Svako dete je drugačije. Mnogi će vas savetovati kako da odgajate svoje dete, ali se ni stručnjaci zaduženi za brigu o deci ne slažu u svemu.

EMOCIONALNO DA I NE U RODITELJSTVU

DA

 • Uspostavite granice.
 • Pokažite ljubav i nežnost prema detetu.
 • Odvojite vreme za igru sa svojim detetom.
 • Strpljivo saslušajte svoje dete.
 • Pohvalite svoje dete za dobro ponašanje.
 • Učite dete odgovornosti. Nagradite ga džeparcem za sakupljanje i brigu o svojim igračkama, ili pomaganje u kućnim poslovima.
 • Naučite ga da donosi odluke, navodeći razloge za i protiv, deleći sa detetom lične vrednosti.
 • Podržite autoritete kao što su učitelji ili vaspitači kada ponašanje vašeg deteta nije dobro. Kaznite ga na odgovarajući način.

NE

 • Nemojte poniziti vaše dete kada je neposlušno govoreći mu da je bezvredno i glupo.
 • Nemojte otvoreno kritikovati vašeg supružnika pred decom.
 • Nemojte razmaziti svoje dete i pustiti ga da neprekidno zanoveta u svojim željama.
 • Ne donosite sve odluke u ime deteta i nemojte rešavati sve probleme umesto njega.
 • Nemojte zaštićivati svoju decu od posledica ili lošeg ponašanja.
BRIGA O DECI I ODOJČADI

Roditelji novorođenčadi su preplavljeni psihološkim potrebama odojčeta. Ali kako dete raste mnogi roditelji ubrzo poveruju da je najteži deo u odrastanju njihove dece povezan sa dobrim emocionalnim stanjem deteta i kako dete naučiti vrednostima i dobrom ponašanju. Npr: Kako dete naučiti da odvoji dobro od lošeg? Kako postići da trogodišnje dete poštuje pravila?

Pet ključnih činilaca za podizanje zdravog deteta.

 • Doslednost. Roditelji treba da deluju zajednički. Postaviti granicu i sprovoditi je dosledno.
 • Disciplina. Deca uče iz posledica svojih postupaka.
 • Ohrabrenje. Ohrabrenje gradi samopouzdanje. Nipodaštavanje uništava samopoštovanje.
 • Ljubav. Važna je ljubav i privrženost među roditeljima kao i ljubav i privrženost između roditelja i dece.
 • Stvaranje standarda i vrednosti. U svim situacijama roditelji treba da daju dobar primer sledeći standarde i lične vrednosti kojih se pridržavaju.

 

DISCIPLINA

Mnogi pomisle na kaznu kada misle o disciplini. Stručnjaci koji se bave brigom o deci misle da je to pogrešno. Naprotiv, razmišljanje o disciplini bi trebalo da bude put kako da svoje dete naučimo dobrom ponašanju, sledeći pravila, u dobrim odnosima sa drugima. Vaspitanje deteta zavisi od njegovog uzrasta i razumevanja situacije. Naprimer bebi će te odvratiti pažnju tako što će te je zainteresovati za nešto drugo i skloniti predmet interesovanja iz vidokruga. Ali tako ne možete postupiti sa starijim detetom. Možete kontrolisati dostupnost nekih stvari u detetovom okruženju i ponoviti to više puta sve dok ne postignete cilj. Naprimer, sklanjaćete lomljive stvari iz okruženja sve dok dete ne postane starije. Lakše je, od stalnog “ne”. Kako dete raste budite sigurni da će shvatiti kakvo se ponašanje od njega očekuje. Budite dobar primer. Vaše ponašanje će biti mnogo veći uzor detetu od bilo čega što kažete. Budite dosledni u pravilima koje ste postavili. Dete će iskušati pravila koja ste postavili i znaće granicu koju ne sme preći. Tako će shvatiti da kada kažete “ne” zaista i mislite tako.
Pohvalite i nagradite dobro ponašanje. Kada vaš sin sedi mirno tokom večere u restoranu, kažite mu da ste ponosni na njega. Ali loše ponašanje treba kazniti. Kazna je deo vaspitanja.Šamaranje dece je uobičajen način kažnjavanja. To nije dobro. Stručnjaci kažu da šamaranje uči decu da budu nasilna, jer je to primer nasilnog ponašanja roditelja prema detetu. Ali blago pljeskanje po ruci ili guzi može naučiti radoznalo dete da ne stavlja prste u utičnicu za struju. “Odlazak u ćošak” je efikasan metod kazne. Kažnjavanje slanjem deteta u svoju sobu nije dobar metod ako se u sobi nalaze igračke ili televizor. Uskraćivanje nekih povlastica, zabrana kopjuterskih igrica može biti dobar način kažnjavanja za stariju decu. Takođe i vaše nezadovoljstvo kada grdite dete je vrsta kazne. Ne stvarajte naviku da zvocate i prazno pretite. Ako kažete “ne” ili nemoj, morate mu predočiti zašto. Nemojte govoriti detetu da je glupo ili lenjo, to nije dobar način kažnjavanja. Deca treba da znaju da od njih očekujete dobro a ne loše ponašanje.


Napadi besa i ljutnje (Temper tantum)

 • Kod neke dece dolazi do napada besa, nekontrolisanog ispolavanja ljutnje (Temper tantum). Dete mlatara rukama, nogama, baca se na pod, izvija se u leđima, plače, vrišti. To se dešava kada je dete gladno, umorno ili razdražljivo. Ili je to samo način da privuče pažnju. Nemojte raspravljati sa detetom niti nagrađivati takvo ponašanje. Najbolje je ovakvo ponašanje ignorisati, pridavati mu što je moguće manje pažnje.

