Bolesti koje se prenose seksualnim kontaktom su infekcije bakterijama, virusima i parazitima koji rastu u telesnim izlučevinama ili na koži, u genitalnoj regiji. Infekcija ulazi u organizam kroz sluzokožu u genitalnoj regiji.
Važno je testirati se i lečiti ako sumnjate na neku od ovih bolesti. Ako se ne leče, ove bolesti mogu da imaju ozbiljne posledice, npr. neplodnost kod žena. Sifilis može trajno da ošteti glavne organe u organizmu i izazove paralizu, ludilo, pa čak i smrt. HIV, koji se širi i homo- i heteroseksualnim odnosima, dovodi do AIDS-a, bolesti koja može da ima i smrtonosan ishod.
Apstinencija je najbolji način prevencije ovih bolesti. Ako ste seksualno aktivni, najsigurnije je da ne menjate često partnere, odnosno da imate jednog partnera koji nije oboleo. Ako imate više od jednog partnera, ili ako niste sigurni da li vaš partner ima seksualne odnose i sa drugim osobama, možete biti pod rizikom. Rizik se povećava sa brojem seksualnih partnera. Možete smanjiti ovaj rizik upražnjavanjem "sigurnog seksa", što između ostalog podrazumeva korišćenje kondoma koji u velikoj meri smanjuju mogućnost prenošenja bolesti (mada ne eliminišu potpuno ovaj rizik-  kondomi mogu da puknu i ne štite sve delove kože u genitalnoj regiji).


Korišćenje kondoma

 • Koristite kondome od lateksa jer oni štite i od sitnih virusa, npr. od HIV-a)
 • Kondom treba da ima rezervoar u kome se skuplja sperma. Nemojte koristiti kondome kojima je prošao rok trajanja ili koji deluju neispravno
 • Stavite kondom pre seksualnog odnosa
 • Kondom se postavlja na penis u erekciji. Ostavite prostor (oko 1,25cm) na vrhu, za skupljanje sperme. Pritistnite vrh kondoma kako biste izbacili vazduh
 • Uz kondom koristite sprermicide koji mogu da pomognu u eliminisanju nekih mikroorganizama odgovornih za seksualno prenosive bolesi
 • Nemojte koristiti proizvode na bazi nafte (bebi ulje ili losion, vazelin), jer mogu da deluju na pucanje kondoma. Koristite vaginalne lubrikante na bazi vode
 • Pažljivo skinite kondom

HLAMIDIJA

 • Sekret iz penisa kod muškaraca
 • Vaginalni sekret kod žena
 • Bol u stomaku kod žena
 • Bolno mokrenje
 • Učestalo mokrenje
Najčešća bolest koja se prenosi seksualnim kontaktom je hladmidija koju uzrokuje bakterija Chlamydia trachomatis. Ova infekcija se lako širi, jer često nema simptoma pa je jedan partner može preneti drugom i ne znajući da to čini. Jedan od dvojice muškaraca i jedna od četiri žene sa hlamidijom nemaju nikakve simptome. Kada se simptomi jave, muškarci mogu da uoče male količine jasnog ili zamućenog sekreta na vrhu penisa, da osete bol prilikom mokrenja tri nedelje nakon infekcije. Žene mogu da imaju vaginalni sekret, neredovne menstruacije, bol u stomaku praćen groznicom i bolne seksualne odnose.Ako se ne leči, ova infekcija može da ošteti jajovode, uzrokujući inflamatornu bolest karlice (upala karlice) ili neplodnost. Takođe, može da poveća rizik od vanmaterične trudnoće. Hlamidija može da se prenese sa majke na dete tokom porođaja, uzrokujući manje infekcije oka ili upalu pluća kod bebe.

Postoji nekoliko analiza koje doktor može da uradi da bi utvrdio prisustvo hlamidije, a najčešće se radi analiza uzorka iz grlića materice kod žena, a uretre kod muškaraca. Pošto gonoreja može da prati hlamidiju, doktor može izvršiti i analize za ovu bolest.

Oba partnera se leče antibioticima, i ako samo jedan od njih ima hlamidiju. Žene sa ozbiljnom infekcijom mogu biti i hospitalizovane, uz davanje antibiotika intravenski u kombinaciji sa analgeticima.

GENITALNI HERPES

 • Bolne ranice i plikovi na genitalijama
Ovu infekciju uzrokuje herpes simplex virus, koji je odgovoran i za herpes na usnama. Na genitalijama se ranice i plikovi javljaju i nestaju. Kada se jave, mogu biti praćeni glavoboljom, povišenom temperaturom, uvećanim limfnim čovorovima u preponama i osećajem da ste bolesni. Na žalost, možete biti zarazni i ako nemate vidljive ranice i plikove ili dok se simptomi još nisu javili.Ako se žena porađa u trenutku kada su simptomi prisutni, obično se radi carski rez, kako bi se sprečilo da se beba zarazi ovim virusom.

Žene sa genitalnim herpesom trebalo bi da rade Papa test na 1 ili 2 godine, zbog mogućnosti povećanog rizika od raka grlića materice.

Ne postoje lekovi koji leče ovu infekciju, ali antivirusni lek aciklovir (u obliku masti ili pilula) može da pomogne u smanjenju broja i dužine trajanja ovih epizoda i smanjenju bolova.

