uvek dovede do izlečenja u slučaju lokalizovanog raka kože. Mogu se primeniti i drugi tretmani, kao što su zamrzavanje ili terapija zračenjem. Hemoterapija i zračenje su neophodni ako se rak proširio.

Uklanjanje malignog melanoma u ranom stadijumu može da dovede do izlečenja. Ukoliko se rak proširio na druge delove tela, kao što su limfni čvorovi ili mozak, šanse za izlečenje su male. Terapija zračenjem ili hemoterapija se mogu primeniti pošto se rak proširio, ali to obično ne daje željene rezultate.

Ukoliko ste operisani od raka kože, lekar će vam verovatno preporučiti redovne kontrole u narednih 24 do 48 meseci.

Prevencija

Redovno pregledajte kožu, kako biste na vreme otkrili eventualan rak kože. Koristite ogledala, kako biste imali što bolji pregled kože. Pogledajte vaše telo spreda i pozadi i obratite pažnju na mladeže, fleke i druge delove u boji. Proverite kožu glave, dlanove i tabane, kao i razmak između nožnih i prstiju šaka.Možete napraviti "mapu" vaše kože, tako što ćete označiti postojeće velike mladeže. Ovu mapu koristite svaki put kad se pregledate i upisujte nove mladeže.

Prevencija raka kože

 • Nosite šešir ili kapu da se zaštitite od sunca
 • Nosite duge rukave i duge nogavice, ako ste duže vreme izloženi jakom suncu
 • Izbegavajte da leti izlazite napolje između 11 i 17 časova, kada su sunčevi zraci najjači i mogu oštetiti kožu
 • Koristite kreme sa zaštitnim faktorom, od 15, pa naviše
 • Često se mažite, ako se kupate ili sunčate
 • Redovno kontrolišite kožu
 • Ako vam je ma šta sumnjivo, odmah se obratite lekaru

Znaci koji mogu ukazati na rak kože:

 • Jedna polovina mladeža nije ista kao druga
 • Ivica mladeža je nepravilna, mutna ili iskrzana
 • Ceo mladež nije iste boje
 • Imate utisak da prečnik mladeža raste
 • Mladež je odignut iznad površine kože

OPEKOTINE OD SUNCA

 • Crvena, otečena koža, vrela na dodir
 • Pilikovi kod ozbiljnijih opekotina
Bol od opekotina od sunca može biti neznatan, površinski, prvog ili drugog stepena. Do ove povrede dolazi ako je koža preterano izložena ultraljubičastim zracima sunca. Plikovi su posledica opekotina drugog stepena, dubljeg i ozbiljnijeg oštećenja gornjih slojeva kože.

Lečenje

Kao prvo, sklonite se sa sunca! Na žalost, opekotine od sunca se ne primete odmah, već najčešće sat i više posle izlaganja suncu. Uzmite neki blag lek protiv bolova kao što je aspirin.Osećaj pečenja možete da ublažite tuširanjem ili kupanjem hladnom vodom ili stavljanjem hladnih obloga na opečene delove. Vodite računa da ne presušite kožu. Nemojte koristiti led, jer se njime oštećuje koža. Takođe nemojte koristiti anestetike na svoju ruku. Mnogi od njih izazivaju alergiju. Mogu vam pomoći kreme sa hidrokortizonom ili alojom. Obavezno pokrijte opečenu kožu kada izlazite napolje. Pre nego što izađete napolje, namažite se kremom sa zaštitnim faktorom (minimum 15) i redovno se mažite ukoliko se kupate. Zaštitite se dugim rukavima, nogavicama i šeširima.

Decu sa ozbiljnim opekotinama od sunca treba odmah odvesti kod lekara.

Prevencija

Najbolji način da izbegnete opekotine od sunca jeste da se klonite sunca i ne idete u solarijum. Ako planirate da budete napolju, nosite šešir i zaštitnu odeću. Izbegavajte sunce između 11 i 17 časova, kada su sunčevi zraci najjači. Ako morate da budete na suncu, koristite zaštitni faktor.