 

 
PROMENE U ISHRANI

Pričajte sa svojim lekarom o uvođenju čvrste hrane u ishranu odojčeta starosti od četiri do šest meseci. Do tada bi odojče trebalo da bude u stanju da dobro drži glavu. Refleks gutanja trebao bi da nestane do tada. Nemojte dodavati šećer ili so u bebinu hranu. Ako postoji istorija alergija u porodici treba je prijaviti lekaru koji će odlučiti o uvođenju čvrste hrane. Uvodite po jednu novinu u ishranu. Obično je to žitna kašica.Nemojte uvoditi čvrstu hranu u ishranu odojčeta suviše rano bez savetovanja sa lekarom. Ishrana male dece predškolskog uzrasta može biti izazov. Potrudite se da deca uzimaju mleko i voćne sokove između obroka. Obogatite ishranu voćem, povrćem i žitaricama u zrnu. Hrana ne bi trebalo da sadrži velike količine šećera i masnoće.

Bolesna deca i hrana

 • Bolesna deca odbijaju hranu. Kod neke dece gubitak apetita može biti jedini znak bolesti. Odbijaju hranu, a uzimaju samo tečnost. Ako dete ima loš apetit izmerite temperaturu i dajte mu bistru tečnost.  Nemojte davati detetu sa dijarejom mleko, jer je teško za varenje. Obratite se lekaru ukoliko dijareja i gubitak apetita traje duže od 24 sata. Javite se odmah ako se pojavi neki znak infekcije, temperatura.

 

 


RAST I RAZVOJ

Roditeljima je teško da procene šta je dobro a šta ne, i šta čini pravilan rast i razvoj. Svako dete se razvija i raste na različit način. Tabela ispod pokazuje prosečan uzrast kada dete dostiže značajne promene u razvoju.

Razvojna promena             Uzrast         
Obrće se 2-5 meseci
Sedi 5-7 meseci
Puzi 7-12 meseci
Stoji 9-12 meseci
Hoda 9-15 meseci
Prva reč 10-12 meseci
Fraza od 2 reči 15-18 meseci
Rečenica od tri reči  18-24 mesecaDŽEPARAC

Različita su mišljenja kada je dobro detetu dati džeparac. Na taj način deca uglavnom nauče da rukuju novcem. Dete može dobiti džeparac oko šest ili sedam godina. Neki stručnjaci smatraju da džeparac treba da bude vezan za obavljanje poslova, dok drugi smatraju da su poslovi deo odgovornosti deteta kao člana porodice. Srednje mišljenje, dozvoliti detetu da zaradi novac radeći dodatne poslove.

POSLOVI

Dete uzrasta od dve do tri godine može obavljati jednostavne zadatke. Deca mogu odlagati svoju prljavu odeću gde je to predviđeno, pomoći u postavljanju i raspremanju kuhinjskog stola, ili skloniti svoje igračke. Važno je početi sa davanjem nekih obaveza detetu uzrasta od oko tri godine.

ČITANJE

Čitajte svom detetu svaki dan ako je to moguće. Stručnjaci preporučuju čitanje najmanje pola sata dnevno, čak i kada je reč o bebi. Beba neće pridavati značaj sadržaju onog što čitate, ali će voleti zvuk vašeg glasa. Vodite vašu decu u biblioteku, gde će im preporučiti knjige za njihov uzrast.

ANKSIOZNOST ZBOG ODVAJANJA

Beba obično prolazi kroz period da plače kada majka napusti sobu. To je anksioznost zbog ovajanja i to je normalan period u razvoju. Obično počinje kada je dete otprilike jednu godinu staro.

TELEVIZIJA I KOMPJUTER

Sedenje ispred televizova ili igranje kompjuterskih igrica može učiniti da dete bude mirno i tiho, ali potrebno je obratiti pažnju šta dete gleda i šta radi na kompjuteru. Da li je to to gleda suviše nasilno ili zastrašujuće? Imajete na umu da dete ispod četiri godine ne može da odvoji nerealno od stvarnosti. Dete treba ograničiti na sat ili dva gledanja televizije ili sedenja pred kompjuterom, a ostatak vremena može provesti u čitanju, vežbanju, igri sa vršnjacima.

IGRAČKE

Potrudite se da vaše dete ima igračke koje su zanimljive. Neke od najboljih igračaka nisu skupe. Kašika i tiganj od drveta može biti sjajan doboš. Veća kartonska kutija može biti kućica za igranje. Bojice i papir takođe.

SAMOPOŠTOVANJE VAŠEG DETETA

Samopoštovanje nastaje rano. Dete uči kakva je osoba kroz interakciju sa drugim ljudima. Deca stvaraju taj osećaj, mišljenje o sebi na osnovu postupaka roditellja prema njima. Zato je važno da roditelji pomognu deci da se osećaju dobro u odnosu prema sebi. Nemojte stalno kritikovati, činiti posramljenim, odbacivati ili grditi svoje dete. Nemojte postavljati nerealna očekivanja i nemojte predviđati neuspeh deteta. Umesto toga pokazujte prema detetu stalnu bezuslovnu ljubav i prihvatanje, čak i kada se ponekad ne slažete sa njegovim ponašanjem. Budite nežni. Neka vaše dete vidi da ga volite, i da je ono vredan član porodice. Možete graditi samopoštovanje i samopouzdanje vašeg deteta pričajući o istoriji vaše porodice, ili dozvolivši detetu da učestvuje u donošenju odluka vezanih za porodicu. Ohrabrenje je takođe značajan deo u građenju samopouzdanja vašeg deteta. U konkuretnom društvu kakvo je naše važno je znati da nije strašno ako nisi prvi, ukoliko dajete sve od sebe. Gajiti samopouzdanje kod deteta pokazujući mu da verujete u njegove jedinstvene sposobnosti.

