ZNACI POČETKA POROĐAJA

Kako se bliži termin porođaja uterus se povremeno kontrahuje. Neke žene osećaju ove kontrakcije ranije dok ih druge ne osećaju dosta dugo. Ove normalne pripremne kontrakcije se zovu Brekston Hiksove kontrakcije. Za neke žene kontrakcije postaju jake i redovne, imitirajući ranu fazu porođaja. “Lažni porođaj” može biti prepoznat kao nepravilne kontrakcije koje blede vremenom ili sa hodanjem.
Jedan od znaka da porođaj može početi uskoro je gubitak sluzavog čepa iz cerviksa ili “ krvavi iscedak”. Ova sluz se javlja na početku porođaja ili par dana pre nego što će porođaj zaista poćeti. Drugi znak je bilo kakvo isticanje ili šikljanje tečnosti iz vagine. To obićno znači da je “vodenjak pukao”, da je počeo ili da se bliži porođaj. Amniotska kesa može pući na početku porođaja ili pre porođaja (premature rupture), ili je lekar može prekinuti tokom porođaja.
Jake i redovne kontrakcije, isticanje ili šikljanje tečnosti govori da je porođaj počeo. Kada se ovi znaci pojave pozovite lekara ili odmah otiđite u bolnicu, držeći se dogovora sa vašim lekarom.

FAZE POROĐAJA

Prva fazaPrvo, debeli zidovi cerviksa (grlića materice) postaju tanji jer bebina glava udara u njih. Što su jače kontrakcije, to cerviks postaje tanji. Sledeće, cerviks se mora proširiti ili otvoriti, da bi bebina glava mogla proći. Lekar će vam reći kolike širine je otvor u centimetrima. Potpuno proširenje je oko 10 cm. Bebina glava tada prolazi kroz otvor i otvara vaginalni kanal. Prva faza porođaja traje oko 12 sati, ali može trajati i 24 sata ili duže za neke žene. Pole prvog porođaja, sledeća prva faza bi trebalo da bude kraća. Ova prva faza porođaja je sve kraća za žene koje su rađale više, tako da prosečna dužina u tom slučaju traje samo šest sati.
Druga faza. Kratka pauza ili prelaz ponekad se pojavi između prve faze, kada je cerviks potpuno otvoren, i druge faze, kada beba počinje da se kreće kroz porođajni kanal. Druga faza porođaja se ogleda u dvema promenama. Prvo iznenada posetite naglu potrebu da gurnete i potisnete bebu. Drugo, vaše kontrakcije postaju jače nego one u prvoj fazi. Želja za guranjem nastaje kako se bebina glava pomera kroz cerviks u vaginu. Druga faza je završena kada beba u potpunosti prođe kroz porođajni kanal i tada je rođena. Beba još uvek može biti vezana za placentu pupčanom vrpcom. Prvorotka može provesti sat ili više gurajuči bebu kroz porođajni kanal. Kod žena koje su već rađale to je obično nešto više od pola sata. Njihove bebe se obično rađaju posle pet do deset guranja.
Treća faza. Poslednja faza može trajati tek nekoliko minuta. Uglavnom, obično ne traje duže od 20 minuta. Placenta, takođe nazvana, posle porođaja se odvaja jer se uterus nastavlja da kontrahuje. Lekar može pomoći da se plasenta odvoji blagim povlačenjem pupčane vrpce dok pritiska uterus koji se kontrahuje. Nešto krvi se može pojaviti. Ali što se više uterus kontrahuje, veći broj krvnih sudova iz krvlju bogate posteljice uterusa se steže. Ovo stezanje pomaže da ne dođe do prekomernog krvarenja. Lekovi se takođe mogu dati da bi se sprečilo dalje krvarenje i preveniralo postporođajno (postpartum) krvarenje i druge ozbiljne komplikacije.

