Septum ili nosna pregrada deli nos na dva dela. Septum se sastoji iz kosti i hrskavice. U nosu se nalaze dlačice koje se zovu vibrise, koje pomažu da se vazduh koji udišete pročisti zadržavanjem prašine i drugih supstanci. U nazalnim prolazima se takođe nalaze ćelije koje imaju sitne strukture slične dlačicama, koje se zovu cilia. Druge ćelije u unutrašnjosti nosa proizvode sluz koja hvata prašinu i čestice iz vazduha koji udišete. Vazduh se zagreje i ovlaži dok se kreće kroz nos. Ovo ga priprema za odlazak u pluća.Čulo mirisa je povezano sa nervom za miris, koji se pruža kroz nazalni prolaz u gornjem delu nosa. Olfaktorni nerv skuplja mirise iz vazduha koji udišemo i prevodi ih u nervne impulse ili «poruke», koje se šalju centru za miris u mozgu.

Centar za miris, koji se nalazi u frontalnom delu mozga, prenosi mirise do mozga. Čulo mirisa snažno utiče na čulo ukusa.
Ukupno postoji osam sinusa. Dva velika, koja se zovu maksilarni sinusi, nalaze se iza obraza. Dva manja, frontalni sinusi, nalaze se u čelu. Etmoidni i sfenoidni sinusi nalaze se pored i iza nosa. Osim što se zna da čine lobanju lakšom, funkcija sinusa nije sasvim jasna.


POLOMLJEN NOS
 • Krvarenje iz nosa
 • Osetljivost ili bol
 • Otok
 • Modrice
Nosne kosti se lome češće od ma kojih drugih kostiju lica. Lekar će postaviti dijagnozu polomljenog nosa na osnovu povrede koja se dogodila i posle pregleda i rentgena.Lečenje polomljenog nosa podrazumeva vraćanje nosa na pravo mesto i stabilizovanje zavojem, a nekad i stavljanjem zaštite. Zaštita se stavlja u vidu udlage u obliku slova V, koja se stavlja na spoljašnju stranu nosa. Na ovaj način se kosti održavaju u pravilnom položaju dok se sasvim ne izleče. Stavljanje zavoja znači da se u nos stavi gaza ili balon na naduvavanje od lateksa. To se obično uradi odmah, pre nego što se stvori otok, ili oko 10 dana kasnije, kada je otok spao. Obloge sa ledoma takođe mogu da smanje otok.

DEVIJACIJA NOSNE PREGRADE

 • Problemi sa disanjem kroz nos
 • Problemi sa sinusima
 • Krvarenje iz nosa
Do devijacije nosne pregrade dolazi kada je nazalni septum, zid između dve nosnice, iskrivljen. Zbog toga je jedna strana nosa manja od druge. To obično ne predstavlja problem. U nekim slučajevima, ipak, iskrivljen septum može da ugrozi disanje. Takođe može da izazove hrkanje. Osobe sa devijacijom septuma mogu biti sklone krvarenju iz nosa i sinuzitisu. Operacija se može uraditi radi ispravljanja devijacije septuma, ukoliko postoji problem.

NAZALNI POLIPI

 • Stalno zapušen nos
 • Smanjeno čulo mirisa
Stalne alergije mogu da izazovu stvaranje nazalnih polipa u nosnim prolazima. Polipi su kao komadići kože. Recite lekaru da vam pregleda nos, ako je stalno zapušen. Ne zaboravite da kažete svom doktoru ako svakodnevno koristite sprejove za otpušavanje nosa. Kontinuirana primena sprejova za nos može da pogorša simptome polipa, izazove ranice i infekcije koje se ponavljaju.Kada se dijagnostikuju polipi u nosu, lekar može da prepiše specijalni sprej za nos sa kortikosteroidima, od koga će se polipi smanjiti. Operacija polipa je potrebna ako lekovi nisu dovoljni da ih smanje.

