IMPOTENCIJA

Za svakog muškarca koji je imao normalne erekcije i seksualne odnose može biti vrlo uznemirujuće kada odjednom nastanu problem sa postizanjem i zadržavanjem erekcije (impotencija). Većina muškaraca se suoči sa ovim problemom u nekom trenutku u životu. Mogućnost za impotenciju treba razmotriti kada se ovaj problem javlja u oko 25% situacija i češće.
Seksualni odgovor muškarca (uzbuđenje, erekcija i orgazam) je podstaknut vizuelnim i psihološkim stimulusima. Umor, stress ili problemi sa partnerom mogu rezultirati smanjenim seksualnim nagonom ili nemogućnošću da se postigne i održi erekcija. Neuspeh u ostvarivanju seksualne funkcije uzrokuje strah da će se neuspeh ponavljati u i budućnosti što dodatno može pogoršava situaciju. Tako ovaj problem postaje jedan od najkomplikovanijih sa kojim se muškarac može suočiti.
Kod skoro polovine muškaraca koji imaju problem sa postizanjem i održavanjem erekcije uzrok je psihološki. Ostali uzroci mogu biti dijabetes, arteroskleroza, bolesti bubrega, bolesti jetre, nedostatak muških polnih hormona. Neki muškarci koji su imali operaciju prostate mogu imati impotenciju.
Muškarci kod kojih je uzrok impotencije stres ili psihološki problemi još uvek će imati erekcije tokom sna ili ujutru prilikom buđenja. Fizičke bolesti smanjuju ovaj normalan ciklus erekcija u snu. Ovo je najlakši način da se napravi razlika između fizičkog uzroka impotencije i onog izazvanog psihološkim činiocima i stresom.
Različiti lekovi takođe mogu uticati na seksualnu funkciju muškaraca. Neki lekovi za kontrolu visokog krvnog pritiska smanjuju smanjuju funkciju koja ima glavnu ulogu u stimulaciji i održavanju erekcije. Upotreba alkohola takođe smanjuje mogućnost za održavanjem erekcije. Svaki lek koji izaziva pospanost kao što su lekovi za smirenje ili antihistaminici mogu takođe doprineti impotenciji.
Seksualna želja je često odsutna kod muškaraca koji su ozbiljno depresivni. Lečenje antidepresivima obično vraća seksualnu želju.
Lekarski pregled, testovi krvi za dijabetes i nizak nivo testoterona daće neke osnovne podatke o mogućim fizičkim uzrocima impotencije. Lekar može razmotriti lekove koje koristite i postaviti pitanja u vezi sa upotrebom alkohola. Može vam postavljati pitanja i u vezi sa nekim stresnim događajima iz života, problemima i sukobima u vezi, ili strahovima vezanim za seksualni život.
Novi tretmani kao što su injekcije i uređaji koji se hirurški postavljaju u penis, omogučavaju muškarcu da ima erekciju iako je u nemogučnosti da je ostvari zbog fizičkih problema. Takođe tu su i vakum pumpe koje vuku krv u erektilno tkivo penisa. Ova veštačka erekcija se održava sa uređajem za pritisak na bazi penisa.

Neki od razloga za impotenciju

Psihološki razlozi

 • Posao, životni stres
 • Strah ili bol
 • Plodnost ili nedovoljan seksualni učinak
 • Loša komunikacija sa partnerkom
 • Problemi u vezi sa partnerkom (bes, krivica)


Fizički razlozi

 • Preterana upotreba alkohola
 • Arteroskleroza
 • Dijabetes
 • Različiti lekovi, npr. za snižavanje visokog krvnog pritiska
 • Zloupotreba droga, kokain, marihuana
 • Operacija prostate

ORGAZAM

Većina muškaraca dostiže seksualni vrhunac ili orgazam tokom snošaja. Pre nego što se orgazam pojavi, muškarac ima osećaj kao da je orgazam neizbežan, ili da se ne može zaustaviti. Vreme koje je potrebno da bi muškarac dostigao orgazam je različito. Nekad je potrebno samo par minuta, više minuta ili duže.
Kada se orgazam pojavi ritmično izbacivanje sperme u spremovod stvara kod muškarca intenzivan osećaj zadovoljstva i opuštanja. Posle jednog orgazma muškarac ne može odmah imati drugi. Obično je potrebno 10 do 20 minuta da bi se sakupilo dovoljno sperme za sledeću ejakulaciju.
Ponekad muškarac nije u mogućnosti da dostigne orgazam. Složena psihološka pitanja mogu biti uzrok. Neposvećenost partneru u punoj meri i neusresređenost na osećanja tokom seksualnog odnosa mogu imati uticaja na nedostizanje orgazma. Ako imate problem sa dostizanjem orgazma posavetujte se sa lekarom.