ANESTEZIJA TOKOM POROĐAJA

Lekovi se mogu koristiti tokom porođaja da bi smanjili nelagodnost i bol usled kontrakcija, kada beba prolazi kroz porođajni kanal. Oralni ili intravenozni analgetici se mogu dati rano u prvoj fazi porođaja, ali ti lekovi umiruju vašu bebu zajedno sa vama, otežavajući vašoj bebi da se probudi i diše po rođenju. Opšta anestezija, stariji i povremeno korišten metod za vaginalne porođaje, može takođe biti upotrebljen za carski rez, ako je to želja majke ili lekara.
Danas je najčešće korišteni metod anestezije epiduralna anestezija za vaginalne porođaje. Epiduralna ili spinalna anestezija je najčešće korištena tokom carskog reza. Razgovarajte sa vašim lekarom o vrsti anestezije koju on najčešće preporučuje.
Kako bebina glava dolazi kroz vaginalni kanal vaš lekar može napraviti mali rez, na perineumu (zona između vagine i rektuma), da bi sprečio cepanje tkiva. Taj zahvat se zove epiziotomija. Mala količina anestetika daje se da utrne kožu pre reza. Obično su potrebni konci da ne bi došlo do infekcije. Pudendalna blokada se takođe može koristiti da bi umrtvio druga tkiva vaginalnog kanala ako je to potrebno.
Kada je spinalna anestezija potrebna, anestetik se unosi pored kičmene moždine dugačkom iglom koja se provuče kroz otvor između pršljenova. Ova anestezija utrne sve od mesta injekcije na dole, onemogućavajući i pokret i bol. Ako se spinalna anestezija da pre nego što se beba krene kroz porođajni kanal, koristi se forceps da bi pomogao bebi da prođe kroz porođajni kanal. On se postavlja bebi oko glave kao šlem, i beba se nežno gurne kroz vaginu. Epiduralna anestezija je slična spinalnoj ali oslobađa od bola bez ograničavanja svih pokreta.

NADGLEDANJE TOKOM POROĐAJA

Nadgledanje se obavlja veoma brižljivo tokom porođaja. Počinje opštim pregledom, testovima krvi i pregledima cerviksa. Elektronski monitor može biti pričvršćen za stomak da bi pratio kontrakcije i otkucaje srca bebe kao odgovor.
Ako su otkucaji srca normalni to znači da je vaša beba verovatno zdrava i placenta nije ugrožena tokom kontrakcija. Ako otkucaji srca nisu normalni beba je u nevolji i carski rez mora biti urađen odmah.. Uzimaju se novi uzorci krvi i postavljaju se elektrode na teme bebe da bi se bolje pratilo njeno napredovanje tokom porođaja.
Lekar takođe nadgleda dužinu porođaja. Ako se nastavi i posle normalnog vremena, lekar radi preglede i testove da bi uočio problem. U slučaju da je porođajni kanal ili pelvis suviše mali za prolazak bebine glave, ili da cerviks nije u mogućnosti da se proširi pravilno, carski rez je potreban.

MALPREZENTACIJA PLODA

U većini porođaja bebina glava se pojavljuje iz vagine potiljkom ka plafonu, što se zove prednji položaj (occiput anterior). Ako je beba okrenuta glavom prema dole a licem prema trbuhu to je (occiput posterior). Beba tada putuje sporije kroz porođajni kanal i ponekad je potreban forceps da vodi bebu. Carski rez je potreban kada se beba zaglavi u porođajnom kanalu.

KARLIČNA PREZENTACIJA

Karlična prezentacija je rizičnija pozicija bebe kada beba prednjači karlicom mesto glavom. Pošto beba ne uspeva da se okrene u pravilan položaj brzo pre početka porođaja, bebina glava može gurnuti pupčanu vrpcu presecajući dovod kiseonika. Zbog toga je većina ovih beba doneta carskim rezom.
Drugi potencijalno opasan položaj je transverzalni ili poprečni položaj bebe. To znači da beba leži horizontalno, najčešće položaj ramenom. To se najčešće dešava kod manjih beba, prevremeno rođenih. Carski rez je obično rešenje za ovu situaciju.