SPAVANJE

Roditelji uglavnom žele da njihova deca spavaju tokom noći ili bar da spavaju duže. Dužina sna varira kod dece. Odojčad obično spavaju koliko im je potrebno, ali ne spavaju uvek kada vi to želite. Ako dete do uzrasta dve godine ostaje budno do kasno u noć neće biti dovoljno ispavano. Previše uzbuđenja, strah ili loši snovi mogu predstavljati teškoću da dete zaspi. Detetu uzrasta od četiri do šest godina obično treba 11-12 sati sna svake noći. Takođe normalno je i da to bude i između 8 i 14 sati sna.

Vreem za spavanjeDeca obično žele da odlože vreme za spavanje. Za malo dete ta želja za odlaganjem odlaska u krevet može biti delimično vezana za anksioznost zbog odvajanja. Budite uvereni da kasno popodnevno spavanje neće učiniti da vaše dete ne bude pospano uveče. Izbegavajte svaku grubost ili razdražujuću igru pre vremena za spavanje. Odredite vreme za spavanje i pridržavajte ga se. Uspostavite večernju rutinu koja će pomoći vašem detetu da se smiri i opusti. Kupanje opušta neku decu , ali razdražuje drugu. Večernja rutina odlaska u krevet uključuje lagan obrok, čitanje priče, pevanje uspavanke ili “ laku noć” lutkama ili plišanim igračkama.Prigušeno osvetljenje ili odškrinuta vrata pomoći će vašem detetu da se oseća manje usamljeno. Ponekad možete sedeti u hodniku u tišini tako da vas dete vidi, i da budete sigurni da je dete i dalje u krevetu.

Roditeljski krevet. Spavanje bebe u istoj sobi ili u istom krevetu podelila je stručnjake na one za i protiv. U nekim kulturama to je uobičajeno. Lakše je za hranjenje, ali što je dete starije, teže će mu biti da se navikne da spava samo kada budete hteli da ga odvojite. Sa odvajanjem bi trebalo početi od drugog, trećeg meseca starosti.
Spavanje tokom dana
Nemojte se truditi da budete manje bučni tokom dana dok dete spava. Dobro je navići bebu na šumove koji dopiru iz pozadine. Starijim bebama su potrebna dva perioda za spavanje tokom dana. Kada beba napuni otprilike 18 meseci to bi trebalo svesti na jednom dnevno.

Košmari. Utešite dete ako je imalo košmar u snu. Pitajte ga šta se dogodilo i šta je sanjalo. Objasnite da snovi nisu stvarni.
Noćna mora. Kad doživi noćnu moru dete vrišti usred noći i izgleda uplašeno. Utešite ga, ali nemojte ga buditi po svaku cenu. Deca se ne sećaju doživljaja noćne more. Ako se noćne more ponavljaju obratite se lekaru.

Spavanje tokom cele noći. Neka odojčad spavaju tokom cele noći kada dostignu dva meseca starosti, dok neka to ne čine sve do uzrasta dve ili tri godine.Stručnjaci imaju različita mišljenja o tome kako izaći na kraj sa noćnim buđenjem. Morate sami odlučiti šta je dobro za vas i vaše dete. U osnovi nemojte mnogo zabavljati bebu ili dete tokom noćnog buđenja. Reagujte odmah na plač deteta da bi ste se uverili da je sve uredu. Ponekad deca plaču a da se i ne probude. Ako je dete gladno, nahranite ga, ali nemojte mu pričati ili pevati. Deca uzrasta od 6 do 12 meseci ne moraju jesti tokom noći. To je trenutak kada neki stručnjaci kažu da dete treba “pustiti da otplače” da bi naučilo da spava tokom cele noći.

Hodanje u snu. Dečaci su skloniji hodanju u snu od devojčica. Hodanje u snu se obično javlja kod dece uzrasta od 5 do 12 godina. Dete se budi i hoda okolo, nekad se penje i silazi niz stepenice, ali se ne seća događaja posle buđenja. Uslučaju hodanja u snu sve što možete uraditi je da dete sprečite da izađe van kuće. Hodači u snu veoma retko povređuju sebe.

NAVIKAVANJE NA NOŠU

Postoji mnoštvo teorija o pravilnom načinu navikavanja deteta na nošu. Stručnjaci se slažu da većina dece nije spremna za navikavanje na nošu do uzrasta od 18 do 24 meseca, a mnoga deca neće biti spremna do uzrasta od tri godine. Znaci spremnosti su suva pelena tokom nekoliko sati, želja da se pelena zameni, pokazivanje želje da bude čisto i sposobnost da sledi jednostavna uputstva. Jedna od najzastupljenijih teorija naglašava da navikavanje na nošu treba raditi korak po korak. Prvo dozvolite detetu da se postepeno navikava na nošu. Uredu je da na noši sedi u odeći. Kasnije mu objasnite čemu noša služi. Dete može shvatiti čemu noša služi videvši druga kako je koristi. Sledeći korak je da stavite dete na nošu bez pelene. Objasnite detetu nakon obavljene fiziološke potrebe u pelenu da to može da uradi na noši. Pokušajte dete da stavite na nošu kad mislite da je vreme za obavljanje fiziološke potrebe. Potrudite se da nagradite dete ako je upotrebilo nošu u kupatilu. Konačno pustite dete da se igra bez pelena ili druge odeće od struka na dole.Stavite nošu u sobu kako bi detetu olakšali upotrebu noše kada je potrebno da hitno obavi fiziološku potrebu. Kontrola pražnjenja creva se može postići ranije nego kontrola bešike. Lakše je za dete da utiče na kontrolu pražnjenja creva nego da zadrži urin. Kontrola bešike tokom dana u osnovi dolazi kasnije, praćena uspostavljanjem kontrole nad bešikom tokom noći. Većina ostaje suva tokom noći oko uzrasta od 3 godine ali dosta dece ne uspostavi kontrolu do pete ili šeste godine. Kada je vaše dete jednom naučilo da koristi nošu, potrudite se da je imate uz sebe jer se ne zna kada će vam zatrebati.