BOLAN SNOŠAJ

U većini slučajeva fizički problemi su uzrok bola kod muškaraca tokom snošaja. Različite infekcije, svrab u preponama, gljivična infekcija (tinea cruris), herpes, uretritis, zajedno sa iritacijom kože izazvanom spermicidima može izazvati bol tokom snošaja. Infekcije prostate, epididimisa ili uretre može uzrokovati bol ili nelagodno žarenje pre ili tokom snošaja. Mnogo ozbiljnije bolesti kao što su kancer penisa ili testisa takođe mogu uzrokovati bolan snošaj.
Lekarski pregled će vas osloboditi problema. Bolest koja je uzročnik bolnog snošaja se obično može lečiti.

PREVREMENA EJAKULACIJA

Prevremena ejakulacija se opisuje kao dostizanje orgazma pre penetracije ili vrlo brzo posle vaginalne penetracije. Posle ejakulacije penis postaje opušten ili mekan. Povremena prevremena ejakulacija je normalna kada ste veoma uzbuđeni, ali ako se to događa često razočarenje i strah od neuspeha postaje sve veće.
Iako se prevremena ejakulacija svrstava u seksualne disfunkcije, zapravo se sreće kod adolescenata i muškaraca koji nisu imali seks u dužem vremenskom periodu. Za snošaj koji je zadovoljstvo za oba partnera, vreme dostizanja vrhunca treba da se testira, uči i čini prefinjenijim tokom vremena.
Pokušajte da odagnate osećaj krivice ili zabrinutosti ako niste u mogućnosti da kontrolišete vaš orgazam. Emocije često jako utiču na seksualni učinak, pa ako je prisutno veće razočarenje i osećaj krivice imaćete više teškoća.
Tehnika “stiskanja” obezbeđuje najveći uspeh u lečenju prevremene ejakulacije. Kada se muškarac približi dostizanju orgazma, on ili parnerka stiska čvrsto (ali ne toliko čvrsto da bi izazvao modrice) glans ili glavić penisa, na 5 do 10 sekundi. Ovo smanjuje nivo uzbuđenja pa stimulacija može biti nastavljena. Svaki put kada se muškarac približi orgazmu, on ili njegova partnerka može koristiti tehniku “stiskanja” da bi seksualni nadražaj mogao biti produžen. Ponavljanjem ove metode muškarac obično može postići bolju kontrolu.
Razgovor sa partnerkom o seksualnim problemima je suštinski deo zdravog odnosa između partnera. Dobra komunikacija pomaže poboljšanju vašeg seksualnog života.

INFEKCIJA GLAVIĆA PENISA

Infekcija glavića penisa se zove balanitis. Obično je uzrok gljivica, često Candida albicans. Balantitis izaziva otok, crvenilo i svrab na završetku penisa. Dobra higijena glavića penisa (glansa) je najbitnija u preveniranju infekcije.
Kod neobrezanih muškaraca glans je prekriven kožnim navlakom, prepucijumom, koju treba povući unazad tokom kupanja kako bi se glans očistio. Uklanjanje nečistoća ove regije sprečava sakupljanje sekrecije (smegma) i smanjuje rizik od infekcije. Kod obrezanih muškaraca ta je koža uklonjena.
Natapanje u kadi može pomoći u odstranjivanju nečistoća te regije i sprečavanje pogoršanja infekcije. Što je manji otok i preosetljivost te regije to je manji bol tokom urinacije ili erekcije. U poređenju sa neobrezanim muškarcima koji ne održavaju dobro higijenu, izgleda da su obrezani muškarci manje skloni dobijanju balantitisa i manje skloni širenju ove i drgih infekcija na svoje partnerke. Neobrezani muškarci koji održavaju dobro higijenu penisa veoma retko imaju ovo oboljenje.
Lečenje. Lečenje balantitisa uklučuje nežno odstranjivanje nečistoća, upotrebu antigljivičnih krema, upotrebu oralnih antibiotika ako je bakterijska infekcija prisutna, a ponekad ako je potrebno parcijalno ili potpuno obrezivanje.
Prevencija. Dobra higijena sprečava balantitis. Kada dostignu pubertet dečake bi trebalo naučiti da povlače nazad kožni nabor koji prekriva glavić penisa i tako uklanjaju nečistoću sa njega nekoliko puta nedeljno.