PREVREMENI POROĐAJ

Kada porođaj počne najmanje tri nedelje pre procenjenog termina za porođaj kaže se da je prevremen. Manje od 5% trudnoća završi se prevremenim porođajem. U većini slučajeva nema posledica po bebu.
Jedna od najčešćih komplikacija prevremenog porođaja za bebu je respiratorni distres sindrom, izazvan nezrelošću bebinih pluća.
Prevremeni porođaj može ponekad biti zaustavljen lekovima, od strane lekara. Ako prevremeni porođaj ne može da se zaustavi beba će biti zadržana na neonatalnoj intenzivnoj nezi. Ako se očekuje prevremeni porođaj, lekar može dati lekove koji će pomoći bebi da njena pluća budu zrela mnogo ranije, pre rođenja.

PRODUŽENI POROĐAJ

Produženi porođaj duži od 24 sata nije uobičajen. Obično nastaje jer je bebina glava suviše velika da prođe kroz majčin pelvis ili su kontrakcije suviše slabe i nekordinisane da bi progurale bebu kroz porođajni kanal. Mogu se dati lekovi koji će pomoći uterusu da se kontrahuje mnogo snažnije. Vakum ekstrakcija ili ređe forceps se može koristiti, ali i carski rez kada nijedno od navedenog nije delotvorno.

POSTPOROĐAJNO KRVARENJE

Kontrakcije uterusa se nastavljaju priodno i posle porođaja. Kontrakcije vrše pritisak na uvećane krvne sudove da bi prevenirali prekomerno krvarenje ili postporođajno krvarenje. Verovatnije je kada je uterus istegnut blizanačkom trudnoćom ili većim brojem trudnoća. Može se javiti kada je porođaj dug i težak.
Retko je potrebna operacija da bi se zaustavilo krvarenje i spasao život majke. Operacijom se krvni sudovi uterusa vezuju. Ako se krvarenje ne može zaustaviti ni tada uterus se odstranjuje.

ZAOSTALA PLACENTA (POSTELJICA)

U trećoj fazi porođaja se oslobađa posteljica u celosti ali kod nekih žena mali delovi placente se zadržavaju u uterusu. Ako zaostane može izazvati krvarenje, infekciju i ožiljke na materici. Kod drugih žena kontrakcije uhvate celu placentu. Lekar će morati da odstrani celu placentu, uz anesteziju.

TEŽAK POROĐAJ

Carski rez. Carskim rezom beba se vadi iz uterusa operativno. Carski rez se radi kada porođaj ne napreduje kako bi trebalo, ili ako su beba ili majka u riziku iz bilo kog razloga.. Tokom carskog reza anestezija se daje tako da ne osećate ništa od struka na dole. Ako je carski rez hitan, koristi se opšta anestezija.
Carski rez obično zahteva duži oporavak od vaginalnog porođaja. Ponekad žena koja je imala jedan carski rez mora imati i drugi u drugoj trudnoći. Da li će ili ne drugi put imati carski rez zavisi od toga zbog čega je prvi carski rez urađen, kakva je vrsta reza urađena, kako trenutna trudnoća protiče i drugih činilaca.
Forceps. Forceps se koristi ako je beba u nevolji ili majka ne može da izgura bebu. Opisuje se kao dve zakrivljene “kašike” koje se uklapaju kao klešta, tako da srednji kraj obuhvata glavicu bebe u nivou ušiju a zadnji kraj se povlači i beba izvlači napolje. Ponekad beba može imati modrice sa jedne strane glave i imati veoma mala oštećenja nerva.
Vakum. Ovaj metod je zamena za forceps i danas se mnogo češće koristi od forcepsa. Uređaj se pričvrst na bebinu glavu i tu se zadržava uz pomoć vakuma. Tada lekar može da okrene bebu u bolju poziciju i nežno je povuče kroz porođajni kanal. Obično nema posledica, osim blagih modrica na bebinoj glavi koje nestaju same od sebe.