 

Saveti za navikavanje deteta na nošu

 • Nemojte grditi dete ako nije upotrebilo nošu ili ako je došlo do neke nezgode tom prilikom.
 • Nemojte pokazati gađenje i nemojte se žaliti zbog prljavštine ili nereda do kojeg je došlo usled obavljanja nužde.
 • Pohvalite dete kada upotrebi nošu ali nemojte preterivati ni u tome.
 • Kada je reč o deci mlađoj od dve i po godine isperite toalet kada ga dete napusti. Neka deca se plaše šuma vode u toaletu.
 • Učite decu kako da se pravilno brišu tokom upotrebe toaleta, devojčice to treba da čine od napred prema pozadi da bi sprečile pojavu urinarnih infekcija.


SVRAB ANUSA

Svrab anusa kod dece ili pruritus ani, može biti izazvan pojavom glista, koje su česta pojava kod dece. Leči se lekovima za oralnu upotrebu koje će vam prepisati lekar.Takođe može biti izazvano nedovoljnom higijenom pri pražnjenju creva, gljivičnom infekcijom creva, iritacijom izazvanom pelenom, toalet papirom, sapunicom iz kade ili deterdžentom za rublje.

NOĆNO MOKRENJE

Medicinski naziv za mokrenje u krevet je enuresis. Termin se odnosi na decu koja se umokre u krevet samo noću u snu , dok se to ne dešava tokom dana. Dečaci su tome mnogo skloniji od devojčica. Tačni uzroci ovog poremećaja nisu utvrđeni. Važan činilac bi mogao biti porodična istorija enureze. Mokrenje u krevet obično nije uzrokovano medicinskim problemom. Ako i jeste to je obično posledica infekcije bešike ili dijabetesa. Takođe može biti reakcija deteta na stres, kao što je rođenje bebe, ili odvajanje od roditelja. Obično se ne leči sve dok dete ne dostigne uzrast od najmanje šest godina. Lekar će hteti da uradi izvesna ispitivanja da bi se uverio da ovaj poremećaj nije izazvan nekom bolešću.
Uspešan tretman u lečenju enureze su bihevioralni tretmani prilagođeni za lečenje ovog poremećaja. Takav je tretman alarm na mokrenje. Kako urin dotakne krevet uključuje se alarm koji budi dete. Uzimanje manje količine tečnosti posle večernjeg obroka može biti od pomoći ali ni to nije uspešan metod posebno ako postane razlog za raspravu između deteta i roditelja. Moguća je i primena lekova ali se ne preporučuje zbog drugih sporednih efekata i opšte loše efikasnosti. Iako mokrenje u krevet prestane pod uticajem bihevioralne terapije, to nije svesno ponašanje od strane deteta. Ako umokri krevet uvek budite pozivni. Nemojte grditi ili udarati dete ako se to desi. Kažnjavanje će pogoršati problem. Bez tretmana mokrenje u krevet gotovo uvek prestane kod tinejdžera.

PROBLEMI SA DISANJEM

Odojče često ima problem sa curenjem nosa ili izgleda da ima neki problem sa disanjem a da zapravo nije bolesno. Uklanjanje sekreta iz nosa uraditi veoma pažljivo pumpicom sa sisaljkom. Ako beba dobije nazeb, pozovite lekara. Dobićete savet kako da postupite u toj situaciji. Ponekad problem u disanju može biti znak gušobolje, epiglotitisa, a nekad astme. Ako sumnjate na tako nešto pozovite lekara.

 

Upozorenje: Skraćeno disanje kod male dece

 • Ako dete ima prolem da udahne, puno kašlje i nedostaje mu vazduh, teško diše, čuje se žviždanje i groktavi zvuci dok diše, odvedite ga smesta do najbliže hitne pomoći. Ovi znaci mogu bti simptomi različitih infekcija kao što je gušobolja ili epiglotitis.

KONSTIPACIJA (ZATVOR)

Ako vaše dete nema pražnjenje creva svaki dan ne znači da ima konstipaciju. Ona se javlja kada su stolice nisu česte ili ako su tvrde. Mnogobrojni su razlozi za to, kao što je nedostatak tečnosti ili vlakana u ishrani. Gvožđe kao dodatak ishrani može izazvati veoma tvrdu, suvu stolicu. Ako su pokreti creva spori povećajte unos tečnosti u ishranu deteta. Nešto vode možete dati bočicom , do 120 ml tečnosti. Deca koja se doje obično imaju promenu u čvrstini stolice u trećem ili četvrtom mesecu starosti. Ova promena ne sme biti pogrešno protumačena kao zatvor. Ako vaše dete ima konstipaciju, pobrinite se da pije dosta tečnosti. Uvedite više voća, povrća i žitarica u celom zrnu u ishranu deteta. Posetite lekara ako se konstipacija nastavi. Takođe, ako su stolice neredovne, ako je prisutna krv ili sluz.