KANCER PENISA

Neobrezani muškarci koji nemaju dobre higijenske navike duži niz godina su u najvećem riziku od kancera penisa. Kancer penisa počinje kao izraslina bradavičastog izgleda, bele krastice ili plitka ranica na glaviću penisa ili na drugom delu penisa. Bris ili biopsija malog uzorka tkiva koji se uzima sa ranice pomoći će vašem lekaru da odluči da li je izraslina kancer ili seksualno prenosiva bolest. Neke od ovih bolesti penisa, kao što je humani papiloma virus se povezuje sa kancerom.
Hirurško odstranjivanje tumora može dovesti do izlečenja ako se ćelije kancera nisu proširile do limfnih čvorova na preponama ili ostatak tela. Terapija zračenjem obolele regije, uključujući limfne čvorove ili regije gde je moguće širenje, je druga opcija u lečenju. Hemioterapija i terapija laserom se takođe koriste. Cancer penisa je izlečiv ako se rano otkrije i leči.

ZAKRIVLJEN PENIS (KURVATURA PENISA)

Kurvatura penisa (zakrivljen penis) ili Peuroniejeva bolest, može postati tako ozbiljna da izaziva bolne erekcije i ometa seksualnu aktivnost. Uzrok je povezan sa gomilanjem fibroznog materijala na penisu. Razlog ove pojave nije poznat. Mogu nestati same od sebe tokom meseci. Lečenje uključuje hirurgiju kako bi se odstanile fibrozne tvorevine ili injekcije kortikosteroidima.

DUGA I BOLNA EREKCIJA (PRIAPIZAM)

Priapizam je iznenadna, neželjena, neprovocirana, bolna erekcija koja traje duže od nekoliko sati, a nastaje bez seksualnog nadražaja. Ovo retko stanje pogađa erektilno tkivo penisa. Kada penis postane ispunjen krvlju, vene koje odvode krv postaju začepljene. Jedan do dva sata kasnije javljaju se bolovi u penisu. Sati pritiska mogu oštetiti tkiva što vodi trajnoj impotenciji. Priapizam se mora hitno medicinski rešavati. Brzo pristupanje lečenju je suštinski važno za očuvanje seksualne funkcije. Lekovi koji se obično daju u lečenju krvnog pritiska mogu doneti olakšanje u priapizmu. Ali ako lekovi ne deluju dovoljno brzo, lekar može privremeno blokirati nerve koji vode do penisa, dok ne utvrdi gde je došlo do zapušenje u u venama kako bi korigovao problem. Pomoćno sredstvo kao što su hladne obloge ili led obično nisu od pomoći. Odlaganje lečenja može dovesti do većeg oštećenja.

BENIGNA HIPERTROFIJA PROSTATE

Benigna hipertrofija prostate je čest problem kod starijih muškaraca. Prostata se uvećava i ometa uriniranju. Muškarci sa ovim problemom mogu primetiti smanjenje u protoku urina i mogu imati učestale infekcije urinarnog sistema. Česte infekcije mogu dovesti do oštećenja bubrega i njihove insuficijencije ako se zakasni u lečenju i ako je ono neadekvatno.
Obično sa starenjem prostata se uvećava i postaje nefleksibilna. Većina ovih promena su uzrokovane normalnim procesom starenja, ali i infekcije prostate mogu doprineti ovom problemu. Kako prostata raste ona pritiska uretru. Protok urina može postati manji i manje snažan. Bešika se ne prazni dovoljno. Urin koji se prazni iz bešike može biti u zastoju i postaje inficiran. Kod nekih muškaraca bešika se iznenada blokira pa urin ne može da ističe. Kada se ovo desi cela bešika izaziva bol i mora biti ispražnjena kateterom.
Rektalni pregled je najlakši način da se utvrdi veličina i oblik prostate. Takođe je neophodan t test urina ako se sumnja na infekciju, i intravenska pijelografija (IVP).
Ako imate problem sa uriniranjem potražite medicinsku pomoć odmah. Možda će vam biti potreban kateter da bi se bešika ispraznila. Nemojte čekati do trenutka kada više niste u mogućnosti da urinirate, jer to onda postaje veoma ozbiljan problem.
Ponekad je neophodno uraditi cistoskopiju. Cevčica se uvodi kroz uretru i u mokraćnu bešiku I na taj način lekar može videti unutrašnjost mokraćne bešike. Ako prostata izaziva teži zastoj radi se transuretralna resekcija prostate (TURP). Ova operacija zahteva uklanjanje dela prostate uređajem koji prolazi kroz uretru u penisu (endoskopska operacija). Moguća komplikacija svake operacije prostate je impotencija i ona se pojavljuje kod 5% muškaraca koji su imali TURP.
Potpuno odstranjivanje prostate obično nije potrebno ukoliko nije prisutan kancer prostate. Testovima urina proverava se da li je prisutna infekcija. Lekovi mogu pomoći u usporavanju uvećanja prostate. Hirurška intervencija se preporučuje pre nego što se prostata toliko uveća da potpuno zaustavi protok urina.