Opasnosti sunčanja

Boja koja se stiče sunčanjem u stvari je znak da koža pokušava da se zaštiti od mogućeg oštećenja. Kada je izloženo UV zracima, telo proizvodi melanin, pigment u gornjim slojevima kože koji daje koži boju i služi kao odbrambeni mehanizam. Što se više izlažete suncu, stvaraće se više melanina i koža će biti tamnija. Često izlaganje suncu oštećuje neke od dubljih slojeva (vezivnog tkiva), izazivajući boranje kože i prevremeno starenje. Takođe povećava rizik od raka kože.

TINEA VERSI

 • Delovi svetlije ili tamnije kože, obično na gornjem delu leđa, abdomena ili grudi
Ova blaga gljivična infekcija se obično primeti leti, zato što oboleli delovi kože ne tamne na suncu, već se javljaju kao bele tačke raznih veličina. Zbog infekcije se površinski sloj kože ljušti, otkrivajući bledu kožu koja se nalazi ispod. Lekar može da preporuči šampon na bazi sulfida selena za obolele delove kože i mast protiv gljivica. Čak i posle terapije antigljivičnom mašću, kožu treba izložiti suncu pre nego što se ponovo dobije boja kože koja odgovara ostatku tela.

VITILIGO

 • Blede fleke nepravilnog oblika, često sa veoma jasnim ivicama
 • Obično se javlja na licu, vratu, rukama, šakama ili kolenima
Ćelije koje su odgovorne za proizvodnju melanina (pigmenta koji koži daje boju) mogu, bez upozorenja, da prestanu da se stvaraju u nekim delovima kože. Uzrok nije poznat. Može postojati nasledni faktor, a može se raditi i o autoimunom oboljenju. Bezbojni delovi kože nisu opasni po zdravlje.Za vitiligo ne postoji lek. Vaš lekar će ipak ispitati da li postoje drugi medicinski problemi koji mogu da budu uzrok vitiliga.

Ako imate bilo kakav poremećaj pigmenta kože, veoma je važno da se zaštitite od UV zraka koliko god možete. Oabvezno se mažite kremom sa zaštitnim faktorom od minimum 15.

BORE

 • Sitne linije oko očiju i usta
 • Duboke brazde na licu, a naročito na čelu
Donji sloj kože, derm, sastoji se od vezivnog tkiva. S godinama, ovo vezivno tkivo gubi debljinu i elastičnost, a posledica su bore.Količina bora će zavisiti od dva faktora – nasleđa i količine izlaganja suncu. Sunčevi ultravioletni A zraci najštetniji su po kožu. Pušenje takođe utiče na prevremeno starenje kože.

Lečenje

Ne postoji lek protiv bora, ali postoje razne kreme i losioni za hranjenje kože, čime se bore ublažavaju, naročito kod suve kože. Danas postoje i razni drugi proizvodi koji "pumpaju" kožu i prikrivaju bore.Plastična hirurgija, uključujući lifting lica, dermoabraziju i injekcije hijalurosnke kiseline može da promeni izgled kože i smanji bore. Plastični hirurg će sa vama razmotriti pozitivne i negativne strane ovih intervencija.
Prevencija
Zaštita kože od sunce jedina je prava prevencija od bora, kao i pravovremeno korišćenje odgovarajućih krema za vaš tip kože.

Bradavice

Bradavice su odignuti izraštaji na koži. Izazivaju ih papiloma virusi. Virusi podstiču kožu da ubrzano proizvodi ćelije kože. Na ovaj način se stvaraju bradavice. One se mogu javiti na svim delovima tela. Najčešće se javljaju na šakama i stopalima, ali ih sve više ima i na polnim organima.

Adresar

ORDINACIJE

Specijalisti

mrsc-dr-a-djokovic
Mr Sci dr Aleksandar
 Đoković 
Hirurg
Specijalna bolnica
“Hirurgija dr Đoković”auraneuroBaner copy
KekicBaner
radojcic