TEMENJAČA

Temenjača (infantilni seboreični dermatitis) se pojavljuje u vidu čvrstih beličasto žutih naslaga na temenu bebe. Obično se javlja između druge i desete nedelje starosti. Uzrok je nepoznat. Ljuspaste, blago crvene naslage na temenu nestaju i ponovo se stvaraju. Bez obzira na njihov izgled retko kad se inficiraju. Nanesite bebi ulje za negu kože beba na teme, da bi omekšali ljuspice i naslage. Veoma pažljivo i nežno istrljajte teme bebe blagim sapunom i vodom svaki dan. Ovo bi trebalo da odstrani većinu ljuspica. Nežno brisanje glave, četkanje kose bebe mekanim četkama može biti od pomoći takođe. Lekar vam može preporučiti kremu ili posavetovati vas kako da postupate dalje. Temenjača obično nestane do navršene prve godine , obično nema potrebe za lečenjem.

STRABIZAM (RAZROOKOST)

Kose oči, razrookost može se ponekad javiti kod dece. Što se ranije uoči problem i leči brže će biti izlečenje.


OSIP OD PELENA


Osip od pelena počinje kao crvenilo, ponekad napreduje i dovodi do perutanja kože, otvorenih rana i infekcija kože. Najčešći uzrok iritacije je urin. Kada koža jednom postane nadražena urinom, drugi činioci mogu pogoršati stvari. Bebina koža može postati preosetljiva na tkaninu, tečnost, pudere deterdžente, sapune, kozmetiku, pelene uopšte, a naročito pelene za jednokratnu upotrebu. Takđe na nedovoljno ispranu odeću što može pogoršati iritaciju. Ako se otvore rane na koži mogu se inficirati, a to predstavlja ozbiljan slučaj iritacije kože.
Prvi korak u prevenciji i lečenju iritacije od pelena je jednostavan. Menjajte vašoj bebi pelenu često da bi ste sprečili iritaciju kože urinom. Operite i posušite kožu bebe potpuno kada menjate pelenu. Nanesite kremu za negu kože beba, ona će stišati i umiriti nadraženo mesto. Krema će zaštititi i isceliti kožu na guzi vaše bebe bolje nego puder. Bebi povremeno skinite pelenu nakratko i ostavite da se koža bebe osuši na vazduhu. Ako ojed ne prestaje obratite se lekaru. Ako je uzrok ojeda gljivične prirode lekar će vam prepisati odgovarajuću kremu.

DIJAREJA I POVRAĆANJE

Najčešći uzrok povraćanja i dijareje kod dece i odojčadi je gastroenteritis poznat kao “stomačni grip”. Može izazvati groznicu, grčeve i neke simptome prehlade kao što je curenje nosa, kašalj i bolno grlo. Čest uzrok gastroenteritisa je virusna infekcija organa za varenje. U najvećem broju slučajeva “stomačni grip” traje od dva do pet dana. Ali može trajati i do dve nedelje. Ali uzroci povraćanja i dijareje mogu biti različiti. Blaže trovanje hranom može biti uzrok povraćanja, dijareje i bola u stomaku. Trovanje hranom može nastati ako flašica sa hranom nije čista. Bakterije i gljivice se mogu zadržati ispod cucle na bočici i tako izazvati trovanje. Lekar bi trebalo odmah da utvrdi da li su povraćanje i dijareja praćeni bolom u stomaku nastali usled upale slepog creva ili je uzrok drugi stomačni problem. Produženi ozbiljni napadi povraćanja i dijareje zahtevaju izvesne analize da bi se utvrdio uzrok.
Najozbiljnija komplikacija povraćanja i dijareje je dehidratacija. Odojčad mogu dehidrirati brzo. Za odojče to može biti ugrožavajuće po život. Ako sumnjate na tako nešto odvedite odmah dete kod lekara ili hitnu pomoć. Ako povraćanje traje više od nekoliko sati obratite se lekaru. Naglasite lekaru ako dete ima groznicu ili neke druge znake bolesti. Ozbiljno povraćanje i dijareja i dehidratacija ponekad zahtevaju i hospitalizaciju da bi se intravenski nadoknadila tečnost. Možete sprečiti pojavu virusnih infekcija kao što je “stomačni grip”. Pranje ruku je važno jer se ove infekcije prenose putem ruku. Perite ruke pažljivo kada pripremate hranu za vašu porodicu, posebno obratite pažnju ako ste bili u kontaktu sa bolesnom osobom.

 

Znaci dehidratacije

 • Plač bez suza
 • Suva usta
 • Suva pelena tokom šest sati kod odojčeta ili malog deteta ili izostanak urinacije više od osam sati kod starijeg deteta.
 • Letargija, mrtvilo deteta


ENKOPREZA

Enkopreza je termin koji se koristi za prljanje rublja fecesom kod starije dece koja imaju već uspostavljenu normalnu fiziološku kontrolu creva. Može nastati usled neredovne stolice, konstipacije. I ispuštanja ili gubitka nešto čvršće stolice na mestima koja za to nisu predviđena. Ponekad analna fisura čini pražnjenje creva bolnim i dete zato odlaže odlazak u toalet, što može dovesti do zatvora. Enkopreza može biti ponekad sasvim normalno navikavanje na promene kao što je preseljenje porodice, ili odgovor na emocionalne probleme deteta ili porodice u celini. Razgovarajte sa lekarom ako primetite tako nešto. Ako su ostali organski uzroci isključeni lečenje enkopreze je psihoterapijsko. Takođe, ako nema drugih uzroka lekar može predložiti režim koji će uspostaviti pravilno pražnjenje creva. To može uključiti upotrebu blagih laksativa, ili menjanje režima ishrane sa dosta voća, povrća i hrane bogate vlaknima.