NEGA POSLE POROĐAJA

Malo krvarenja je normalno posle porođaja. To je normalan proces čišćenja posle porođaja koji se zove lochia. Ovo krvarenje se postepeno menja. Možete imati lochia i do šest nedelja. Krvarenje varira, ali obično nije obimnije. Može biti prosečno ili jače sa komadićima tkiva i krvnim ugrušcima. Ako krvarenje postane veoma obilno, pozovite lekara odmah.
Po rođenju bebe, mogu se desiti promene koje mogu učiniti da se osećate depresivno. Vaši hormoni prolaze kroz drastičnu promenu. Iako su promene raspoloženja normalne zaperiod posle porođaja, depresija može biti ozbiljna. Ako se dogodi mora se lečiti.
Lekar će vam savetovati da sačekate nekoliko nedelja ili duže pre ponovne seksualne aktivnosti. Ako se javi bilo kakav bol tom prilikom posavetujte se sa lekarom. Koristite kontracepciju ako ne želite da zatrudnite odmah. To što ste imali porođaj i dojite ne znači da ne možete zatrudneti.
Neophodno je da držite zonu oko vagine (perineum), čistom, da biste prevenirali infekciju. To je jako važno ako ste imali epizotomiju. Lekar će vam preporučiti antibakterijsku kremu ili sprej.

KOLOSTRUM

Prvo mleko koje vaše grudi proizvode zove se kolostrum. Može biti žućkasto ili čisto belo i puno je antitela koje se bore sa infekcijom. Ismanjuje rizik od žutice.
Vaše mleko će verovatno doći drugog ili trećeg dana posle porođaja. Nekad ne dođe do petog dana. To mleko će biti gušće.. Osećaj u grudima je težak i pun i grudvast.

DOJENJE

Dojenje je bolje za bebu od adaptiranog mleka. Lakše je za varenje, sadrži antitela koja pomažu bebi da se izbori sa infekcijama, i ne košta ništa. Studije pokazuju da dojenje može preduprediti ili odložiti izvesna stanja kao što je alergija, celijakija i dijabetes. Žene koje doje ređe razvijaju osteoporozu, kancer dojke i kancer jajnika.
Zbog lakšeg varenja ako dojite vaša beba može biti češće gladna. Bebe koje se doje hrane se svaka dva do tri sata. Trudite se da bebu hranite u određenim vremenskim intervalima kako i mleko nadolazi.
Možete dojiti bebu jednom ili sa obe dojke u toku jednog dojenja. Trebalo bi da podojite svoje novorođenče najmanje osam puta u svakih 24 sata. Koliko mleka vaše telo stvara zavisi od toga koliko beba posisa mleka, snabdevanje zavisi od potražnje. Zato treba bebu pustiti da sisa, a ne usklađivati prema satu kada i koliko dugo će to biti. Bebe se razlikuju i koliko dugo sisaju. Kod nekih potraje i 40 minuta.
Iako bebe stalno napreduju ima perioda kada je napredovanje veliko u kratkom vremenskom periodu. To je iznenadni porast u napredovanju bebe. Beba će želeti da sisa mnogo češće tada. To se može primetiti dve do tri nedelje, šest nedelja, tri meseca ili između 4 i po ii 6 meseci bebinog uzrasta. To vreme uvek varira i različito je kod beba. Zato se nemojte zabrinjavati. U tom periodu beba će posisati mnogo više mleka.
Majke koje doje obično su zabrinute da li je beba dobila dovoljno mleka. Ako beba dobija na težini i ima dve ili više stolica i šest do osam mokrih pelena u svakih 24 sata, verovatno dobija dovoljno mleka. Ne brinite ako je stolica bebe meka ili ako su češće. To je normalno za bebe koje se doje jer je majčino mleko mleko lako svarivo.
Svaki lek koji uzimate može dospeti do bebe putem mleka. Uvek pitajte lekara za savet čak i ako se radi o leku koji se može dobiti bez recepta. Prekinite pušenje. Upotreba droga tokom dojenja može biti veoma opasna za bebu, izazivajući oštećenja mozga, mnoge psihičke i emocionalne i mentalne probleme. Povremena čaša vina može se tolerisati, ali ponekad beba odbija sisati posle upotrebe alkohola, pa izbegavajte. To se odnosi i na kafu sa kofeinom i koka- kolu.
Bradavice mogu biti osetljive na početku. Nemojte koristiti sapun pri pranju bradavica. U početku beba može biti pospana i nezainteresovana za sisanje, ili ste zabrinuti da li imate dovoljno mleka. Nameštanje u najbolji položaj sprečiće pojavu bolnih bradavica i pomoći bebi da dođe lakše do mleka. Utvrdite da su bebine desni na areoli, (tamna zona oko bradavica), a ne tek samo oko bradavice.