GENITALNE BRADAVICE

 • Male bradavice na genitalnoj ili analnoj regiji
Bradavice uzrokuju virusi i mogu da se pojave bilo gde na telu. One koje se javljaju na genitalnoj regiji izazivaju humani papiloma virusi (HPV). Genitalne bradavice mogu da se jave na penisu, stidnim usnama, zidovima vagine ili grliću materice ili oko analne regije. Nisu uvek vidljive.Virus koji izaziva genitalne bradavice lako se širi sekualnim putem. Kondom ne može uvek da spreči infekciju, jer ne mora da pokrije celu oblast koja može da bude pogođena. HPV se danas prepoznaje kao značajan faktor rizika raka grlića materice i raka penisa.
Ne postoji lek za virusom izazvane genitalne bradavice. Lekar može da ih ukloni laserom, zamrzavanjem ili hemikalijama koje se nanose na bradavice. Ove bradavice se često vraćaju. Godišnja kontrola kao vid prevencije od raka grlića materice ili penisa se preporučuje.

GONOREJA

 • Zelenkasto-žućkasti iscedak iz penisa ili vagine
 • Pečenje prilikom mokrenja
Gonoreja je bakterijska infekcija – bakterija se nalazi u spermi ili vaginalnim tečnostima. Neki ljudi nemaju simptome, što odlaže postavljanje dijagnoze. Žene trpe ozbiljnije posledice nelečene infekcije, kao što su upala karlice (inflamatorna bolest karlice), neplodnost i veći rizik od vanmaterične trudnoće.Kada se potvrdi dijagnoza, bolest se leči antibioticima (oralno ili injekcije).

SIFILIS

 • Jedna, bolna ranica na genitalijama u prvoj fazi bolesti
 • Glavobolja
 • Groznica
 • Bol i drhtavica
 • Natečeni limfni čvorovi
Sifilis je bakterijska infekcija koja postoji već vekovimia, ali za koju lečenje postoji od kada su otkriveni antibiotici, u prvoj polovini prošlog veka. Sifilis ima tri faze ako se ne leči. U prvoj fazi, nekoliko nedelja nakon infekcije, javlja se jedna (ređe više njih) ranica na genitalijama. Šest nedelja nakon infekcije, javljaju se groznica, glavobolja, drhvatica, uvećani limfni čvorovi, osip koji deluje kao sivkaste mrlje na koži (može da se javi i u ustima). Osip može da se izleči, ali bakterija ostaje aktivna. Druga faza (latentni period): može da prođe bez simptoma. Osoba još nije zarazna, ali javljaju se oštećenja u telu. U trećoj fazi javljaju se oštećenje mozga, slepilo, paraliza, konfuzija. Krvni sudovi mogu da budu oštećeni, dozvoljavajući stvaranje aneurizmi u većim krvim sudovima (aorta, npr.).Antibiotici (oralno ili injekcije) ubijaju bakteriju i leče bolest. Ako je osoba u latentnoj fazi, analiza krvi pomaže u postavljanju dijagnoze. Bolest može da se izleči u svim fazama, ali oštećenja koja je proizvela ne mogu da se isprave. Najbolje je što ranije početi lečenje.

Oko 50 % osoba koje se leče od sifilisa reaguju na toksine koje luči bakterija tretirana antibioticima. Simptomi ove reakcije, koji se javljaju dva do sedam sati nakon primanja antibiotika, mogu da budu: glavobolja, groznica, drhtavica, bol, ubrzan rad srca, blago snižen pritisak. Reakcija se leči mirovanjem i aspirinom.

TRIHOMONIJAZA

 • Zelenkasto-žućkatsi, penušav vaginalni sekret
 • Bolno mokrenje
 • Svrab i iritacija vagine
Trihomonijazu izaziva mala protozoa Trichomonas vaginalis. Ovi organizmi posebno iritiraju sluzokožu vagine. Ovo stanje najčešće pogađa žene, iako se može javiti i kod muškaraca koji ga mogu preneti ženama. Muškarci obično nemaju simptome i čak ne moraju da znaju da su prenosioci bolesti, sve dok se njihova partnerka ne razboli.Analiza uzorka vaginalnog sekreta potvrđuje dijagnozu, kao i Papa test. Potrebno je lečenje oba partnera. Ako ste u drugom stanju, napomenite to lekaru, jer uobičajeni lekovi mogu da naškode plodu.

INFEKCIJE URETRE

 • Pojava sekreta kod muškaraca
 • Bol i pečenje tokom uriniranja
Uretra je cev kroz koju urin iz bešike izlazi iz tela. Simptomi infekcije uretre (uretritis), često su manje očigledni kod žena. Većina infekcija uretre su u vezi sa seksualnim kontaktima. Infekcija hlamidijom je uobičajeni uzrok infekcije uretre, kao i gonoreja. Ove infekcije obično nisu opasne same po sebi, ali mogu da stvore ožiljke i suženja u uretri ako se ne leče.Uzorak sekreta i urinokultura potvrđuju dijagnozu i pomažu lekaru da odluči koje antibiotike da vam prepiše. Ako imate uretritis, kažite partneru, da bi se i on/ona lečio, čak i ako nema simptoma.

Adresar

ORDINACIJE

auraneuroBaner copy
KekicBaner
radojcic