HEMOROIDI I ANALNA FISURA

Deca retko imaju bolno pražnjenje creva i prisustvo krvi svetlo crvene boje u stolici koja potiče od hemoroida. Hemoroid je ispupčena vena na analnom otvoru. Ako primetite kod vašeg deteta u pred tinejdžerskom dobu znake hemoroida odvedite ga na pregled kod lekara. Zato što su hemoroidi kod dece retki, važno je otkriti osnovni uzrok njihove pojave. Lekar vam može preporučiti supozitorije, čepiće protiv hemoroida, da bi ste eliminisali nelagodnost i otok. Ali ove preparate nikada nemojte koristiti a da se niste predhodno pokonsultovali sa lekarom.
Analna fisura je rascep na sluzokoži analnog kanala. Prouzrokuje bol tokom defekacije uz prisustvo krvi svetlo crvene boje. Da bi se dete oslobodilo neprijatnih simptoma i da bi koža anusa mogla da zaceli posavetujte se sa lekarom kako treba da postupite. Nemojte preduzimati ništa niti primenjivati bilo kakva sredstva dok se ne posavetujete sa lekarom.

HIDROCELE

Hidrocele predstavlja kolekciju tečnosti unutar skrotuma (kožne kesice koja okružuje testis). Može izazvati otok i uvećanje skrotuma. Ovo stanje se često može pomešati sa kilom. Lekar će uspostaviti dijagnozu. Urođene hidrocele, koje su prisutne po rođenju ne zahtevaju lečenje ako nestanu same od sebe. Ako se to ne dogodi, potrebna je operacija.

HIPERAKTIVNOST

Hiperaktivnost je teško definisati jer u velikoj meri zavisi od percepcije osobe koja posmatra dete. Neki ljudi su tolerantniji od drugih kada se radi o nivou aktivnosti dece. Ali ako je dete jako živo do tačke kada ga je teško kontrolisati, može biti dijagnostikovana hiperaktivnost.
Hiperaktivnost može biti povezana sa emocionalnim problemima ili problemima centralnog nervnog sistema. Može postojati i protezati se u poroidici. Nivo razumevanja je ljučan kada je u pitanju hiperaktivnost. Kažnjavanje deteta neće biti od pomoći. Ako hiperaktivnost ide u krajnost, može ukazivati na mnogo složeniji poremećaj koji zahteva lečenje. Naprimer hiperaktivnost može biti udružena sa poremećajem pažnje i koncentracije kod dece, koji se često mora lečiti.

INFEKCIJE KOD DECE

Infekcije se kod dece javljaju mnogo češće nego kod odraslih, jer deca nisu bila izložena različitim vrstama virusa i bakterija koji uzrokuju infekcije. Izloženost tim klicama je način da imuno sistem razvije snažan imunitet da bi se odbranio.Drugi razlog javljanja infekcija kod dece je što deca ne peru ruke pravilno a to je najčešći način prenosa infekcija.

 

Dečije bolesti

 • Bronhiolitis (zapaljenje malih disajnih puteva)
 • Varičela ( “ovčije” boginje)
 • Prehlada ,nazeb
 • Gušobolja
 • Infekcije uha
 • Encefalitis ( akutno zapaljenje mozga)
 • Infektivni eritem (peta bolest)
 • Male boginje
 • Meningitis
 • Zauške
 • Crvenilo očiju
 • Reumatska groznica
 • Rubeola
 • Šarlah
 • Bolno grlo
 • Strep grlo (prouzrokuje bakterija streptokoka)
 • Infekcija kandidom
 • Tonzilitis (upala krajnika)

KAVASAKIJEV SINDROM

Kavasakijev sindrom ili sindrom sa mukokutanim promenama i limfnim čvorovima, je bolest koja se javlja u detinjstvu. Prvi put opisana u Japanu šezdesetih godina prošlog veka, češće je zastupljena kod osoba afro-azijskog porekla. Uobičajena je kod dece ispod pet godina starosti. Javlja se tako što prati respiratorne bolesti. Uzrok bolesti je nepoznat i nije lak za dijagnostikovanje. Obično počinje visokom temperaturom, ponekad praćen bolom u stomaku.Posle nekoliko dana može se pojaviti konjuktivitis ili crvenilo oka, osip, otok limfnih čvorova i oticanje i crvenilo dlanova i tabana. Tokom oporavka koža dlanova, prstiju i stopala može se ljuštiti. Kavasakijev sindrom može potrajati od dve do dvanaest nedelja. Ako bolest zahvati srce i krvne sudove oko srca može biti smrtonosna. Ako je potrebno lekar će zahtevati analize krvi i druga dijagnostička sredstva koja su od pomoći u postavljanju dijagnoze i lečenju bolesti.