KANCER PROSTATE

Kancer prostate je češći kod starijih muškaraca. Ovaj tumor napreduje veoma sporo. Većina muškaraca sa kancerom prostate živi duži niz godina bez simptoma, sve dok se tokom rutinskog pregleda prostate ne utvrdi njegovo prisustvo.
Specifični antigen prostate (PSA) je test krvi kojim se ponekad može detektovati kancer prostate pre nego što bude primećen njenim pregledom. Mogu biti preporučeni i drugi testovi da bi se utvrdilo širenje kancera ako je tumor veliki ili ako drugi simptomi ili testovi ukazuju da se kancer proširio.
Lečenje. Lečenje kancera prostate uključuje hirurgiju, hemoterapiju, radioterapiju i hormonsku terapiju. Vrsta terapije zavisi od tumora, njegove veličine, koliko se proširio, koliko brzo napreduje, kao i godina pacijenta, opšteg zdravstvenog stanja i ličnih stavova u vezi sa rizicima i povoljnostima različitih tretmana lečenja.
Pošto hirurško odstranjivanje prostate može dovesti do impotencije, neki muškarci biraju druge vrste tretmana. Kod starijih kod kojih je napredovanje sporije, mali tumor se brižljivo nadgleda redovnim pregledima, bez lečenja. Odstranjivanje testisa da bi se smanjio nivo hormona, ili davanje estrogena, ženskog polnog hormona da bi blokirali hormone koje proizvode testisi, može smanjiti rast kancera prostate. Kod nekih muškaraca ovakvo lečenje može preduprediti potrebu za hirurgijom i njene potencijalne sporedne efekte. Ali ovi tretmani smanjuju seksualnu želju i funkciju kod mnogih muškaraca.

INFEKCIJA PROSTATE - PROSTATITIS

Mokraćna bešika je često izvor infekcije koja se najčešće širi na prostatu. Infekcija prostate izaziva otok prostate, preosetljivost i ponekad simptome infekcije urinarnog trakta. Otok na mestu gde je uretra okružena prostatom može usporiti ili promeniti protok urina. Teškoće u započinjanju urinacije mogu biti prvi simptomi ove infekcije. Simptomi mogu doći sporo ili biti blagi. Ovo se zove hronični prostatitis. Simptomi akutnog prostatitisa napreduju brzo i javlja se jak bol u predelu između anusa i skrotuma (perineum), temperatura, bolovi i drhtavica. Hronični prostatitis je mnogo češći nego akutni.
Hronična infekcija prostate je teška za utvrđivanje. Testovi urina ne moraju pokazivati prisustvo bakterija. Pregled prostate može potvrditi infekciju prostate.
Većina slučajeva hroničnog prostatitisa mogu se tretirati oralnim antibioticima. Nekoliko dužih tura antibiotika može sprečiti ponovno vraćanje infekcije. Izbegavajte upotrebu alkohola, kafe i čaja. Ova pića pospešuju telo da produkuje više urina, što izaziva brže širenje mokraćne bešike. Kada se mokraćna bešika širi simptomi se pogoršavaju.
Terapija antibioticima, kada se simptomi prostatitisa pojave, može sprečiti hroničnu infekciju i veću nelagodnost. Uzimanje antibiotika u adekvatnim intervalima smanjiće mogućnost ponovnog vraćanja infekcije. Prostatitis jeveoma retko povezan sa polno prenosivim bolestima. Ukoliko pratite preporuke u prevenciji polno prenosivih bolesti smanjujete rizik od prostatitisa.