Ovo su tri omiljena položaja za dojenje:

Pozicija kolevke. Sedite uspravno (stavite jastuke iza kao podršku). Držite bebu tako da glavica bude u uglu pregiba ruke, naslonjena na podlakticu, i tom rukom treba da držite bebinu guzu ili butinu. Beba bi trebalo da leži na strani celim telom okrenuta prema vama. Držite dojku drugom rukom i stavite bradavicu u bebina usta. Kada beba počne da sisa pustite dojku. Ako beba ima problem da zadrži bradavicu na vrhu jezika, možete nastaviti da držite dojku u pravilnoj poziciji. Možda će te morati da odvojite dojku od bebinih nozdrva da se ne zapuše. Male bebe dišu skoro isključivo kroz nos.

Fudbalski položaj. Sedite uspravno i postavite bebu tako da njena glavica bude u vašoj šaci , a bebine noge ispod vaše ruke. Trebaće vam jastuk da bi ste doveli bebu u nivo sa vašim grudima. Ovaj položaj je dobar ako ste imali carski rez ili blizance.

Ležanje sa strane. Lezite na stranu istavite jastuk ispod glave. Stavite vašu donju ruku ispod bebe kao u položaju kolevka. Bebina glava treba da je u uglu vaše ruke. Kada beba otvori širom usta privucite joj telo uz vaše. Drugom rukom postavljate bradavicu u bebina usta. Da bi ste lakše držali bebu uz vas stavite jastuk ili ćebe uz bebina leđa. Ovakvo dojenje je naročito pogodno za dojenje noću ili opravljanje od carskog reza.

NEGA DOJKI TOKOM DOJENJA

Ako dojite brižljivo negujte grudi i naučite pravilne tehnike držanja bebe. U protivnom može doći do infekcije dojke ili bradavice. Dok beba sisa koža može postati nadražena. Ako koža bradavica napukne mogu ući bakterije. Bakterija može dospeti i kroz mlečne kanale. Održavanje čistoće i suvoće bradavica to može sprečiti. Nemojte dozvoliti da beba “žvaće” bradavicu, tada je infekcija izvesna.
Posle dojenja ostavite da vam se bradavice osuše na vaz duhu. Perite bradavicesvakodnevno toplom vodomPitajte za savet lekara ako se pojavi crvenilo ili otok na ili oko bradavica.
Ako žena odluči da ne doji bebu grudi mogu biti veoma otečene, osetljive i ispunjene mlekom. To se dešava ako beba koja se doji ne uzme dovoljno mleka. To se zove naduvenost dojki.
Redovno hranjenje bebe odvodi najveći deo mleka koji se proizvede i sprečava naduvenost. Ako se to ne desi pumpica za grudi se koristi da odstrani višak mleka. Posle nedelje ili dve telo će stvarati mleko mnogo ujednačenije. Koristite tople obloge, i dojite čečće bebu da bi simptomi nestali. Važno je lečiti ovaj problem, jer telo ovo može shvatiti kao kraj procesa dojenja, hormoni koji stimulišu stvaranje mleka mogu nestati posle nekoliko nedelja.

 

Adresar

ORDINACIJE

auraneuroBaner copy
KekicBaner
radojcic