KRVARENJE IZ NOSA

Iznenadan mlaz (ili šikljanje) krvi iz iz jedne ili obe nozdrve može biti veoma iznenađujuće, naročito ako ga nije izazvala povreda. Većina slučajeva krvarenja iz nosa posledica je suvoće ovojnica sluzokože u unutrašnjosti nosa, iritacije nosa izazvane virusnim oboljenjem ili posledica «kopanja», duvanja kroz nos ili grubog pražnjenja nosa. Oboljenja zgrušavanja krvi, primena aspirina, kao i lekovi za razređivanje krvi mogu da produže i pogoršaju obično krvarenje iz nosa, koje je posledica nazeba ili manje povrede. Visok krvni pritisak je manje uobičajen uzrok čestog krvarenja iz nosa. Krvni pritisak bi trebalo da se kontroliše bar jednom godišnje.Često je pogođena samo jedna strana nosa i krvarenje se može zaustaviti jednostavnim pritiskom. Obično je dovoljno da se nozdrve zajedno pritisnu i tako drže od 5 do 10 minuta.

Lečenje

Može biti potrebna krvna slika i analiza koja se tiče zgrušavanja krvi, ukoliko je krvarenje iz nosa ozbiljno i često. Ove analize su potrebne za procenu ozbiljnosti krvarenja i za pronalaženje uzroka, koji može biti neka bolest ili neki drugi problem. Za većinu slučajeva krvarenja iz nosa, lečenje opisano u donjem antrfileu je dovoljno.Javite se lekaru ako je krvarenje ozbiljno, a jednostavne mere za zaustavljanje ne deluju. Takođe treba da posetite doktora ako imate često krvarenje iz nosa. Ako vam krv iz nosa curi u mlazevima, odmah se javite hitnoj pomoći.
Lečenje može da obuhvati kauterizaciju. Kauterizacija podrazumeva spaljivanje dela koji krvari, kako bi se zatvorio odgovorni krvni sud. Nekad je uzrok krvarenja toliko daleko u nosu, da se jedva vidi, a nozdrva mora da se ispuni zavojem, kako bi krvarenje stalo.
Preventiva
Krvarenje iz nosa izazvano virusnim infekcijama i suvim ovojnicama sluzokože možete da sprečite ako koristite ovlaživač vazduha dok spavate i ako koristite sprej slane vode za nos. Koristite sprej onoliko često koliko je potrebno da se suvoća ublaži – ili, oko četiri puta na dan. Sami možete da napravite tečnost za sprej tako što ćete pomešati 1/8 kašičice soli sa jednom šoljom vode, ili možete kupiti već gotov sprej. Tanak sloj gela od gasa u unutrašnjosti nosa takođe može da spreči isušivanje membrana. Ne pokušavajte da «iskopate» suve krastice iz nosa, jer se upravo tako izaziva krvarenje.

Kako da zaustavite krvarenje iz nosa

 • Nagnite se unapred, uštinite obe strane nosa istovremeno i držite tako dok krvarenje ne prestane
 • Držite tako oko 5 do 10 minuta, dok se ne stvori ugrušak na mestu koje krvari
 • Nemojte da gutate krv, jer ona može da iritira želudac i dovede do mučnine i povraćanja
 • Primena leda na most nosa može da smanji dotok krvi i omogući krvi da se zgruša, ali ova tehnika je manje uspešna od štipanja nosa
 • Primena štapića za nos natopljenog dekongestantom za nos (str.616), kojim ćete blago protrljati deo iz koga curi krv ili deo iz koga curka u samom nosu, može da smanji ili zaustavi krvarenje

STRANI PREDMETI U NOSU

 • Sekret jakog mirisa koji curi iz nosa, obično samo sa jedne strane
Deca nekad stavljaju razne predmete u nos. To može da izazove sekret neprijatnog mirisa iz jedne nozdrve. Sekret obično curi samo iz jedne strane nosa-one na kojoj se nalazi predmet.Zovite lekara ako je dete stavilo nešto u nos, što ne može lako da se izvadi uz izduvavanje nosa. Ne pokušavajte da izvadite predmet, zato što tako možete da ga još više gurnete u nosne prolaze.

SINUZITIS

 • Nos koji curi
 • Gust sekret iz nosa
 • Bol ili pritisak na licu, na mestu na kome se nalaze sinusi
 • Zubobolja
 • Gušobolja
 • Kašalj
 • Glavobolja
 • Povišena temperatura
Do sinuzitisa dolazi kada dobijete bakterijsku infekciju ovojnica sluzokože u nosu, sinusima ili grlu. Ove membrane su naročito podložne virusnim infekcijama. Kada su membrane inficirane, one oteknu i postanu iziritirane. Infekcija izaziva porast sekreta, koji je idelano tle za razvoj bakterija. Bakterijska infekcija sinusa može se nadovezati na ovakvu virusnu infekciju. Bol i pritisak u sinusima mogu biti posledica sluzi u sinusnoj šupljini.