KANCER TESTISA

Kancer testisa je češći kod muškaraca između 20-te i 40-te godine, nego kod starijih. Muškarci koji imaju nespušteni testis, čak iako je korigovan hirurškim putem, imaju veći rizik od ove vrste kancera. Kancer testisa se može proširiti kroz limfni sistem do stomaka i pluća.
Prvi znak ovog kancera je bezbolna tvrda izraslina na površini testisa ili opšte, bezbolno uvećanje testisa. Drugi simptomi su tup bol i oseećaj težine u testisima. Bolovi u donjem delu stomaka i leđa ili iznenadno gomilanje tečnosti u skrotumu. Redovni samopregledi su važni za otkrivanje ovog kancera. Pažljivim pregledom lekara i drugim nalazima, kao što je biopsija može se postaviti dijagnoza. Druga vrsta otoka oko testisa kao što su hidrocele može se takođe javiti kao bezbolna izraslina pored testisa.
Hirurško odstranjivanje testisa i okolnih limfnih čvorova, terapija zračenjem i hemioterapija se koriste u lečenju kancera testisa. Kada se utvrdi rano i leči agresivno ovaj tip kancera se veoma dobro leči.

EPIDIDIMITIS

Epididimis (pasemenik) je uvrnuta cev koja se nalazi u zadnjem delu svakog testisa. Služi za skladištenje i isporučivanje spermatozoida i mesto gde sperma sazreva. Epididimus napaja semovod (vas deferens). Tokom ejakulacije mišići u ovim cevčicama se ritmički kontrahuju da bi gurnuli spermu kroz uretru. Epididimis se može inficirati bakterijama koje do njega mogu dopreti iz uretre, prostate ili bešike. To se zove epididimitis. Bol i manji otok iza jednog od testisa može biti simptom infekcije.
Epididimitis može biti uzrokovan polno prenosivim bolestima kao što je hlamidija i gonoreja. Otok, preosetljivost i bol obično se pojave prilično iznenada. Javlja se bol u skrotumu. Važno je posetiti lekara odmah da bi se utvrdila dijagnoza i počelo lečenje. Posle ponovljenih epizoda epididimitisa na okolnom tkivu može se pojaviti ožiljak. Ožiljci mogu dovesti do uvećanja epididimisa što može eventualno zahtevati uklanjanje. Hronični epididimitis se leči antibioticima i protivupalnim lekovima.
Kod mlađih muškaraca je važno utvrditi da bol nije uzrokovan uvrnutim epididimusom (torsion). Kod većine ovih infekcija dolazi do poboljšanja posle par dana od početka uzimanja antibiotika. Sledite uputstva o prevenciji polno prenosivih bolesti da bi ste smanjili verovatnoću epididimitisa.

HIDROCELE

Kako se testisi sele od abdomena u skrotum u toku formiranja fetusa jedan deo posteljice abdomena (peritoneum) se može spustiti u skrotum zajedno sa testisom. Ova dodatna membrana može stvoriti kesu koja je ispunjena tečnošću, koja se naziva hidrocela.
Ako imate hidrocele primetan je mek, bezbolan otok oko jednog testisa. Tečnost oko testisa ne izaziva kancer, neplodnost ili infekciju. Nije potrebno lečenje ukoliko hidrocele ne postanu veće i osetljivije. Tada se odstranjuju hirurški. Većina muškaraca sa hidrocelama nema problema.

SPERMATOČELE

Kvržica na skrotumu je cista u području epididimusa. Ove ciste se zovu i spermatočele jer se sperma koncentriše u epididimusu. Svako gomilanje materije u testisima trebalo bi da proveri vaš lekar. Spermatocele mogu sporo rasti i postati osetljive.
Lečenje nije uvek potrebno. Ako ciste stvaraju simptome koji su uznemirujući, cista se može hirurški odstraniti. Sve dok je drugi testis normalan plodnost nije narušena operacijom.

TORZIJA TESTISA

Torzija (uvrtanje) testisa javlja se najčešće kod adolescenata i mlađih muškaraca. Torzija testisa je okretanje testisa na njegovom semenom snopu. Testisi su zakačeni za telo snopom tkiva koje uključuje semenovod, testikularnu arteriju i venu i nerve. Ako se jedan od testisa okrene oko ovog snopa, snabdevanje krvlju tog testisa se prekida. Ovo izaziva žestok bol i otok skrotuma koga prati mučnina i povraćanje.
Torzija se može rešiti sama od sebe za par minuta, oslobađajući od bola i otoka. Ali ako potraje, posetite odmah lekara ili otiđite do hitne pomoći. Testis može biti oštećen za nekoliko minuta ili sati ako se prekine snabdevanje testisa krvlju. Trenutni tretman može preduhitriti oštećenje testisa.
Ako se radi o torziji testisa verovatno će biti potrebna hirurška intervencija da bi se sačuvalo snabdevanje krvlju i sprečio gubitak testisa. Testis kod koga je došlo do prestanka snabdevanja krvlju više od nekoliko sati mora biti odstranjen. O tome će odlučiti lekar kada pregleda testis tokom operacije.