TROVANJE OLOVOM

Trovanje olovom se obično javlja postepeno i tipično ako je dete pojelo ili polizalo neki materijal koji sadrži olovo, prah stare farbe naprimer. Olovo takođe može dospeti u sredinu putem kućne prljavštine renoviranjem ili popravkom kuće ( farba koja se ljušti), a može dospeti i curenjem u tlo koje okružuje kuću. Takođe i hrana može sadržati olovo ako se odlaže u ostavu sa policama od glazure na bazi olova, ili konzumira hrana iz konzervi ili posuđa na bazi olova. Olovo se akumulira u telu i može dovesti do oštećenja mozga pa čak i smrti.
Nerođene bebe, odojčad i deca su u najvećem riziku od trovanja olovom. Siptomi se javljaju sporo. Dete se u početku može ponašati razdražljivo i umorno. Sledeći simptomi su povraćanje, usporenost, iznenadni napadi i koma. Test krvi će pokazati da li je trovanje olovom prisutno. Ako se utvrdi dete može biti hospitalizovano radi lečenja. Veoma je važno, ako do trovanja dođe, pronaći odakle olovo potiče i ukloniti ga iz sredine.

 

Izvori trovanja olovom :

 • Olovom zagađena prašina i zemljište
 • Farbe na bazi olova
 • Gutanje sitnih predmeta od olova (olovne kuglice za pecanje)...
 • Kontaminacijom hrane i napitaka iz posuđa koje u glazuri može imati olovo, izgrebano i oštećeno posuđe
 • Upotreba farbanog drveta za loženje peći
 • Neki narodni lekovi koji sadrže olovo
 • Kristalni predmeti sa olovom, glazura na bazi olovaPOREMEĆAJ PAŽNJE KOD DECE (ADD)

Poremećaj pažnje kod dece, nekada nazvan hiperaktivnost, o čemu je bilo reči, nije adekvatan. Zato što je hiperaktivnost jedan od mogućih simptoma ADD. Dete sa ovim poremećajem teško održava pažnju, pažnja mu se lako skreće i ima pojačanu aktivnost u odnosu na drugu decu. Uzrok nije poznat. Ima porodični karakter, u izvesnom procentu 25%, zastupljen je kod roditelja dece sa ADD koji takođe imaju ovaj poremećaj. Češće zastupljen kod dečaka nego devojčica. Lečenje poremećaja pažnje zahteva savetovanje sa lekarom i psihoterapeutom a ponekad na osnovu procene dete može biti upisano u specijalni razred. Naučnici nisu pronašli nikakvu vezu između aditiva, boja za hranu i šećera koji su smatrani krivima za pojavu ADD. Ali neki lekari predlažu izbacivanje neke hrane iz ishrane na kraće vreme.

AUTIZAM

Autizam je ozbiljan, hroničan poremećaj koji može imati biohemijsko poreklo. Pogađa sposobnosti deteta da ostvari socijalnu interakciju i komunikaciju sa roditeljima, braćom i sestrama i drugim ljudima. Znaci autizma mogu biti i pokreti koji se ponavljaju kao što je ljuljanje, udaranje glavom, problemi u interakciji sa drugima. Znaci autizma su obično primetni oko uzrasta dve i po godine. Odojče se neće osmehivati rooditeljiva, zapravo, izgledaće kao da “gleda pravo kroz njih” čak iako nisu prisutni. Hranjenje može postati problem jer dete postaje nezainteresaovano za svoje okruženje, uključujući i hranu. Kako dete raste, govor može izostati ili biti neispravan. Izostanak facijalne ekspresije. Epizode izrazite uznemirenosti, frustracije i besa javljaju se sa malo ili bez naročitog povoda. Dete može delovati gluvo ili mentalno retardirano iako ustvari nije tako. Potrebno je da dečiji psihijatar pregleda dete i predloži tretman. Neki od posebnih tretmana koji se danas sprovode pomoći će da detetu da “izađe iz svoje školjke” i omogući normalno funkcionisanje.

DISLEKSIJA

Dete sa disleksijom ima probleme sa čitanjem jer su slova u rečima preokrenuta. To je zato što mozak vidi slova unatraške. Ali nisu sva slova preokrenuta. Ponekad “b” može izgledati kao “d” deo vremena, ali isto tako može izgledati kao “b”. Čitanje postaje frustrirajuće za dete, koje može biti dobro u drugim predmetima. Ako vaše dete ima probleme sa čitanjem treba ga odvesti na pregled da bi se isključili drugi problemi pre nego što bude uspostavljena dijagnoza disleksije. Disleksija postaje očigledna kada dete počne da uči čitanje. Učestalost slova koja su preokrenuta je nabolji pokazatelj da vaše dete treba pomoć.

MENTALNA RETARDACIJA

Utvrđeno je da 3% populacije ima niži nivo inteligencije ili mentalnu retardaciju. Mentalna retardacija može biti uzrokovana brojnim problemima, uključujući nepravilnosti na hromozomima kao što je Daunov sindrom, genetske metaboličke poremećaje, infekcije koje pogađaju fetus tokom trudnoće, kao što je Rubela virus (Rubeola). Takođe i upotreba droga ili alkohola tokom trudnoće. Bebe sa manjo težinom po rođenju i bebe prerano rođene imaju veći rizik od mentalne retardacije. Po rođenju deteta mentalna retardacija može biti posledica encefalitisa, meningitisa, trovanja olovom, povredama glave i ozbiljne neishranjenosti.