Ispitivanje i lečenje

Lekar može da dijagnostikuje većinu sinusnih infekcija baziranih na podatku da li ste nedavno imali nazeb ili grip, na osnovu prisustva simptoma sinuzita i na osnovu pregleda nosa, grla i sinusa. Rentgen sinusa se nekad koristi, kako bi se video stepen infekcije i pokazalo koji je sinus inficiran.Lečenje blagog sinuzita počinje primenom dekongestanata i inhaliranjem pare, kako bi se uklonila kongestija. Ako se simptomi pritiska i curenja ne poboljšavaju, obratite se lekaru. Nekad je potreban i antibiotik. Ozbiljne ili česte infekcije mogu da se završe hirurškim dreniranjem.
Preventiva
Sprečavanjem virusnih infekcija i alergija mogu se sprečiti bakterijske infekcije sinusa. Ruke svakako treba često prati, kako bi se sprečio nazeb i druge infekcije. Sprečavanje zapušavanja sinusa za vreme nazeba, gripa ili drugih virusnih oboljenja može da spreči bakterijsku infekciju sinusa. Alergije, nazebi i grip mogu da se leče antihistaminicima ili dekongestantima. Ovi lekovi omogućavaju sinusima da cure i da se smanji količina sekreta i bakterija koje se njime hrane. Sklanjanje od alergena i primena klima-uređaja smanjuje sekreciju kod alergijskog rinitisa, a tako može da smanji i rizik koji donosi sinuzit.

VAZOMOTORNI RINITIS

 • Nos koji curi ili je zapušen i kijanje posle promene temperature vazduha
Ovojnice sluzokože u nosu mogu biti ekstremno osetljive. To često izaziva reakcije na promene temperature vazduha. Za ove osobe, ulazak sa tople ulice u prostoriju sa klima-uređajem, konzumiranje hladne ili tople hrane, pijenje alkohola ili izloženost nekim mirisima, smogu ili dimu, mogu da izazovu obilno curenje iz nosa. To se zove vazomotorni rinitis. Mnoge osobe koje imaju ovo oboljenje, imaju i neke druge bolesti, kao što je alergija, koje utiču na osetljivost njihovih ovojnica sluzokože na promene.Neki ljudi preterano koriste dekongestante-sprejove za nos za ublažavanje curenja iz nosa. Preterana primena sprejova za nos vodi do drugih problema, kao što su ranice i infekcije. Primena sprejova za nos duže od tri dana može da izazove pogoršanje simptoma kad se prestane sa njihovom primenom. To se zove povratni efekat. To, dalje, može dovesti do oticanja nosnih tkiva. Posebne vrste sprejova za nos se mogu prepisati za smanjenje simptoma vazomotornog rinitisa bez rizika od povratnog efekta. 

Kako da smanjite curenje iz nosa i kongestiju

Nos koji curi može imati mnogo uzroka, uključujući sinuzitis i vazomotorni rinitis. Takođe ga mogu izazvati alergije i virus nazeba , kao što je obična prehlada. Nezavisno od uzroka, nos koji curi ili zapušen nos može biti neprijatan. Evo nekoliko saveta kako da ublažite curenje iz nosa i zapušenost, kao i kako da brinete o zdravlju nosa.
 • Koristite lekove za nazeb ili alergiju ako pomažu da se suši sluzokoža u nosu i sinusima
 • Nemojte koristiti dekongestante-sprejove za nos duže od tri dana zaredom
 • Koristite mekane maramice kada brišete nos i nežno ga brišite
 • Stavljajte gel na bazi gasa ili neku drugu vrstu masti na kožu ispod nosa, ako vam se čini da prija vašoj koži i da je štiti. Razgovarajte sa lekarom o tome šta da koristite
 • Pijte mnogo tečnosti. To smanjuje kongestiju
 • Koristite ovlaživač vazduha, ako se tako bolje osećate

Adresar

ORDINACIJE

auraneuroBaner copy
KekicBaner
radojcic