POVREDA TESTISA

Povreda testisa je jedna od najbolnijih za muškarce. Intenzivan bol može izazvati nesvesticu, mučninu i povraćanje, kao i opšte neprijatno stanje. Bol traje od nekoliko minuta do nekoliko sati. Ako je povreda testisa ozbiljnija i ako uzrokuje bol, otok i modrice u skrotumu koji ne prestaju, obratite se lekaru.
Ozbiljne povrede genitalne regije, zahtevaju detaljne i ponovljene preglede kako bi se utvrdilo da li je došlo do ozbiljnijih posledica. Bilo kakva posekotina u toj regiji zahteva detaljan hirurški pregled da bi se utvrdilo da su spermatični snop i druge strukture u redu. Hiruška intervencija će možda biti potrebna da bi se odstranio višak krvi i zaustavilo krvarenje u skrotumu. Veoma retko je povreda testisa i tkiva oko njega takva da zahteva potpuno odstranjivanje.

VARIKOČELE

Ako u testisima imate masu koja na dodir liči na “vreću crva” kada stojite, a nestane kada sednete, verovatno imate varikočelu. Varikočela je proširenje unutrašnjih spermatičnih vena koje sprovode krv iz testisa do stomaka. Nastaje kada su zalisci u ovim spermatičnim venama oštećeni i izazivaju abnormalni protok krvi nazad iz stomaka u skrotum, što je nepovoljno za razvoj spermatozoida, i može dovesti do neplodnosti. Prisutna je kod 20% muške populacije. Dijagnoza se postavlja fizičkim ispitivanjem skrotuma.
Područje oko skrotuma može boleti ili stvarati osećaj nejasne nelagodnosti. Više od 95% varikočela se javlja na levoj strani zato što je put vena koje odvode krv na toj strani.
Kod malog broja muškaraca varikočela može izazvati neplodnost. Zbog toga je ponekad neophodna hirurška intervencija.

Samopregled testisa

 • Nežno uzeti testise i pregledati njihovu površinu. Proveravate da li ima izraslina. Koristite obe ruke da bi ste pregledali svaki testis pojedinačno. Stavite srednje prste ispod testisa i palac na vrh. Zatim kotrljajte testis nežno između palca i prstiju. Nemojte brinuti ako je jedan testis veći od drugog. To je normalno. Nemojte pomešati epididimus, deo muških organa koji leži na testisu, koji izgleda kao neka savijena cevčica koja se nalazi sa gornje i spoljne strane svakog testisa, sa izraslinom. Kad pregledate testise proverite skrotum da nema izraslina ili varikočela. Svaka izraslinu bi trebalo da proveri vaš lekar da bi utvrdio o čemu se radi i odredi lečenje. Preporučuje se samopregled svake nedelje.

 


SVRAB U PREPONAMA

Svrab u preponama (Tinea cruris)je gljivična infekcija u predelu prepona. Izaziva svrab i crvenilo. Najčešće bukne u toku letnjih meseci. Uska odeća, znojenje i prekomerna težina pomažu razvoj gljivične infekcije. Možete je sprečiti održavanjem genitalne regije suvom i čistom i ne deliti peškire sa drugim ljudima. Leči se kremom ili losionom koja se nanosi na obolelo područije ili antigljivičnim lekovima. I posle lečenja svrab na preponama se može javiti povremeno.


Hitan slučaj: jak bol u testisima

 • Jak bol u jednom testisu može značiti ozbiljan problem. Čak i ako niste imali povredu potražite medicinsku pomoć smesta da bi ste izbegli mogućnost gubitka testisa. Udarac u testis može izazvati krvarenje u skrotumu. U takvim slučajevima skrotum mora biti hirurški isušen. Ingvinalna hernija (preponska kila), kada deo sadržaja trbušne duplje sklizne u skrotum, može biti ozbiljno ako crevo postane blokirano. Testikularna torzija  je stanje koje može izazvati jak bol u testisu i može zahtevati hitnu operaciju. Obratite se lekaru smesta ako imate jak bol u testisu.

Adresar

ORDINACIJE

auraneuroBaner copy
KekicBaner
radojcic