OSIP

Osipi kod dece prilično variraju, mogu svrbeti ili ne. Osip se može se javiti u vidu suvih cvenih naslaga na koži ili sićušnih plikova. Uzroci su brojni. Ponekad je osip simptom neke bolesti kao što su male boginje ili infektivni eritem. Može biti izazvano bakterijskom ili gljivičnom infekcijom, kao što je impetigo, lišajevi na koži, alergije ili osip usled preosetljivosti na lekove. Deca i odojčad imaju osetljivu kožu koj se lako nadraži. Pelene, puder, urin, kozmetika za bebe, sapuni, hrana, odeća, biljke, drugi predmeti koji dodiruju kožu dece mogu biti uzročnici osipa. Suva koža to može pogoršati. Ponekad je potrebno tragati za uzrokom osipa. Ako je samo jedan deo tela deteta zahvaćen obratite pažnju na svaku supstancu koja dodiruje određeni deo kože. Otklonite uzrok, eliminišite izloženost iritirajućem činiocu što će dovesti do brzog nestanka osipa. Svaki osip koji izgleda neobično, traje duže od nekoliko sati, povezan sa drugim simptomima kao što je groznica i povraćanje razlog je da se obratite lekaru. Lekar će vam prepisati lekove i uputiti vas kako da dalje postupate. Za prevenciju osipa oblačite vašu bebu isključivo u odeću od pamuka, koristite neparfimisane sapune pene za kupanje i ulja. I nemojte preterivati sa kupanjem deteta jer to isušuje kožu i može pogoršati osip.

REJEV SINDROM

Rejev sindrom je retka ali potencijalno smrtonosna bolest koji se često javlja kao komplikacija gripa ili varičele. Siptomi Rejevog sindroma se javljaju 7 do 10 dana od početka gripa ili varičele. Simptomi su praćeni upornim povraćanjem, dremljivošću, konfuzijom i glavoboljom. Prouzrokuje slabu ili tešku encefalopatiju (upalu mozga), i oštećenja na jetri i bubrezima. Deca i adolescenti koji su koristili aspirin zbog groznice tokom gripa ili varičele u većem su riziku od od nastanka Rejevog sindroma, iako kod većine od njih nije došlo do razvoja ovog sindroma. Nemojte davati detetu aspirin ako ima simptome gripa ili varičele. Ako vaše dete povraća, ima glavobolju ili znake konfuzije ako ima grip ili varičelu, odmah se obratite lekaru. Ako sumnjate da dete ima Rejev sindrom odmah ga odvedite kod lekara ili do najbliže hitne pomoći. U ranom i srednjem stadijumu Rejevog sindroma lečenje se odvija pod budnom pažnjom lekara u bolničkim uslovima, da bi bili sigurni da neće doći do drugih komplikacija. Ali neki slučajevi mogu biti ozbiljni.

FEBRILNA KONVULZIJA

Napad grčeva koji se javlja u toku povišene temperature. Ako ne postoji mogućnost da se visoka temperatura spusti postoji opasnost od nastanka febrilnih konvulzija (dete je zgrčeno ukočenog pogleda ili se trese). Tada ga što pre treba odvesti lekaru. Većina konvulzija spontano prođe, završi se bez komplikacija, ali za svaki slučaj poseta lekaru je neophodna. Normalna telesna temperatura merena aksilarno (ispod pazuha), je do 37 stepeni. Kada se meri rektalno (u guzi) za pola stepena je viša.

INFANTILNI SPAZMI

Infantilni spazmi se javljaju kod odojčadi starije od tri meseca i izazivaju kontrakcije mišića ili čine da se odojče sklupča u loptu. Epizode mogu trajati samo nekoliko sekundi, posle čega sledi opuštanje.Ova vrsta poremećaja kod većine dece nestaje do uzrasta od tri godine, kada se može razviti druga vrsta poremećaja.

EPILEPSIJA

Epilepsija je definisana kao ponavljajuća konvulzija. Konvulziju sa temperaturom ne treba smatrati epilepsijom. Ako lekar sumnja da vaše dete ima epilepsiju, potrebni su dodatni nalazi, testovi krvi, CT, MRA, elektroencefalogram. Što je veća kontrola epileptičnog napada lekovima to je kvalitetniji život vašeg deteta. Povremeni nalazi krvi potrebni su da bi se utvrdilo da li je količina leka dovoljna za zaustavljanje napada. Ozbiljni potresi ili povrede mozga (ili ponavljane povrede glave) mogu voditi napadima. Razgovarajte sa lekarom o potrebi smanjivanja učestvovanja deteta u sportskim aktivnostima. Deca i odrasli bi trebalo da nose kacigu na glavi za vreme aktivnosti koje mogu dovesti do povrede glave (biciklizam, klizanje, fudbal).

BOL U STOMAKU

Iznenadan i ozbiljan bol u somaku je simptom koji ne treba ignorisati. Može ukazati na ozbiljan problem. Stomačni simptomi su obično vezani za stomačni grip (gastroenteritis). Upala slepog creva je retka kod male dece, ali rizik raste sa starošću deteta. Temperatura i stomačni bol su prvi simptomi upale slepog creva. Uprvim satima javlja se povraćanje. dijareja, povišena temperatura i abdominalni bol. Slepo crevo može pući, ako se ne ukloni u roku od 24 do 48 sati.
Drugi redak uzrok iznenadnog i jakog bola u stomaku kod dece može biti intususcepcija, stanje u kome se jedan deo creva uvlači u drugi. Može se javiti kod dece između šestog meseca i jedne godine starosti. Sprečava snabdevanje creva krvlju i kiseonikom i pokretanje hrane kroz creva. Krvava dijareja je česta u ovom stanju. Svaki put kada se vaše dete požali na ozbiljan bol u somaku obratite se lekaru. Lekar će utvrditi uzrok bola. Možda će biti potrebna hirurška intervencija u slučaju slepog creva ili intususcepcije.


 

Adresar

ORDINACIJE

auraneuroBaner copy
KekicBaner
radojcic